Wat als je een lintworm hebt opgelopen? Darmspecialist Danny De Looze geeft advies
Volledig scherm
PREMIUM
Wat als je een lintworm hebt opgelopen? Darmspecialist Danny De Looze geeft advies © Getty Images/Geert Van de Velde

Per jaar hebben 11.000 Belgen last van een lintworm: wat is het precies? En via welke voeding krijg je het binnen?

Zo’n 11.000 Belgen per jaar kampen volgens Gezondheid en Wetenschap naar schatting met een lintworm. Over die parasiet doen de wildste verhalen de ronde. Klopt het bijvoorbeeld dat je ervan afvalt omdat die lintworm je eten ‘opeet’? En heb je dan plots veel meer honger dan normaal? Professor Danny De Looze (UZ Gent) legt uit hoe je een lintworm herkent en hoe je ervan afgeraakt. “Meestal krijg je pas klachten als de lintworm al groot geworden is.”

 1. Hoe maak je thuis het best een sappige kip in de oven? Expert legt het stap voor stap uit
  PREMIUM

  Hoe maak je thuis het best een sappige kip in de oven? Expert legt het stap voor stap uit

  Gooi je regelmatig overschotjes kip weg als je een heel exemplaar koopt? Dan is dat zonde én meteen ook geld in de vuilbak. “Je kan een volledige kip van vel tot karkas verwerken in smakelijke maaltijden”, tipt Helena De Ridder van kiprestaurant Roti Deli en Foodbar. Ze deelt 6 tips om er de meest sappige en malse delen uit te krijgen én een recept voor sticky chicken wings. “Als je de aparte delen aankoopt, betaal je dubbel zo veel als voor een volledige kip.”
 2. “Zwarte koffie is de meest vervuilende soort koffie die we drinken, op één na”: hoe beperk je de schade zonder je shot cafeïne te schrappen?

  “Zwarte koffie is de meest vervuilen­de soort koffie die we drinken, op één na”: hoe beperk je de schade zonder je shot cafeïne te schrappen?

  Die ochtendkop zwarte koffie is misschien vriendelijk voor jouw humeur, maar net dat tikkeltje minder vriendelijk voor het milieu. Al is zijn romige broertje de cappuccino dat nog minder. Koffie heeft een grote impact op de planeet, maar dankzij vijf kleine zaken om op te letten, verzeker je die cafeïne wél van een plaatsje in de toekomst. Hoe drink je die koffie het best? En gebruik je dan bij voorkeur koffiebonen, -pads, of -capsules?
 3. Dit zijn de nieuwe toptelefoons van Samsung en zoveel kosten ze
  22

  Dit zijn de nieuwe toptele­foons van Samsung en zoveel kosten ze

  Samsung heeft vanavond zijn nieuwe toptelefoons voorgesteld: de Samsung Galaxy S23, de S23+ en de S23 Ultra. De smartphones zullen meer kosten dan de voorgangers van vorig jaar. De prijssprong is niet zo fors als bij Apple vorige herfst, maar er komt toch zo’n twaalf procent bij voor de belangrijkste telefoons uit de reeks. Dit jaar springen daarnaast de camera van 200 megapixels bij de S23 Ultra en de keuze voor een processor van Qualcomm in het oog. Samsung stelde ook vijf nieuwe laptops voor.
 1. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 2. Klopt het dat kruidenpotjes in de keuken nog meer bacteriën bevatten dan je snijplank? En hoe vermijd je besmetting?

  Klopt het dat kruidenpot­jes in de keuken nog meer bacteriën bevatten dan je snijplank? En hoe vermijd je besmetting?

  Eén op de vijf ziektes die je door voedsel oploopt, doe je op in je eigen keuken. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, de vuilbak of de snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriënmagneten zijn. Hoe komt dat? En wat kan je daaraan doen? Dominick Vandijck van het Antigifcentrum legt uit.