Steven Richardson
Volledig scherm
© Steven Richardson

Topchef Luc Bellings (57) levert Michelin-ster in: “Ik stop ermee”

Hoogdag in gastronomisch België en Luxemburg, want vandaag worden de Michelinsterren uitgedeeld. Wie er alvast geen zal ontvangen, is Luc Bellings (57). “Ik stop deze zomer en bedank voor de eer.” Topchef Pajtim Bajrami neemt het restaurant over en opent er na de zomer een eigen zaak. 

 1. Zonnebloemolie wordt schaarser en duurder: welke alternatieven zijn er en moeten we daar meer voor betalen?
  PREMIUM

  Zonnebloem­olie wordt schaarser en duurder: welke alternatie­ven zijn er en moeten we daar meer voor betalen?

  Wie sinds maart boodschappen doet, botst regelmatig op lege schappen zonnebloemolie in de winkel. Welke alternatieven gebruiken frituristen ondertussen, waarmee je thuis ook frieten kan bakken? En wat betekent het tekort voor de prijs van een pakje friet? Roel Dekelver van Delhaize en Bernard Lefèvre van het Nationaal Verbond van frituristen leggen uit. “Op een jaar tijd is de olieprijs verdubbeld.”
 2. "Als het visvlees mooi wit kleurt, zit je goed": hoe herken je verse maatjes en hoe maak je ze zelf lekker klaar?
  PREMIUM

  "Als het visvlees mooi wit kleurt, zit je goed": hoe herken je verse maatjes en hoe maak je ze zelf lekker klaar?

  In juni start traditiegetrouw het kersvers maatjesseizoen. Dit jaar werd er voor het eerste vaatje Hollandse nieuwe maatjes een recordbedrag neergeteld van maar liefst 113.500 euro. Aan populariteit geen gebrek, maar wat is er zo speciaal aan die maatjes? Hoe herken je de écht verse? En kan je ze nog op een andere manier eten in plaats van ze gewoon in je keel te laten glijden? Chef Jan Buytaert van Bellefleur fileert al onze haringvragen en deelt exclusieve recepten.