Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 2 vleesvervangers uit Belgische supermarkten veel te veel vet bevat.
Volledig scherm
PREMIUM
Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 2 vleesvervangers uit Belgische supermarkten veel te veel vet bevat. © Shutterstock

Veggieburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?

Uit een doorlichting van 500 vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels in Belgische supermarkten blijkt dat die vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop zijn de meeste veggieburgers ultrabewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?

 1. Crazy croissants zijn foodtrend dankzij sociale media, maar zijn ze ook lekker? Trendwatcher en patissier leggen uit

  Crazy croissants zijn foodtrend dankzij sociale media, maar zijn ze ook lekker? Trendwat­cher en patissier leggen uit

  Zet croissants van goede kwaliteit op de ontbijttafel en de start van de dag zit meteen goed. Maar vergeet de klassieke vorm, klinkt het op TikTok en Instagram. Van kunstig geknoopt tot vierkante vormen of eentje met sensationele vullingen en kleuren: je ziet het vandaag allemaal. Zijn ze ook lekker? En hoe zit het in eigen land? Trendwatcher Saskia Neirinckx en Gentse Patissier Joost Arijs fileren de trend.
 2. Meer dan frietjes en chocolade: 8 verrassende producten die in België gemaakt worden. “Deze kaas wint internationaal veel prijzen”
  PREMIUM

  Meer dan frietjes en chocolade: 8 verrassen­de producten die in België gemaakt worden. “Deze kaas wint internatio­naal veel prijzen”

  Wie aan Belgische foodproducten denkt, komt al snel uit bij bier, wafels, chocolade of frietjes. Toch zit er veel meer in ons land dan je denkt. Volgens Tony Le Duc van Terroir.be zijn Belgische streekproducten aan een revival bezig. “Driekwart van de producenten zijn jonge mensen tussen de 25 en 35 jaar", vertelt hij. Welke producten zijn aan een opmars bezig? We zetten 8 verrassende toppers op een rijtje. “Dit is het huisaperitief van high-end cocktailbars en sterrenrestaurants.”
 3. “Het is belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering": alles wat je moet weten over de plaatsing van een terras
  Livios

  “Het is belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering": alles wat je moet weten over de plaatsing van een terras

  Een terras plaatsen doe je beter niet in de winter. Negatieve temperaturen kunnen dan immers roet in het eten gooien. De lente ligt gelukkig om de hoek: hét moment dus om na te denken over deze verbinding tussen je woning en je tuin. Maar waar moet je zoal rekening mee houden bij het aanleggen van een terras? Bouwsite Livios vroeg het aan Denis Squedin van Tegels Depaepe uit Wevelgem.
 1. Kotstudente Sara (23) krijgt een beperkt eetbudget van haar ouders en gaat daar heel bewust mee om: hoe bespaart ze in de winkel?
  PREMIUM

  Kotstuden­te Sara (23) krijgt een beperkt eetbudget van haar ouders en gaat daar heel bewust mee om: hoe bespaart ze in de winkel?

  Studente Sara (23) woont tijdens de week op kot en in het weekend bij haar ouders. Daardoor moet ze zien rond te komen met een vast budget dat ze maandelijks van thuis uit meekrijgt. “Het is nipt, maar het is wel te doen”, vertelt ze. “Ik maak bewuste keuzes in de winkel én tijdens het koken. Een broodje zal je mij niet makkelijk zien kopen, tenzij eens op vettige vrijdag.” Hoe vult ze dat eetbudget in? En welke bespaartips heeft ze?