Van puree met hamburgers tot roodbaars met paksoi: 5 gerechten van HLN Eten ter inspiratie van je weekmenu
Nog op zoek naar inspiratie voor je volgende weekmenu? Het HLN Eten-weekmenu snelt je iedere vrijdag te hulp. Deze vijf recepten maken er zonder twijfel een smakelijk succes van. En we kunnen verklappen: deze gerechten smaken naar meer...
Elke dag vind je in de weekkrant een exclusief recept van HLN Eten. Op vrijdag bundelen we deze online, zodat je voldoende inspiratie hebt in het weekend om je weekmenu samen te stellen. Smakelijk!
Maandag: geroosterde portobello’s in peperroomsaus
Met de temperaturen die richting de 30 graden gaan, is het natuurlijk hét moment om die barbecue boven te halen. Niet alleen in het weekend, maar ook tijdens de week kan je ervan genieten. Geen zin in de zoveelste worst op de grill? Probeer dan eens geroosterde portobello’s in peperroomsaus!
Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten
• 1 sjalot
• 1 teentje knoflook
• olijfolie
• 70 ml marsalawijn
• ½ groentebouillonblokje
• 200 ml sojaroom
• 1 el pepertjes in bokaal
• 4-6 portobello’s
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Pel en snipper de sjalot fijn. Pel en plet de knoflook. Verhit een scheutje olijfolie en stoof de sjalot en knoflook zacht. Blus met de marsalawijn. Voeg het groentebouillonblokje en een scheutje water toe en laat 1 minuut inkoken. Voeg de room toe en laat opnieuw even inkoken. Voeg de pepertjes toe en zet de saus opzij.
Wrijf de portobello’s in met olijfolie en kruid met peper en zout. Bak ze op een hete grill of pan goudbruin. Het vocht dat vrijkomt van de portobello’s voeg je toe aan de roomsaus.
Serveer de portobello’s met de roomsaus.
Tip: Dit gerecht is een perfect vegan alternatief voor steak met roomsaus bij frietjes!
Dinsdag: ragù met pasta
Volk over de vloer tijdens deze zonnige dagen? Dan is deze pasta ragù een goed idee om klaar te zetten! De saus zelf duurt amper 20 minuten om te maken en laat je rustig verder garen, terwijl je je gasten ontvangt. Voldoende tijd om ondertussen te aperitieven.
Bereidingstijd: 20 minuten
Suddertijd: 2,5 uur
Ingrediënten voor 4 personen
• 100 g pancetta, fijngesneden
• 800 g spiering, in blokjes
• 1 ui, gesnipperd
• 2 tenen knoflook, geperst
• 2 wortelen, in kleine blokjes
• 3 stengels groene selder, in kleine blokjes
• enkele takjes rozemarijn
• enkele takjes salie
• 2 el tomatenpuree
• 350 ml rode wijn
• 800 ml runderbouillon
• 400 g tomatenblokjes uit blik
• 400 g lintpasta
• 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Bak de pancetta met het vlees in olie rondom bruin. Schep uit de pan. Roerbak er nu de ui met de knoflook, wortel- en selderblokjes zo’n 20 minuten in. Bind de rozemarijn met de salie samen en leg de kruiden mee in de pan. Kruid met peper en zout.
Doe het vlees opnieuw in de pan. Voeg de tomatenpuree toe en roerbak 2 minuten. Giet de wijn en de bouillon in de pan, voeg de tomatenblokjes toe en schep alles goed om. Laat op een zacht vuur, zonder deksel, 2,5 uur sudderen.
Kook de pasta beetgaar. Verdeel over 4 borden, schep er een flinke lepel van de ragù op en werk af met Parmezaanse kaas.
Tip: Je kan de ragù ook garen in de oven op 140°C.
Woensdag: gelakte roodbaars met groene paksoi
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten
• 1 stronk broccoli of broccolini, in roosjes
• 4 mini paksoi
• 50 g boter
• 1 tl sojasaus
• snuf chilipoeder
• 600 g roodbaarshaasje
• 50 g maïszetmeel
• 1 el sesamzaadjes
• 1 limoen
• arachideolie
• peper en zout
• ½ sjalot, gesnipperd
• 2 tenen knoflook
• 1 el geraspte gember
• 50 g appelstroop
• 50 g bruine suiker
• 50 g ketjap manis
• 50 ml sojasaus
• 1 el sesamolie
• 50 ml zonnebloemolie
Zo maak je het
Meng de sjalot, knoflook, gember, appelstroop, bruine suiker, ketjap manis, sojasaus, sesamolie en zonnebloemolie voor de marinade. Breng aan de kook en laat 2 minuten koken. Ga er daarna even met een mixer door en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Kook ondertussen de broccoliroosjes beetgaar in licht gezouten water. Halveer de paksoi en bak deze goudbruin in hete olie. Schep de groenten vervolgens uit de pan. Smelt de boter in diezelfde pan tot die lichtbruin kleurt. Voeg vervolgens de sojasaus en het chilipoeder toe. Druppel het over de warme groenten heen.
Haal de vis door het maïszetmeel en klop er het overtollige af. Bak de vis in olie rondom krokant. Bestrijk de vis daarna langs beide kanten met de marinade en bak nog even op een hoog vuur verder. Bestrooi met de sesamzaadje ter afwerking.
Serveer de vis tot slot met de groene groenten en partjes limoen.
Tip: Serveer er gekookte patatjes of volkoren noedels bij.
Donderdag: smeuïge puree met homemade burgers en zoete ui
Puree smaakt altijd, ongeacht het weer. Deze smeuïge versie serveer je met zelfgemaakte burgers en zoete ui. Geen zin in de puree zelf? Dan serveer je die burger en zoete ui gewoon tussen een broodje.
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
• 800 g pureeaardappelen
• 500 g gemengd gehakt
• 2 lente-uitjes, in fijne ringen
• 2 el verse tijmblaadjes
• 1 ei
• 20 g paneermeel
• 2 el geroosterde pijnboompitjes
• 1 tl mosterd
• 2 grote zoete uien
• 1 el balsamicoazijn
• 1 el bloem
• 400 ml vleesbouillon
• 1 tl perensiroop
• boter
• 120 ml warme melk
• peper en zout
Zo maak je het
Schil de aardappelen, halveer en kook ze gaar in licht gezouten water.
Meng de lente-uitjes, tijm, het ei, paneermeel, pijnboompitten en de mosterd onder het gehakt. Kruid met peper en zout en maak er met vochtige handen kleine burgers van.
Pel de uien en snijd ze in ringen. Bak de burgertjes aan beide kanten goudbruin en gaar in boter. Haal ze uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Giet de boter uit de pan, smelt er een nieuw klontje in en laat de uiringen op een zacht vuurtje 15 minuten bakken. Blus met balsamicoazijn, bestrooi met de bloem en giet er de bouillon bij. Roer er de perensiroop onder en kruid met peper en zout. Laat de saus indikken en leg de burgers in de saus om op te warmen.
Giet de aardappelen af en pureer ze met een stamper. Roer er een klontje boter onder en giet er de melk in delen bij tot je een smeuïge puree krijgt. Kruid met peper en zout. Serveer de burgertjes met de uiensaus en de puree. Werk af met wat extra tijm.
Tip: Door warme melk te gebruiken, vermijd je dat de puree kleverig wordt.
Vrijdag: gevlochten kaasbrood met pesto
Omdat het bij een apéro niet altijd borrelnootjes of chips moeten zijn: een gevlochten kaasbrood met pesto. De perfecte hartige snack voor bij een aperitiefdrankje om het weekend mee in te zetten.
Bereidingstijd: 10 minuten
Rijstijd: 1 uur
Oventijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
Voor het brood
• 500 g bloem
• 25 g fijne suiker
• 7 g instant gist
• 50 g boter, op kamertemperatuur
• snuf zout
• 1 ei
• 225 ml volle melk, lauw
Voor de pesto
• 1 teentje knoflook
• bosje basilicum
• 40 g Parmezaanse kaas, geraspt
• 30 g pijnboompitten
• 50 ml olijfolie
• peper en zout
Voor de afwerking
• 100 g geraspte mozzarella
Zo maak je het
Meng de suiker en de gist onder de bloem. Voeg de zachte boter en het zout toe en kneed alles goed door.
Voeg nu het ei en de melk toe en kneed een 5-tal minuten tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg, leg het in een kom en dek af met een propere keukenhanddoek. Laat 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
Mix ondertussen alle ingrediënten voor de pesto fijn. Kruid met peper en zout.
Kneed na een uur het deeg door. Rol het uit tot een rechthoek van 30 x 40 cm. Bestrijk de bovenkant met de pesto en verdeel er de mozzarella over. Rol het deeg in de lengte op en knijp de naden goed dicht. Snijd de rol in de lengte in drie strengen en maak er een vlecht van. Knijp de boven- en onderkant van het deeg goed dicht. Leg het gevlochten brood op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af en laat nog eens een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak het brood 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Tip: Je kan de mozzarella perfect vervangen door andere kaassoorten. Denk aan oude kaas, feta of zelfs blauwe kaas.
Schrijf je hieronder in voor onze HLN Eten-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de smakelijkste weetjes én de lekkerste recepten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt. -
HLN Shop
Mooi weer bezegelen met een barbecue? Zo kies je een exemplaar op maat
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren. -
-
PREMIUM
Waar eet The Starlings-zangeres Kato Callebaut? “Voor amper 31 euro geniet je hier van een bourgondisch driegangenmenu”
-
Hoeveel liter water moeten we drinken per dag om gezond te zijn als het zo warm is?
Minstens twee liter water per dag drinken: een aanbeveling die we bijna overal horen. Maar hebben we écht minimum twee liter water per dag nodig om voldoende gehydrateerd te blijven? En hoe zit het tijdens hete zomerdagen, moeten we dan nog meer drinken? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het voor ons uit. -
PREMIUM
Met houtskool, briketten of krantenpapier: barbecue-expert Peter De Clercq legt uit hoe je jouw barbecue het makkelijkst in gang krijgt
-
PREMIUMVoor jou getest
Onze huissommelier proeft 15 soorten wijnvaatjes en is af en toe aangenaam verrast: “Dit is zomervakantie in een glas!”