Op welke groenten en fruit zitten het meeste pesticiden?
Volledig scherm
Op welke groenten en fruit zitten het meeste pesticiden? © Shutterstock

Op welke groenten en fruit zitten het meeste pesticiden?

Met de zomer in het land eten veel mensen toch wat meer fruit om verkoeling op te zoeken. “Pesticiden zié je niet op groenten of fruit, maar toch zijn ze overal aanwezig”, vertelt toxicoloog Jan Tytgat. Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? En helpt afspoelen onder de kraan? De professor beantwoordt al onze vragen.

 1. Van verplichte fooi tot brood dat gratis lijkt: dit zijn onverwachte restaurantkosten in het buitenland waar je misschien niet altijd aan denkt

  Van verplichte fooi tot brood dat gratis lijkt: dit zijn onverwach­te restaurant­kos­ten in het buitenland waar je misschien niet altijd aan denkt

  ‘Coperta’ of ‘couvert’, ‘service not included’, ‘TVA no incluido’: als je op reis bent kunnen deze zinnetjes de rekening op restaurant flink doen doortikken. Onze journaliste zocht uit wat je extra betaalt in welk land, zodat je niet voor verrassende vakantiekosten komt te staan. Is dat broodmandje overal gratis? En komen die hapjes die zomaar op tafel verschijnen er gewoon uit vriendelijkheid? Voor deze buitenlandse, kostelijke toeristenvallen let je beter op.
 2. “De grootste fout bij het maken van sangria is de verkeerde wijn kiezen”: wat moet er dan zeker in het populaire zomerse drankje?

  “De grootste fout bij het maken van sangria is de verkeerde wijn kiezen”: wat moet er dan zeker in het populaire zomerse drankje?

  De zon in je glas, de zomer op je terras: niets zo heerlijk als een zalige sangria vol frisse wijn en fruit. Wanneer je er een in Spanje bestelt, weet je wat je krijgt. In eigen land durft het daarentegen variëren. Wat hoort er dan thuis in een traditionele sangria? En hoe maak je zelf een kan klaar? Kamil Uludogan van Spaans restaurant ‘De 9 vaten' in Antwerpen legt uit. “Maak de cocktail op voorhand: een dag als het kan en anders ‘s ochtends als je hem ‘s avonds serveert.
 3. WEEKENDTIP. 8 adressen waar je zélf je groenten, fruit en kruiden kan gaan plukken: hoeveel kost dat en waarom zou je dit overwegen?

  WEEKENDTIP. 8 adressen waar je zélf je groenten, fruit en kruiden kan gaan plukken: hoeveel kost dat en waarom zou je dit overwegen?

  De tweede helft van de zomervakantie wordt ingezet: hoog tijd om weer op zoek te gaan naar nieuwe activiteiten om die maand mee te vullen. Wat dacht je van zélf je groenten en fruit oogsten of een mandje vol kruiden bij elkaar plukken? Ons land barst van de plukboerderijen waar je voor een kleine vergoeding verse groenten en kruiden kan gaan plukken. Hoeveel kost dat, waar vind je een boerderij in jouw buurt en hoe werkt dat precies? Onze culinair journaliste zocht het uit.