Van pasta met champignonsaus tot salade met tuinbonen en hartige granola: 5 gerechten van het HLN Eten-weekmenu die je graag wil uittesten
WeekmenuNog op zoek naar inspiratie voor je volgende weekmenu? Het HLN Eten-weekmenu snelt je iedere vrijdag ter hulp. Met deze 5 recepten wordt je week zonder twijfel een smakelijk succes. En we kunnen verklappen: deze gerechten smaken naar meer...
Elke dag vind je in de weekkrant een exclusief recept van HLN Eten. Op vrijdag bundelen we deze online zodat je voldoende inspiratie hebt in het weekend om je weekmenu samen te stellen. Smakelijk!
Maandag: eiwrap met gerookte makreel en cottage cheese
Een omelet en een wrap heb je sowieso al gegeten, maar wist je dat je van die omelet ook makkelijk een wrap kan maken? Leg de ingrediënten op het gebakken ei zoals je anders op de wrap zou doen en vouw dicht voor hetzelfde effect.
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 1 persoon
• 2 eieren
• 80 ml sojaroom
• snuf chilivlokken
• kleine handvol, waterkers, grof gehakt
• ½ rode appel, in schijfjes
• 1 el citroensap
• 2 à 3 el cottage cheese
• 2 el fijngehakte munt
• 1 el fijngehakte bieslook
• 100 g gerookte makreel
• flinke handvol kervel
• plantaardige olie
• peper en zout
Zo maak je het
Kluts de eieren los met de sojaroom en chilivlokken. Roer er de waterkers onder en kruid met peper en zout. Verhit wat olie in een koekenpan en bak een omelet van het beslag.
Was de appel en snijd in dunne plakjes. Bedruppel met wat citroensap. Roer de cottage cheese los met de munt en bieslook en kruid met wat peper en zout.
Lepel de cottage cheese op de omelet en strijk gelijkmatig uit. Beleg met plakjes appel, reepjes gerookte makreel en de kervel. Rol de omelet strak op en snijd door. Serveer meteen.
Tip: Geen fan van cottage cheese? Vervang die dan door een lepel roomkaas die je losroert met een lepel yoghurt.
Dinsdag: orecchiette met champignon-spinaziesaus
Van orecchiette tot farfalle: het maakt ons niet zo héél veel uit welke pastasoort op tafel staat. Deze week proberen we graag de orechiette eens uit. Je tovert de pasta op amper 30 minuten tijd op tafel en de combinatie voorziet in de juiste hoeveelheid comfort waar je nood aan hebt.
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 80 g pijnboompitten
• 400 g orechiette
• 500 g champignonmix
• 2 sjalotjes, in ringen
• 2 teentjes knoflook, geperst
• 2 el gedroogde tijm
• 300 g spinazie
• 250 ml sojaroom
• 30 g pecorino, geraspt
• handvol verse oregano
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan. Kook de pasta beetgaar in gezouten water.
Snijd de grootste champignons in partjes. Bak de sjalotjes met de look in olie glazig. Voeg de champignons toe en kruid met de tijm, peper en zout. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Giet er de sojaroom bij en laat even doorwarmen.
Giet de orechiette af en vang wat van het kookvocht op. Meng de pasta, samen met de pecorino en een scheutje van het kookvocht, onder de champignon-spinaziesaus. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Verdeel de pasta over de borden, bestrooi met de pijnboompitten en werk af met de oregano.
Tip: Voor een extra diepe smaak, kun je de champignons tijdens het bakken flamberen met een scheutje whisky
Woensdag: rabarberflappen met mascarpone-vanilleroom
Schuif de klassieke appelflappen aan de kant en haal de mascarpone uit de tiramisu om van die twee klassiekers gewoon een nieuwe zoete favoriet te maken. Om vingers en duimen bij af te likken!
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 appel
• 2 el suiker
• 1 el verse tijmblaadjes
• 1 el citroensap
• boter
• 2 rabarberstelen, in stukjes van 1 cm
• 500 g bladerdeeg
• 1 ei, losgeklopt
• 1 el verse tijmblaadjes
• munt
• 125 g volle room
• 2 el vanillesuiker
• 125 g mascarpone
Zo maak je het
Snijd de appel in blokjes. Bak ze, samen met de suiker, tijm en het citroensap, in boter beetgaar. Voeg de rabarber toe en roerbak nog 3 minuten. Schep alles in een vergiet en laat uitlekken.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd rondjes met een diameter van 8 cm uit het bladerdeeg. Schep op elk rondje een lepel van het fruit. Bestrijk de randen met losgeklopt ei en vouw dicht. Duw de randen aan met een vork. Bestrijk de bovenkant ook met ei en leg de pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif 20 tot 25 minuten in de oven.
Mix de slagroom met de vanillesuiker stijf. Mix in een andere kom de mascarpone er even door. Schep er de slagroom onder en mix tot een romig geheel.
Serveer de mascarponeroom bij de rabarberflapjes.
Tip: Hoe later in het seizoen, hoe zuurder rabarber smaakt. Proef daarom eerst de smaak en bepaal hoeveel suiker je er nog wil bijdoen.
Donderdag: salade met tuinbonen, veganaise en hartige granola
Groene groenten in een salade zijn altijd een goed idee! Werk af met een zelfgemaakte of gekochte granola voor een krokante bite en een heerlijke veganaise voor een smaakexplosie.
Bereidingstijd salade: 15 minuten
Ingrediënten voor 2 personen
• 80 ml gewone sojamelk
• 1 el wittewijnazijn
• 160 ml zonnebloemolie
• peper en zout
• sap van 1 limoen
• 3 lente-uien
• 100 g gedopte tuinbonen (verse of diepvries)
• 100 g peultjes
• 1 kiwi
• 100 g waterkers of veldsla
• 1 kl mosterd
• 2 el granola
Zo maak je het
Maak de veganaise. Doe de sojamelk, azijn en mosterd in een hoge maatbeker. Zet de mixer in de beker. Zet de mixer aan en voeg geleidelijk aan de zonnebloemolie toe. Ga voorzichtig op en neer met de mixer tot de mayonaise gebonden is. Kruid met peper en zout.
Meng voor de dressing het limoensap met 100 gram veganaise en 2 fijngehakte lente-uien. Zet in de koelkast.
Breng gezouten water aan de kook. Voeg de tuinbonen en peultjes toe, laat 1 minuut koken. Giet af, laat schrikken onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Verwijder het buitenste vliesje van de tuinbonen. Snijd de kiwi met schil in stukjes.
Meng de kiwi met de peultjes, tuinbonen en waterkers en kruid met peper en zout. Besprenkel met de veganaise en granola.
Tip: Je kan veganise ook kant-en-klaar kopen en de tuinbonen vervangen door tuinbonen uit blik als alles een beetje sneller moet gaan.
Vrijdag: stoofvlees
In het weekend mag het soms iets meer zijn: daarom een recept voor stoofvlees om mee aan de slag te gaan. In deze versie vind je extra groenten en vergeten stukjes vlees. Het geheim achter een stevig potje stoofvlees. Nog lekkerder met frietjes erbij natuurlijk. Smakelijk!
Bereidingstijd: 25 minuten
Gaartijd: 2,5 uur
Ingrediënten voor 4 personen
• 200 g zilveruitjes of kleine uien
• 4 wortelen
• boter
• 650 g stoofvlees en soepvlees of ossenstaart
• 1 kl perenstroop
• 330 ml donker bier
• 1 kl Marmite of 2 el sojasaus
• 2 laurierblaadjes
• maïszetmeel (optioneel)
• peper en zout
Zo maak je het
Pel de zilveruitjes of kleine uien en halveer ze. Schil de wortelen en snijd in stukken (2 cm).
Smelt een klontje boter en bak het vlees goudbruin. Haal alles uit de pan en voeg nu de uien en wortelen toe en roerbak alles gedurende 2 minuten. Voeg het vlees in stukken (5 à 8 cm) toe, gevolgd door de perenstroop, het bier, de Marmite, een scheutje water en de laurier. Laat alles 2,5 uur zachtjes koken met een deksel op de pan.
Haal het deksel van het vuur en laat de saus nog even inkoken. Eventueel dik je de saus in met een beetje maïszetmeel. Kruid bij met peper en zout. Serveer met frietjes of kroketjes.
Tip: Ook erg lekker met pastinaak, knolselder, champignons of raapjes erbij.
Lees ook:
Op zoek naar nog meer recepten? Schrijf je dan zeker in voor de HLN Eten-nieuwsbrief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
PREMIUM
Zonnebloemolie wordt schaarser en duurder: welke alternatieven zijn er en moeten we daar meer voor betalen?
Wie sinds maart boodschappen doet, botst regelmatig op lege schappen zonnebloemolie in de winkel. Welke alternatieven gebruiken frituristen ondertussen, waarmee je thuis ook frieten kan bakken? En wat betekent het tekort voor de prijs van een pakje friet? Roel Dekelver van Delhaize en Bernard Lefèvre van het Nationaal Verbond van frituristen leggen uit. “Op een jaar tijd is de olieprijs verdubbeld.” -
-
PREMIUM
Wat drink en eet je best (niet) in de hitte? Diëtiste Sanne Mouha licht toe. “Pasta houdt je vochtbalans op peil”
Met temperaturen die vlotjes richting 30 graden gaan, zoeken we graag manieren om af te koelen. Hallo zwembad, ventilator en koude douche, maar ook een koel wijntje of een lichte maaltijd zijn welkom. Of toch niet? Drink je beter warme dan koude dranken, zoals de Italianen, om af te koelen? En hoe zit het met de mythe dat pikant eten je lichaam afkoelt? Diëtiste Sanne Mouha scheidt 7 feiten van fabels. -
Je bent wat je eet... of drinkt. “Smoothies of juices kunnen je energieniveau opkrikken" Expert tipt waar je best voor oplet als je ze zelf maakt
Wegen de laatste loodjes richting de vakantie zwaar en kan je nog wel wat extra energie gebruiken om er te geraken? “Dan zijn smoothies en juices misschien wel handig”, vertelt Anna Santens. “Eén keer een juice drinken, zal geen verschil maken, maar geef het een tijdje een kans en je zal je energieker voelen.” Ze tipt hoe je de meeste voedingsstoffen overhoudt tijdens het blenden, geeft tips voor beginners en deelt 3 recepten mét effect. -
Na Jeroen Meus is dit jaar Loïc Van Impe dé festivalchef op Rock Werchter: “Op is op, als we uitverkocht zijn, sluiten we de tent”
Ook naast het podium van Rock Werchter zijn er sterren te vinden, maar dan die van de culinaire soort. Waar Jeroen Meus tijdens de vorige editie dé festivalchef van de wei was met zijn ‘haute dogs’, kroont tv-kok Loïc Van Impe zich dit jaar tot die titel. Waar vind je hem terug dit weekend? En wat staat er op het menu? “De enige voorwaarde voor mijn menu was dat het goedkoper moest zijn dan de frieten met stoofvlees die je hier bestelt.” -
WEEKENDTIP. 13 zomerbars in Vlaanderen die heerlijke streekproducten serveren: van topbieren tot ijsjes en brunch