Poets je je tanden beter voor of na het ontbijt? Het antwoord ligt minder voor de hand dan je denkt
De ene poetst zijn tanden voor het ontbijt, de andere erna, maar wat is nu eigenlijk de juiste volgorde? En wat als je niét ontbijt? Tandarts Jean-paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen geeft voor eens en altijd antwoord op de vraag.
“De discussie over wanneer je exact je tanden moet poetsen in de ochtend, is er eentje die ieder jaar wel terugkomt”, zegt tandarts Jean-Paul Souffriau. “Er is dan ook al veel onderzoek naar gedaan. Er zijn argumenten om voor het ontbijt te poetsen en redenen om het pas erna te doen. Je hebt voor iedere optie wel voor- en tegenstanders.”
Wat zijn de argumenten?
“Laat ik beginnen met het tandenpoetsen voor het ontbijt. Voorstanders wijzen hier vooral op het effect van de beschermende laag fluoride die je op je tanden legt. Terwijl je slaapt kunnen bacteriën namelijk aangroeien in de tandplak. Poetsen met tandpasta zal de tandplak en de bacteriën wegwerken. Zo kunnen die bacteriën ook minder zuur vormen. En minder zuur betekent minder schade. Bovendien maak je zo direct komaf met een stinkende adem, die vaak veroorzaakt wordt door dezelfde bacteriën.” Het nadeel is natuurlijk wel dat die frisse smaak verloren gaat wanneer je begint aan je ontbijt. En eerlijk is eerlijk, koffie met zo’n fluoridesmaakje is niet echt aangenaam.”
Zure stoffen in je drank of voeding maken je tandglazuur zwakker. Je beschadigt je tandglazuur als je onmiddellijk poetst nadat je fruitsap gedronken hebt.
Hoe zit het dan met tandenpoetsen na het ontbijt? “Voorstanders zullen hierbij vooral benadrukken dat je tandpasta langer kan doorwerken. Je poetst de voedingsresten meteen weg en je blijft langer dat frisse gevoel in je mond behouden. Maar het risico hierbij is dat je je tandglazuur kan wegpoetsen. Zure stoffen in je drank of voeding maken je tandglazuur namelijk zwakker. Poets je onmiddellijk nadat je bijvoorbeeld fruitsap hebt gedronken, kan je je glazuur dus beschadigen. Daarom wacht je best een uurtje te wachten voor je je tanden poetst. Al is zoiets natuurlijk niet altijd even vanzelfsprekend tijdens een drukke ochtend.”
Wat is nu het beste?
“De twee poetsstrategieën liggen heel dicht bij elkaar qua doeltreffendheid. Er is niet een die veel beter is dan de andere. Daarom grijpen we met het Verbond van Vlaamse Tandartsen (VVT) terug naar de basisadviezen geformuleerd door het Vlaams Instituut Mondgezondheid: je moet je tanden twee keer per dag poetsen. Eén keer voor het slapengaan, en één keer op een ander moment van de dag. Tandenpoetsen voor het slapengaan is het belangrijkste moment, omdat je speekselproductie ’s nachts lager is. De fluoride zal de schade die je overdag hebt opgelopen bovendien herstellen. En dat ander keertje poetsen? Het maakt eigenlijk niet zo veel uit wanneer dat is. Het belangrijkste is dat je iedere beurt twee minuten poetst.”
Hoe poets je je tanden?
De juiste poetstechniek is afhankelijk van het type tandenborstel dat je gebruikt.
• Een manuele tandenborstel zet je best schuin in een hoek van 45 graden op de tand tot tegen de tandvleesrand. Poets tand per tand en maak kleine cirkelvormige bewegingen.
• Heb je een elektrische tandenborstel met een ronde kop? Volg dan de vorm van de tanden en zorg dat je over het volledige tandoppervlak tot aan de tandvleesrand gaat. Poets tand per tand. De tandenborstel maakt voor jou de cirkelvormige beweging.
• Heb je een elektrische tandenborstel met een lange kop? Zet dan je tandenborstel net zoals bij de manuele tandenborstel in een hoek van 45 graden op de tand tot tegen de tandvleesrand en maak cirkelvormige bewegingen tijdens het poetsen.
• Spuw tot slot het teveel aan tandpasta uit, spoel je tandenborstel grondig af met water en laat hem rechtopstaand drogen.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Consumenten kopen minder witloof: VLAM lanceert tweede Week van het Witloof
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft woensdag voor de tweede keer de Week van het Witloof gelanceerd. Met de Week van het Witloof wil de VLAM de groente en al haar mogelijkheden in de kijker zetten. En dat is nodig volgens de organisatie, want het verbruik van witloof gaat achteruit, zij het lichtjes. -
Geen cafeïne, wel een energieboost: zijn deze drankjes de nieuwe koffie?
Koffie blijft altijd populair, maar toch kan je geen enkele koffiebar binnenwandelen zonder nieuwe trends tegen te komen. Van spicy ginger shots tot matchathee of chicorei: kunnen ze hetzelfde effect als koffie hebben zo vroeg in de ochtend? Waarom zou je 3,5 euro betalen voor 5 cl geconcentreerde gember in plaats van evenveel geld voor een cappuccino? Diëtist en voedingsexpert Michaël Sels legt de impact van die drankjes op je lichaam uit. -
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
40 procent van de Vlamingen bestelt twee snacks in de frituur: dit zijn de populairste frituursnacks
40 procent van de Vlamingen bestelt bij een doorsnee frituurbezoek twee frituursnacks bij de frietjes. Van een frikandel of een viandel heb je ongetwijfeld al gehoord, maar ken je ook de fricabel? En wat kan je verwachten van een ragouzi of een loempidel? Hieronder vind je een handig frituursnackoverzicht zodat je vanaf nu altijd weet welke lekkernij achter welke naam verborgen zit én welke tien snacks de populairste in Vlaanderen zijn. -
PREMIUM
Rik (41) is alleenstaande papa van 2 kinderen en geeft zo'n 93 euro per week uit aan eten, hoe pakt hij dat aan?
De wekelijkse boodschappen doen we allemaal, maar stap binnen in eender welke keuken en je zal zien dat de inhoud van de koelkast altijd verschilt. HLN Eten bezoekt elke week één gezin dat vertelt wat hun eetbudget en -gewoontes zijn. “Vroeger kookte mijn ex-vriendin vooral, dat was nogal aanpassen als ik het plots alleen moest doen”, vertelt alleenstaande papa Rik (41). Hoe slaagt hij er vandaag in om op zichzelf het eetbudget en de tafel te vullen?