Van pita tot shakshuka: zo maak je 4 Midden-Oosterse klassiekers zélf. “Noem hummus en tahini gerust de mayonaise van Tel Aviv”
Wie aan Midden-Oosterse gerechten denkt, komt automatisch uit bij de intussen ingeburgerde pita- en falafelzaken, maar de échte Israëlische keuken zet veel meer in op smaak en beleving. Zijn er daarin opvallende gelijkenissen of verschillen met de Belgische keuken? En hoe maak je zelf een lekkere shakshuka of hummus? Lori Dardikman en Tom Sas van Boker Tov delen vier recepten en hun beste tips. “Het geheime ingrediënt van hummus is tijd. Dat kan je niet ‘rap rap' maken.”
De Israëlische deli ‘Boker Tov’, Hebreeuws voor ‘goedemorgen’, kwam tot stand nadat Lori Dardikman van Tel Aviv naar Antwerpen verhuisde. Samen met Tom Sas opende ze ondertussen al een vijfde vestiging van de deli: de Midden-Oosterse keuken lijkt hier ook in de smaak te vallen. “Ik woonde ooit zelf in Tel Aviv en wilde graag die sfeer en ambiance van daar mee naar hier nemen”, vertelt Lori. “Belgen zijn niet altijd het gemakkelijkste publiek om nieuwe smaken te leren kennen, maar we wisten op voorhand dat deze gerechten toegankelijk waren, door de populariteit van de typische pitazaken die hier al langer in het straatbeeld te zien zijn", aldus Tom.
De snelle fastfood-zaken waardoor pita en falafel bekend geraakten bij het grotere publiek waren er inderdaad al, maar het duo wilde veel meer inzetten op beleving. “Die restaurants geven letterlijk fast food, terwijl wij de beleving van de Israëlische keuken willen oproepen en de hele reeks smaken willen meegeven. Daarom creëerden we een balagan-ervaring, een verzameling van gerechten die je eigenlijk de hele dag lang als ontbijt, lunch of zelfs diner kan eten. We brachten net een boek uit. In ‘Boker Tov - A culinary love story from Tel Aviv’ vind je allemaal gerechten terug die je all day long op tafel kan zetten en kan delen met je gezelschap. Dat is de rode draad in zowel ons restaurant als ons kookboek.”
Lees verder onder de foto.
De mayonaise van de Midden-Oosterse keuken
Belgen eten overal mayonaise bij, in Israël doen ze hetzelfde met hummus. “Waar wij bij pita al snel een saus zoals mayonaise serveren, kiezen ze in Tel Aviv standaard voor hummus erbij”, vertelt Tom. “Al valt tahini misschien nog meer de lokale hummus te noemen", lacht hij. “Dat is de basis van de spread”, vervolgt Lori. “Het is een vast onderdeel van veel gerechten in het Midden-Oosten, Noord-Afrika én Turkije, maar nergens is hij zo romig, zacht en smeuïg als in Israël. Hier smaakt hij veel korreliger en droger. Ook zit er al vaak op voorhand olie in de hummus, maar daardoor wordt de spread net harder. Beter werk je hummus af met olijfolie.”
Het ultieme ingrediënt van de smeuïgste versie? “Tijd”, benadrukken ze allebei overtuigd. “Je kan het niet ‘rap rap’ maken als je het goed wil doen. Laat de kikkererwten lang op voorhand weken en gebruik de beste kwaliteit van tahini. De kwaliteit van die tahini bepaalt mee de smeuïgheid van het resultaat. “Vergelijk het met het branden van goedkope koffiebonen. Goedkope sesamzaden smaken helemaal anders in hummus, net zoals goedkope koffiebonen andere kwaliteit van koffie opleveren.”
Lees verder onder het recept.
Klassieke eitjes met een Israëlische twist
Waar we in eigen land vooral kwistig omspringen met het peper- en zoutvaatje wanneer we aan kruiden denken, vind je in Tel Aviv de meest kleurrijke shuks of marktjes terug, met geurende kruiden die alle gerechten opsmukken. “De meest simpele bereiding, zoals een spiegeleitje, krijgt al een heel andere smaak als je er gewoon wat za’atar aan toevoegt”, legt Lori uit. “Maak je klassiek spiegelei bij het ontbijt eens klaar met dit kruid voor een extra twist.” Qua smaak neigt het wat naar tijm of een soort wilde orergano. “En serveer er dan nog wat pitabrood en hummus bij als je de Tel Aviv-ervaring compleet wil maken”, tipt Tom. “Ik eet de za’atar eitjes zelf drie keer per week: heel simpel, maar ontzettend lekker.”
Lees verder onder het recept.
“Om je ontbijt of brunch helemaal naar een Israëlisch niveau te tillen, kan je dat eitje ook in shakshuka eten. “In België is het gerecht opgepikt als avondmaal, terwijl het oorspronkelijk als ontbijt gegeten wordt. Hier denken we bij iets hartigs meteen aan avondeten, maar in Tel Aviv is het een ochtendgerecht. En het liefst met wat brood en hummus erbij, net zoals bij dat gewone eitje.” Geen snede zuurdesem of witte boterham, wel bagels of flatbread bij het ontbijt.
Lees verder onder het recept.
Minder boter, meer chocolade
Net zoals je hummus, eitjes of shakshuka de hele dag door kan eten, is het wat zoetigheden betreft niet anders. “Het verschil tussen traditioneel Belgisch gebak en dat in Tel Aviv is dat die laatste altijd droger zal zijn. In België gebruiken ze ontzettend veel boter. Het verschil proef je bijvoorbeeld zeker in croissants, maar ook in traditioneel gebak van bij ons, zoals de babka cake. Die wordt gemaakt op basis van challah, typisch Joods, gevlochten brood, wat vervolgens opgevuld wordt met laagjes chocolade. Je kan het eten als dessert, maar evengoed als ontbijt. Sharing is caring is helemaal het idee achter onze gerechten, zeg maar. En op die manier zorgt eten toch ook voor wat meer verbondenheid”, besluiten ze. “Die verbondheid is typerend voor Tel Aviv, en zo brengen we dat toch een stukje naar hier.”
Het boek Boker Tov - A culinary love story from Tel Aviv is verschenen bij Uitgeverij Lannoo.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
Last van een middagdip? Diëtiste tipt wat je kan doen om er nooit meer last van te hebben
Wie het woord ‘middagdip’ op de werkvloer laat vallen, botst al snel op collega’s die hetzelfde ervaren. Maar waar komt die vermoeidheid na de lunch precies vandaan? Moeten we lichter eten en meer koffie drinken om het tegen te gaan? Diëtiste Annaleen Koole legt uit hoe de middagdip ontstaat en deelt 7 concrete tips om er voorgoed komaf mee te maken. -
Tweakers
De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee. -
-
PREMIUM
Luc Bellings proeft ‘mosselen natuur' aan de kust en deelt zelfs één 9/10 uit: “Als de kok van de frieten werk had gemaakt, was dit zonder discussie een 10"
-
Eindelijk zomer: dit worden dit jaar de 5 populairste drankjes op het terras
Zonnige dagen zijn eens zo zalig met een glas vol verfrissende ijsblokjes en hét drankje van de zomer in hand. “Iets nostalgisch, met een exotische touch, simpel en snel of toch maar lekker luxueus: we zien heel wat opkomen dit jaar. TikTok doet veel (drank)trends snel overwaaien”, vertelt culinair trendwatcher Saskia Neirinckx. Welke zomerse drankjes maken dit jaar furore op het terras? -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
PREMIUM
Wat drink en eet je best (niet) in de hitte? Diëtiste Sanne Mouha licht toe. “Pasta houdt je vochtbalans op peil”
Met temperaturen die vlotjes richting 30 graden gaan, zoeken we graag manieren om af te koelen. Hallo zwembad, ventilator en koude douche, maar ook een koel wijntje of een lichte maaltijd zijn welkom. Of toch niet? Drink je beter warme dan koude dranken, zoals de Italianen, om af te koelen? En hoe zit het met de mythe dat pikant eten je lichaam afkoelt? Diëtiste Sanne Mouha scheidt 7 feiten van fabels.