Verdik je sneller wanneer je ‘s avonds laat nog veel snackt?
Iedereen neemt zo nu en dan ‘s avonds laat nog weleens een snack. Van chips tot chocolade: alles kan om de dag mee af te sluiten. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden, maar klopt dat wel? Voedingswetenschapper Guido Camps en gezondheidsexpert Samefko Ludidi geven het antwoord en leggen uit wat er precies gebeurt wanneer je zo laat nog aan het snacken slaat.
Isabelle VooisBron:AD
‘Sommige studies laten zien dat eten laat op de avond en ‘s nachts samenhangt met overgewicht”, vertelt het Voedingscentrum. “Op dit moment zijn er te weinig gecontroleerde studies uitgevoerd om conclusies te trekken of je eerder aankomt van eten dat je ‘s avonds eet of van eten dat je overdag eet.” Zo staat het ook exact te lezen op hun website.
Dat daar onzekerheid over bestaat, bevestigt voedingswetenschapper Guido Camps. “Er wordt geclaimd dat je lichaam ‘s nachts in een soort ruststand zit en dat alles wat je kort daarvoor eet wordt opgeslagen als vet. Daardoor zou dat eten op een andere manier verbrand worden. Het feit dat je op zo’n moment eet, betekent natuurlijk niet dat de voeding meteen voor vertering beschikbaar is”, aldus Camps. “Je avondeten doet er ook een paar uur over om te verteren, dus dat zou betekenen dat avondeten ook slecht is. Daarom kan je ook stellen dat de nacht juist bedoeld is voor herstel”, vervolgt hij. “Bodybuilders eten bijvoorbeeld juist voordat ze gaan slapen nog eiwitten, zodat ze op die manier mooi kunnen herstellen in de nacht.”
Het gaat er niet zozeer over hoé laat je eet: het heeft vooral te maken met hoelang voordat je gaat slapen je die laatste maaltijd eet.
Je slaapt hoe je eet
Volgens gezondheidsexpert Samefko Ludidi, auteur van boeken over intermittent fasting, is het vooral belangrijk om te kijken naar je eigen levensstijl en ritme. “Iemand die om 5 uur opstaat gaat in de regel ook weer eerder naar bed dan iemand die pas om 10 uur aan zijn dag begint. Die tijdstippen beïnvloeden mee wanneer je jouw eerste en laatste maaltijd eet.”
“Het gaat er niet zozeer over hoé laat je eet: het heeft vooral te maken met hoelang voordat je gaat slapen je die laatste maaltijd eet”, zegt Ludidi. “Als je vlak voordat je gaat slapen nog iets eet, gaat er nog veel bloed naar je maagdarmstelsel om dat eten te verteren. Dat kan van invloed zijn op de kwaliteit van je nachtrust. Normaal gesproken kom je twee uur nadat je naar bed gaat in je diepe slaap terecht en dat lukt vaak beter als je niet vlak voordat je gaat slapen hebt gegeten.”
Het duurt meestal zo’n vier uur voor je eten uit je maag verdwenen is. “Je wilt dus dat je eten uit je maag weg is op het moment dat je in je diepe slaap geraakt. Als je twee tot drie uur voor het slapengaan je laatste maaltijd eet, weet je ook zeker dat die diepe slaap kwalitatief beter is. Probeer die vuistregel daarom aan te houden”, tipt Ludidi. Als je bijvoorbeeld om 22 uur gaat slapen, zit je dus tegen middernacht in je diepe slaap. Dat betekent dat je vier uur daarvoor best voor de laatste keer hebt gegeten.”
Wat je eet, maakt meer verschil dan wanneer je dat eet
Wat snacken we?
Wat volgens Camps opvallend is, zijn vooral de keuzes die mensen maken als ze na het avondeten nog wat gaan eten. “Er zijn weinig mensen die dan een lekkere salade kiezen. Ze gaan eerder voor de meest ongezonde snacks. Daarom snap ik het dat mensen die willen afvallen of gewoon op hun gewicht willen letten, daar al mee beginnen. Wat je eet, maakt meer verschil dan wanneer je dat eet.”
Ook Ludidi merkt dit gedrag op. “Het is een soort compensatiegedrag. We zorgen overdag niet goed voor onszelf, we leven gehaast en slaan maaltijden over. Aan het einde van de dag voelen we daardoor toch de behoefte om die gemiste energie binnen te krijgen en dan gaan we vaak verkeerde dingen eten. Dat komt dus doordat je overdag niet genoeg kwalitatief goede voedingsstoffen binnenkrijgt.” Een gedachte om mee in het achterhoofd te houden én een drijfveer dus om geen maaltijden over te slaan.