“Sommige supplementen bevatten ruim 4.000 procent meer dan de aanvaardbare hoeveelheid”: Is kurkuma gezond en hoeveel mag je ervan innemen?
Het griepseizoen is in aantocht. Gezondheidswinkels adviseren daarom niet alleen vitamines C en D, maar ook kurkuma. Holland & Barrett bombardeert kurkuma zelfs tot ‘superfood’ en ‘heilig poeder’, dankzij curcumine: een antioxidant met een heilzame werking. Maar is het wel verstandig om onze weerstand te boosten met kurkuma?
Claims over kurkuma
Volgens Eric De Maerteleire zijn er wetenschappelijke studies die een positieve effect van kurkuma op de werking van het immuunsysteem aantonen. Volgens de bio-ingenieur en schrijver van verschillende gezondheidsboeken zijn er in de laatste vijftig jaar honderden onderzoeken gedaan naar gezondheidsclaims die – ook dankzij oude volksgebruiken – over kurkuma de ronde doen.
Er is een verminderde kans op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson vastgesteld
Het lijkt er volgens De Maerteleire bovendien op dat kurkuma potentieel heeft om bepaalde types van kanker te voorkomen of te helpen bestrijden. Ook lijkt het een positieve invloed te hebben op hart- en vaatziekten. “Zoals een onderzoeker het kernachtig uitdrukt: ‘Curcumine heeft bewezen over opmerkelijke antikanker-, anti-inflammatoire en anti-oxidatieve eigenschappen te beschikken’.”
Ook biedt kurkuma veelbelovende vooruitzichten voor de behandeling van multiple sclerose en diabetes. “En er is ook een verminderde kans op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson vastgesteld.”
Beluister hier de podcast met AD-journalist Tijn Elferink:
Grijs gebied met veel onzin
“Mijn meest recente ‘immunity-boost’ kwam van Pfizer”, zegt emeritus-hoogleraar klinische farmacologie en voormalig directeur van het Centre for Human Drug Research Adam Cohen. “Wel of geen kurkuma zal je immuuncellen worst wezen, als je maar gevaccineerd bent.” Cohen noemt claims zoals over kurkuma ‘een grijs gebied met veel onzin’. “Er is geen enkel aanwijsbaar gezondheidseffect. Als je twintig onderzoeken doet, is er altijd wel één waaruit iets positiefs voor kurkuma komt.” Ook gaat het vaak om onderzoeken in reageerbuisjes. “En het menselijk lichaam is geen reageerbuis.”
De professor waarschuwt er zelfs voor om niet te veel kurkuma in te nemen. Hoge doses kunnen immers bijwerkingen geven. Kurkuma bevat oxalaat, wat kan leiden tot nierstenen. Nog zorgelijker zijn de hoge concentraties lood die in het poeder kunnen zitten. Lood kan zitten in de bodem waar kurkuma wordt verbouwd. Maar kurkuma wordt ook bijgekleurd met loodchromaat.
Cohen wijst op een advies van een commissie die onder meer de toxiciteit van chemicaliën in voedsel onderzoekt (het COT). Deze wetenschappers stellen dat voor de gezondheid vaak een theelepel kurkuma per dag wordt aangeraden, wat neerkomt op zo’n 200 milligram curcumine. En dat blijkt veel te veel te zijn. Iemand van 70 kilo krijgt daarmee ruim 450 procent meer binnen dan de aanvaardbare hoeveelheid.
Conclusie 'te kort door de bocht’
De Maerteleire vindt die conclusies van Cohen te kort door de bocht en noemt onderzoeken juist veelbelovend. Drie milligram per kilo lichaamsgewicht is veilig, wat in de praktijk twee tot zeven gram kurkuma is. Cohen is voorzichtiger: zo nu en dat wat kurkumapoeder bij je yoghurt, in je smoothie of in de Indiase curry toevoegen is prima. En ook de hoeveelheden die worden gebruikt om alledaagse producten als mosterd, rozijnenbrood en ijs te kleuren zijn niet gevaarlijk.
Kurkuma geeft bij supplementen best wat klachten zoals loodvergiftiging en leverproblemen
Supplementen zijn een ander verhaal, stelt Cohen. Producent Lucovitaal adviseert een dagelijkse dosis van 40 milligram curcumine, maar Vitaminstore dagelijks 760 milligram. En Vitakruid gaat nog verder: tot bijna 2.000 milligram per dag. Voor iemand van 70 kilo is dat ruim 4.000 procent meer dan de aanvaardbare hoeveelheid.
“Kurkuma geeft bij supplementen best wat klachten zoals loodvergiftiging en leverproblemen”, vat Cohen samen. De Maerteleire adviseert supplementen in overleg met een arts te gebruiken, omdat ze niet geschikt zijn voor bijvoorbeeld mensen met leverproblemen en de werking van bepaalde medicijnen kunnen beïnvloeden.
Het oordeel
Over de gezondheidsvoordelen van kurkuma zijn de meningen verdeeld. Grote hoeveelheden zijn niet ongevaarlijk. Een lepel kurkuma door je yoghurt of curry is prima, maar capsules kunnen tot loodvergiftiging leiden en leverproblemen geven.
Meer afleveringen van Koken&Weten vind je hieronder:
Lees ook:
“1 op de 2 Belgen krijgt ooit artrose”: reumatoloog legt uit wat je kan doen om het te voorkomen (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Iconische ketchupfles van Heinz maakt binnenkort plaats voor nieuwe versie van papier
Kraft Heinz, het meest verkochte ketchupmerk ter wereld, probeert momenteel om flessen op basis van papier te maken. Het wil daarmee het eerste sausmerk ter wereld zijn dat volledig hernieuwbare verpakkingen produceert. Zal de ketchup daardoor binnenkort anders smaken? -
Livios
De vier meest gemaakte fouten bij de aanleg van je tuin
Wil je dit voorjaar je tuin (gedeeltelijk) opnieuw aanleggen? Bouwsite Livios vroeg aan tuin- en landschapsarchitecten welke fouten het vaakst gemaakt worden én hoe je ze vermijdt. -
PREMIUM
“Zo krijg je knapperige frietjes, met een zachte, puree-achtige vulling”: twee top-frituristen geven hun beste frituurtips prijs
-
-
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
Hotspots
De 10 leukste wijnbars mét terras om tijdens het verlengd weekend uit te proberen
Een lang weekend betekent meer tijd om nieuwe adresjes uit te proberen. Even geen inspiratie meer? We selecteerden 10 originele wijnbars in Vlaanderen met een gezellig terras en een exclusief aanbod aan heerlijke wijnen. Van frisse Italiaanse wijnen tot oranje wijn of een koele rosé: voor ieder wat wils. Chin-chin! -
Waarom je moet opletten met tijdens het eten te scrollen op je smartphone
Als je ‘s avonds een keer alleen moet eten, is de kans groot dat niet wat er op je bord ligt, maar wel je smartphone alle aandacht krijgt. Volgens een studie uit 2013 zou scrollen op je gsm tijdens het eten ervoor zorgen dat je té afgeleid bent van je maaltijd, waardoor je sneller bijkomt. Maar klopt dat ook? En zo ja, wat kunnen we er dan aan doen? -
PREMIUM
Potjes babyvoeding bevatten volgens Test Aankoop niet de juiste voedingsstoffen: wat geef je je baby best te eten?