Van lekker krokant spek tot instant granola en roerei: onze culinaire journaliste legt uit hoe je meer uit je microgolfoven haalt
Om meer energie te besparen, raadt de overheid aan om eten vooral op te warmen in de microgolf, omdat dit tot vier keer minder energie verbruikt dan een inductie- of gasvuur. Toch kan je veel meer met die microgolfoven dan alleen maar gerechten opwarmen. “Je kunt er eigenlijk zelfs alles mee koken, van aardappelen die snel gaar zijn tot een versgebakken cake of zelfs een omelet.” Met deze tips én zeven verrassende microgolfrecepten haal je alles uit dit keukentoestel.
SLIM IN DE KEUKEN. Optimaliseer je keuken met tips van experts. Van de potten en pannen tot de glazenkast en de specerijen: in deze reeks nemen we elk hoekje van de keuken onder handen. Voor deze tiende aflevering gaan we op zoek naar alles wat we willen weten over de microgolfoven.
Hoe werkt een microgolfoven?
Zoals de naam het misschien al verklapt, werkt een microgolfoven met microgolven. Die golven komen tot stand door een vacuümbuis in de oven, de zogenaamde magnetron. Daarin bewegen elektronen die vervolgens een elektromagnetische straling veroorzaken. Deze straling gaat dwars door plastic, glas of karton heen, maar wordt wel geabsorbeerd door voeding. De vochtdeeltjes in het eten beginnen te vibreren en door die wrijving komt er warmte vrij. Zo verwarmt een microgolfoven je eten.
Wat is de beste manier om een gerecht op te warmen in de microgolfoven?
Tijdens het opwarmen van je eten bestaat de kans dat het eten spatten maakt of uitdroogt. Daarom is het een goed idee om het eten dat je wil opwarmen te bedekken met een speciale stolp of deksel, liefst iets van plastic dat er speciaal voor is gemaakt. Heb je dat niet ter beschikking? Dan is een soepbord dat groot genoeg is om het gerecht af te dekken een goed alternatief. Wanneer je iets wil opwarmen dat niet langer dan 2 tot 3 minuten duurt, kun je het ook afdekken met wat keukenpapier. Let er dan wel zeker op dat het niet in brand vliegt. Verder heb je nog plasticfolie die speciaal bedoeld is voor gebruik in de microgolfoven en niet smelt.
Hoelang moet mijn gerecht in de microgolfoven?
Elke microgolfoven is anders, dus dit moet je zelf leren aanvoelen. Begin altijd met één of twee minuten en check dan even hoe warm het gerecht al is. Daarna kun je telkens een minuutje verder verwarmen tot je het gewenste resultaat bereikt. Na verloop van tijd weet je perfect hoelang een portie soep of dat overschotje risotto van de dag ervoor nodig heeft in jouw microgolfoven.
Wat betekent ‘watt’?
De ‘watt’ verwijst naar wattage. Het is de term die aangeeft hoeveel elektriciteit er per uur wordt gebruikt. Hoe hoger dit cijfer, hoe krachtiger. Microgolfovens worden daarom ingedeeld volgens hun vermogen. Een microgolfoven met een laag vermogen gaat meestal tot 900 watt. Een gemiddelde microgolfoven haalt tussen de 900 en 1.000 watt. Vanaf meer dan 1.000 watt heeft je microgolfoven een hoog vermogen en zal je eten dus zeer snel warm zijn, tot gemiddeld 2 minuten sneller dan in een minder krachtige oven.
Waarom warmt mijn gerecht niet gelijkmatig op? Soms is de buitenkant gloeiendheet en de binnenkant nog ijskoud.
In een microgolfoven zal eerst de buitenste rand van de voeding opwarmen. Steek je er een restje spaghetti in? Schik dit dan best cirkelvormig, zoals een donut, aan de buitenrand van je bord. Op die manier krijg je een gelijkmatige opwarming. Bij vloeistoffen kun je halverwege het opwarmproces best even roeren om alles even warm te krijgen.
Gemiddeld heeft een diepgevroren ingrediënt zoals gehakt zo’n 6 minuten per halve kilo nodig om te ontdooien in een microgolfoven
Kan je in een microgolfoven ingevroren gerechten ontdooien?
De meeste microgolfovens hebben een automatische ontdooifunctie. Weeg op voorhand het eten of kijk op de verpakking naar het gewicht en stel het juiste gewicht in voor je alles gaat opwarmen. Wanneer je iets gaat ontdooien, start de microgolfoven op een zeer lage temperatuur, om te vermijden dat het voedsel effectief begint te koken. Gemiddeld heeft een diepgevroren ingrediënt zoals gehakt zo’n 6 minuten per halve kilo nodig. Ontdooi eten ook altijd in een kom of bord en dek het af. Extra tip: het is beter om iets nét niet helemaal te ontdooien dan om het te ver te laten ontdooien, want dan begint het garingsproces al.
Kun je meer met een microgolfoven dan alleen maar restjes opwarmen?
Of een microgolfoven alleen maar geschikt is om snel een soepje of een overschot van de dag ervoor op te warmen? Absoluut niet. Je kunt er zelfs mee koken. In een microgolfoven ontstaat stoom, waardoor het toestel ideaal is om vis, aardappelen en groenten te garen. Plaats de ingrediënten in een kom en voeg een beetje water toe. Dek alles af en gaar gedurende enkele minuten. Check af en toe of de ingrediënten al gaar zijn en gaar eventueel wat langer als dat nodig is. Naast avondeten kun je ook andere dingen zoals cake, popcorn, een roerei en zelfs een omelet klaarmaken in de microgolfoven. Tot slot is het makkelijk om in een oven snel chocolade of boter te laten smelten, wat heel handig is tijdens het koken.
Let op met eieren volledig in de microgolfoven te steken, door de inwendige druk kan de eierschaal ontploffen
Welke ingrediënten of gerechten maak je best niet klaar in de microgolfoven?
Gerechten met een crispy korst zoals pizza, quiche en alles met bladerdeeg zijn een no go in de microgolfoven, omdat ze wak worden wanneer je ze erin opwarmt. Ook vlees zoals kip, biefstuk en gebraad zal niet beter smaken door het een rondje in de microgolf te laten draaien. Meer zelfs: het vlees zal daardoor uitdrogen en veel taaier worden. Let ook op met eieren, die mogen nooit in hun geheel in de microgolfoven garen, omdat de eierschaal door de inwendige druk kan ontploffen. Met bonen, kikkererwten en champignons kun je soms hetzelfde effect in mindere mate krijgen, pas daar dus ook mee op.
Hoe hou je de microgolfoven makkelijk schoon?
Verwijder sowieso altijd overgebleven of gemorste etensrestjes met een vochtige doek, want die restjes kunnen de werking van de oven verminderen. Af en toe moet je iets grondiger reinigen. Plaats een schaaltje water met citroensap in de microgolfoven en laat het aan de kook komen. Door de gegenereerde stoom kun je de binnenkant van je oven makkelijker schoonwrijven en zullen er geen vervelende geurtjes ontstaan: win-win.
Wat zijn de risico’s als je een microgolfoven gebruikt?
Net zoals bij een gewone oven gebruik je voor een microgolfoven het best elke keer ovenwanten of een keukenhanddoek wanneer je er iets uitneemt. De container waarin je voedsel opwarmt, kan op zeer korte tijd gloeiendheet worden. Verder zijn er sommige soorten plastic, vooral de heel dunne, die kunnen smelten of onzichtbare deeltjes microplastic in je gerecht kunnen doen belanden. Gebruik daarom bij voorkeur keramische en/of glazen kommen of borden om iets op te warmen. Tot slot gebruik je best nooit metalen containers of borden/kommen met een metalen randje in je microgolfoven, want die kunnen vonken veroorzaken.
Is een microgolfoven hetzelfde als een combi microgolfoven?
Een combi microgolfoven is niet hetzelfde als een gewone microgolfoven, die eerste heeft veel meer functies. Vaak kun je er ook mee grillen, bakken, braden en zelfs stomen. Hou er wel rekening mee dat dit soort ovens vaak een stuk kleiner zijn dan conventionele ovens en dat het niet evident is om er bijvoorbeeld een luchtige cake in te bakken. Een gewone oven heeft naast een heteluchtfunctie namelijk ook verwarmingselementen boven- en onderaan, waardoor je baksels zeer gelijkmatig garen. Bij een combi microgolfoven is er meestal alleen een heteluchtfunctie in combinatie met een verwarmingselement bovenaan. Daardoor is het lastiger om taart of cake te bakken, maar je kunt er wel perfect afbakbroodjes in garen of een diepvriespizza in klaarmaken.
7x koken met de microgolfoven
Een microgolfoven is dus geschikt voor meer dan alleen maar het opwarmen van restjes, maar wat kook je er dan zoal in? Meer dan je denkt. Hier vind je 7 receptjes om zelf uit te proberen.
1. Crispy bacon
• Leg een vel keukenpapier op een bord.
• Schik hierop enkele plakjes ontbijtspek.
• Dek af met een tweede vel keukenpapier en zet enkele minuten in de microgolf, tot het spek lekker krokant is.
2. Risotto voor één persoon
• Vul een hoge kom die in de microgolfoven mag met een eetlepel boter, een eetlepel fijngesneden ui en een klein teentje fijngesneden knoflook.
• Laat 2 minuten garen in de microgolfoven.
• Voeg daarna 3 eetlepels risottorijst toe en overgiet dit geheel met 1,5 dl kippenbouillon en een scheutje witte wijn.
• Dek volledig af met een deksel of bord en laat 2 minuten garen.
• Roer, dek opnieuw af en laat nogmaals 2 minuten garen. Blijf zo doorgaan tot de rijst gaar is (± 10 minuten in totaal). Voeg halverwege eventueel nog 0,5 dl extra bouillon toe.
• Werk dan af met geraspte Parmezaan en een klont boter. Roer en serveer.
3. Warme chocoladecake in een mok
• Schep in een vrij grote mok 1,5 eetlepels suiker, 1 eetlepel cacaopoeder (geen instant!), 2 eetlepels zelfrijzende bloem, 3 eetlepels melk, 2 eetlepels arachideolie, 1 ei en 1 eetlepel chocopasta.
• Roer alles met een vork tot één geheel en zet ± 2 minuten in de microgolfoven. Check na 1,5 minuten of de cake al gaar is. Eet meteen op.
4. Gepofte zoete aardappel
• Was de zoete aardappel en dep goed droog.
• Prik er met een vork enkele gaatjes in.
• Leg in het midden van de microgolfoven en laat 8 tot 10 minuten garen.
• Check of de zoete aardappel gaar is en laat eventueel nog een paar minuten extra garen.
• Snijd dan doormidden in de lengte en vul op met zure room, knoflookboter, chili con carne of een andere vulling naar keuze.
5. Roerei
• Kluts in een mok of een kom 2 eieren met wat melk, peper en zout.
• Voeg een klein klontje boter toe. Zet 30 seconden in de microgolfoven en roer kort.
• Zet nog 20 seconden in de microgolfoven.
TIP: lekker met fijngesneden bieslook en gerookte zalmsnippers.
6. Instant granola
• Doe in een mok of hoge kom 2 eetlepels kokosolie, 2 theelepels water en 2 theelepels honing of esdoornsiroop.
• Zet 20 seconden in de microgolfoven.
• Voeg daarna 5 eetlepels havermout en 2 eetlepels gemengde noten en zaden toe.
• Roer goed en zet 2 minuten in de microgolfoven. Roer halverwege goed om.
• Voeg op het einde een eetlepel rozijnen of gedroogde veenbessen toe.
7. Hartige popcorn
• Neem een bruine, papieren lunchzak (of een zak waarin groenten verkocht worden).
• Schep hier 50 g popcornmaïs in met een halve eetlepel arachideolie.
• Vouw de zak driedubbel dicht en zet 2 tot 3 minuten in de microgolfoven tot alle maïs gepoft is.
• Open de zak en schep er een beetje zout, komijnpoeder, kaneelpoeder en paprikapoeder in.
• Schud met de zak en serveer in een kom.
TIP: je kunt de maïs ook in een diepe kom in de microgolf zetten en deze goed afdekken met een (zwaar) bord.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Spoel gekookte pasta nooit af met koud water": hoe maak je pasta dan wél goed klaar?
Niets zo erg als in de keuken eindigen met een platgekookte of nét niet gare pasta. Pasta koken lijkt gemakkelijk, maar toch pakt iedereen het anders aan. Want hoeveel water doe je nu eigenlijk bij de pasta en voeg je daar nog zout aan toe of niet? En hoelang laat je die pasta best pruttelen? HLN Eten zet de beste tips op een rijtje om pastafiasco’s in de toekomst te vermijden. -
EXCLUSIEF. Binnenkijken bij driesterrenchef Viki Geunes in Zilte: hoe ziet een dag in een Michelinrestaurant eruit?
Met de uitreiking van de Michelinsterren in het vooruitzicht volgende week maandag, is het hoog tijd om eens te kijken hoe driesterrenchef Viki Geunes het afgelopen jaar zijn nieuwe bekroning beleefde. Hoe ziet een dag in het leven van een driesterrenchef eruit? Voor de gelegenheid gaf hij HLN Eten een exclusieve rondleiding in zijn Zilte in Antwerpen. -
PREMIUM
Wat kost een etentje in een sterrenrestaurant en waarvoor betaal je dan precies?
-
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Gouden Giro
1+1 actie: schrijf je Gouden Giro-ploeg in voor de start van de volgende etappe en krijg er een gratis team bij
Arnaud Démare heeft de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Ook jij kunt in deze Giro het zegegebaar maken door deel te nemen aan de Gouden Giro. Schrijf voor morgen om 13u15 jouw Gouden Giro-ploeg in en krijg er gratis een team bij. -
PREMIUM
Waar eet...minister Zuhal Demir? “Als je deze huisgemaakte limoncello hebt geproefd, kan je waardig sterven”
-
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren.