Van Libanese hapjes tot een côte à l’os van één kilo: de 5 beste adresjes voor foodsharing van dit moment
RESTOWIJZER. Keuzestress op restaurant, we kennen het allemaal. Zeker wanneer alles er zo lekker uitziet, krijg je dikwijls zin om ook andere gerechten te proeven. Wij tippen vijf adresjes in Vlaanderen, waar je samen met je gezelschap tal van hapjes en gerechten deelt.
West-Vlaanderen
Stout - Oostende
Wat?
Stout doet zijn naam eer aan. Op een geheel eigenzinnige wijze biedt het een unieke combinatie van American streetfood, speciale bieren en gewaagde cocktails. Het Oostends karakter van de zaak is er te voelen tot op de menukaart: die is (inclusief een stevige portie humor) in West-Vlaams dialect geschreven. En als de menukaart je nog niet van je sokken blaast, doet het leuke interieur dat wel. Misschien ken je zijn kleine broertje La Siësta al?
Op de kaart?
Stout staat gelijk aan ‘Amerikaanse keuken’ en ‘Smoked en grilled’. Al het vlees, vis en gevogelte wordt er urenlang gegaard in bier of whisky. Op het bord worden ze vergezeld met handgesneden frietjes en andere lekkernijen. Bekijk hier het volledige menu.
Prijs?
Sharingplates: 7 - 21 euro
Hamburgers: 17,5 - 19 euro
Cocktails: 5,5 - 11 euro
Waar?
Wittenonnenstraat 29, 8400 Oostende
Vlaams-Brabant
Brokki - Vilvoorde
Wat?
Brokki is een fusionrestaurant in het Vilvoordse. Het warm en gezellig pand is ingekleed met meubels en kunst uit eigen stad. De geur van lang gegaard vlees, vis en groenten doen je uitkijken om lang te tafelen. En maar goed ook, want van een assortiment van mezze en een vegan-vlees burgermenu moet je uitgebreid genieten.
Op de kaart?
Als starter kan je kiezen tussen vijf soorten mezze. Ideaal om te delen met de hele tafel. Maar ook de keuze van het hoofdgerecht hoeft er geen moeilijke te zijn (of wel?). Brokki biedt vijf soorten hamburgers aan (inclusief een vegan variant) met huisgemaakte broodjes.
Prijs?
Burgers: 13,5 - 16,5 euro
Eén mezze naar keuze inbegrepen bij hamburger
Waar?
Leuvensestraat 66, 1800 Vilvoorde
Antwerpen
Yalla Yalla - Berchem
Wat
Met de Yalla Yalla foodbar heeft het mooie Berchem er een heerlijke Libanees bij. Voor de Gentenaren onder jullie doet die naam misschien al een belletje rinkelen. Het hippe interieur zet de toon voor een hip concept: foodsharing en originele cocktails.
Op de kaart?
Warme en koude mezze om te delen met je gezelschap, zoals hummus, fatoush, lamskroketjes en flatbread met halloumi. Verder vind je er Libanese klassiekers met een twist. Zo werd de klassieke Fatteh op basis van geroosterd brood omgetoverd tot Libanese nacho’s. Falafel is er te verkrijgen in wraps en bowls. De drankenkaart wordt vervolledigd met cocktails op basis van huisgemaakte kruidensiropen en een eigen Yalla Yalla bier. De rest van het menu vind je hier.
Prijs?
Falafel (bowl of wrap): 9,5 - 17,5 euro
Warm of koude Mezze: 4,5 - 9 euro
Waar?
Tramplein 2, 2600 Antwerpen
Limburg
Boef - Tongeren
Wat?
Boef nam zijn intrek in het Oud Hospitaal in Tongeren. Hoewel je er vooral zuiderse hapjes zult vinden, laat de tapas-en cocktailbar je letterlijk proeven van landen over de hele wereld. In de binnen én buitenkeuken- van Boef kan je dan ook tijdens alle seizoenen terecht.
Op de kaart?
Een mix van gerechtjes van overal ter wereld, geserveerd op plankjes en bordjes om te delen. Van kleine knabbels als Pimentos del Padron of huisgemaakt brood tot tagliata van rundsvlees, inktvis of zalm van de plancha met verse frietjes of patatas bravas. Honger? Bekijk hier de rest van het menu.
Prijs
Tapas/gerechten: 4 - 16 euro
Boefplank met meerdere gerechtjes: 35 euro
Waar?
Clarissenstraat 2, 3700 Tongeren
Yalo Hotel - Gent
Wat?
Yalo is een nieuw restaurant (en bar) in het Gentse. Het stijlvolle interieur zorgt ervoor dat je jezelf in het midden van de roaring twenties waant. De bar en het restaurant zijn onderdeel van het gelijknamige hotel. Al hoef je geen hotelgast zijn om te genieten van de verfijnde menukaart.
Op de kaart?
Delen staat centraal in het concept van Yalo. Dat is maar goed ook, want er zijn verschillende bordjes waarvan je wil proeven. Je kan onder meer kiezen tussen een selectie vis, vlees en veggie gerechtjes. Als hoofdgerecht - ook te delen - kan je kiezen voor een côte à l’os van 1kg(!). Of een sappig stukje bresse kip met geroosterde limoen. Bekijk hier het volledige menu.
Prijs
Starters om te delen: 7,5 - 24 euro
Hoofdgerecht om te delen: 24 - 95 euro
Waar?
Brabantdam 33, 9000 Gent
LEES OOK
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Oordoppen op maat: welke korting krijg je via het ziekenfonds?
-
“We nemen te weinig tijd om rustig te tafelen.” Diëtiste Sanne Mouha geeft 5 tips om mindful te eten
Voor velen herkenbaar: snel iets naar binnen schrokken, tussen al je afspraken door. Wat je eet is natuurlijk belangrijk. Maar ook hoe én waarom speelt een rol. Diëtiste en NINA-experte Sanne Mouha is voorstander van mindful eten: stilstaan bij de ervaring die eten je geeft. Makkelijker gezegd dan gedaan, zeg je? Met vijf tips helpt Sanne je op weg. -
Livios
De zon weren met screens of rolluiken? Zo maak je de juiste keuze
Tijdens warme zomerdagen loopt de temperatuur in huis snel op. Dat kan je voorkomen met zonwering. Zoals rolluiken en screens. Ze hebben deels dezelfde functies. Toch zijn er ook belangrijke verschillen. Bouwsite Livios biedt een leidraad om uit te maken welke oplossing voor jouw (ver)bouwproject het meest is aangewezen. -
-
Duitsers laten hun traditionele curryworst steeds vaker links liggen: “Ik zou zelfs vegetarische worsten beginnen verkopen”
-
PREMIUM
Hoe krijg je dat rooster schoon? En wanneer moet je het vlees om draaien? Grillmaster deelt 10 onmisbare barbecuetips
Barbecueën: altijd plezant, soms ook irritant. Want telkens weer stribbelt dat houtskool tegen bij het aansteken, lijken de hamburgers en satés in sneltempo aan te branden en laat dat zwartgeblakerde grillrooster zich onmogelijk schoonschrobben. Maar geen nood: dankzij deze tips van professioneel grillmaster en voormalig Belgisch Kampioen ‘ribben’ Steven Aerts uit Boutersem zijn al die BBQ-ergernissen voorgoed verleden tijd. -
PREMIUM
Kunnen alcohol en suiker artritis verergeren? En wat kan je doen om de pijn te verminderen? "Er is maar één ding dat écht werkt”
3 tot 5 procent van de Belgische bevolking heeft last van reuma, een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen en ontstekingen in gewrichten, spieren en pezen. “De ziekte heeft een grote impact op je leven”, legt reumatoloog Peggy Jacques (UZ Gent) uit. “Er is geen specifieke oplossing, maar er zijn wél kleine dingen die je pijn kunnen verminderen.” Hoe herken je reuma? En welke voeding vermijd je best om het niet te krijgen? -
PREMIUM
Hoe kan voeding zorgen voor minder rimpels? Dermatologe legt uit en deelt simpele tips: “Té snel vermageren doet je huid ook hangen”