Op welke groenten en fruit zitten het meeste pesticiden?
Met de zomer in het land eten veel mensen toch wat meer fruit om verkoeling op te zoeken. “Pesticiden zié je niet op groenten of fruit, maar toch zijn ze overal aanwezig”, vertelt toxicoloog Jan Tytgat. Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? En helpt afspoelen onder de kraan? De professor beantwoordt al onze vragen.
Wat zijn pesticiden?
“De benaming pesticide is eigenlijk niet de meest ideale”, begint professor-toxicoloog Jan Tytgat van de Universiteit Leuven. “Het is in de volksmond de meest gebruikte omschrijving, maar eigenlijk moet je volgens de Belgische en Europese wetgeving praten over bestrijdingsmiddelen. Die kan je dan nog eens opdelen in gewasbestrijdingsmiddelen en biociden. De gewasbestrijdingsmiddelen worden in de landbouw gebruikt, de biociden worden ingezet om schadelijke organismen, zoals insecten en knaagdieren te verdelgen. Die pesticiden zitten op onze voeding. Wat trouwens weinigen weten, is dat het woord uit het Latijn komt. Het betekent letterlijk: ‘doden waar je de pest aan hebt, alles wat je verwenst afdoden’.
Waarom zitten ze op onze voeding?
Vroeger hadden we die pesticiden niet. Hebben we ze dan echt nodig? “Eigenlijk is dit voor een stuk een ethische kwestie. Als je heel principieel bent, en je gaat ze wereldwijd verbieden, dan kan dat effectief. Maar het is natuurlijk de vraag of je dan nog voldoende eten kan geven aan alle mensen op deze planeet, door de bacteriën etc. die dan ontstaan. De opbrengst van klassieke producten, zoals aardappelen, rijst en maïs, zou verminderen. Op dit ogenblik helt de balans nog door in het voordeel van het gebruik van die bestrijdingsmiddelen.”
Verder is er in de Europese Unie een strenge wetgeving. “Ons Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen neemt regelmatig stalen van voeding in supermarkten, waardoor je met een gerust hart je groenten en fruit kan shoppen. In lageloonlanden in Zuid- en Centraal-Amerika en Azië is die strenge wetgeving er niet. Daar mag lokaal bijvoorbeeld nog ethyleenoxide – een desinfectiemiddel tegen schimmels en bacteriën – gebruikt worden in nootjes. Bij ons zal je dat nooit zien, ook niet via import. Dan zie je wel eens dat die producten teruggeroepen moeten worden, omwille van botsende wetgeving.”
Heeft het nut om je groenten en fruit af te spoelen?
Intussen is het volop zomer, we eten met z’n allen veel meer fruit en groenten. We kiezen en keuren in de winkel, nemen de nectarines vast en wikken en wegen de aardbeien en citroenen. “Je ziet die pesticiden niet wanneer je de voeding vastneemt en je kan die niet ruiken. En eerlijk: we kunnen de consument echt wel geruststellen. Alles is goed gecontroleerd en er is geen reden tot paniek. Toch ga je na de aankoop je groenten en fruit sowieso best wassen.”
Dat je groenten en fruit afspoelt, betekent daarentegen volgens de expert niet dat het de pesticiden volledig weghaalt. “Sommige van die pesticiden zijn bijvoorbeeld vetoplosbaar, dus water gaat daar geen verschil maken. Breedbladige groenten zoals sla moet je bijvoorbeeld altijd afspoelen voor je ze consumeert, omdat ze door hun structuur heel erg gevoelig zijn voor (toxische) neerslag en er kunnen ook bacteriën of sporen van virussen op zitten.”
Welke groenten en fruit bevatten het meeste pesticiden?
In de VS brengt de EWG – de Environmental Working Group – sinds 2004 jaarlijks een lijst uit met daarop de meest bespoten en de minst bespoten fruit- en groentensoorten. Bij de meest bespoten staan ook in 2022 de aardbeien op nummer één. Gevolgd door spinazie, bladgroenten, nectarines, druiven, paprika’s, kersen, perziken, peren, bleekselder en tomaten. Op de lijst van minst bespoten soorten: onder meer avocado’s, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en (bevroren), asperges. “Deze lijsten geven, vanuit mijn aanvoelen en mijn ervaring, een goed beeld van de realiteit”, bevestigt professor Tytgat.
Bij de meest bespoten fruit en groenten staan aardbeien op nummer één, gevolgd door spinazie, bladgroenten, nectarines, druiven, paprika’s en kersen.
Naast het wassen van die groenten en fruit raadt de toxicoloog bij de meest bespoten exemplaren ook aan om het fruit te schillen. “Druiven en aardbeien kan je natuurlijk niet schillen, maar die moet je zeker en vast goed wassen, aangezien het net die fruitsoorten zijn die veel pesticiden bevatten.” Het antwoord op de vraag waarom dat bij deze fruit- en groentesoorten het geval is, is simpel volgens Tytgat. “Omdat ze gemakkelijk onderhevig zijn aan de gevaren van schimmels, bacteriën en insecten zijn het fragiele soorten. Het risico op bederf is een heel stuk kleiner bij bijvoorbeeld witloof en wortelen. Bovendien hebben die fragiele fruitsoorten niet zo’n lange bewaartijd. Je kan aardbeien geen drie of vier dagen bewaren zonder dat ze wat doffer worden, dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld appels.” Daardoor zijn aardbeien verleidelijk fruit voor een hoog pesticidegebruik volgens de toxicoloog. “Je gaat zo eigenlijk de bewaartijd artificieel optrekken.”
Wat gebeurt er in ons lichaam als we die pesticiden binnenkrijgen?
In ieder geval, beklemtoont professor Tytgat: “Als je dat allemaal met mate eet, dan is er geen reden om bezorgd te zijn. Als er mensen dan toch last hebben van die pesticiden, dan gaat het om zaken die veelal van voorbijgaande aard zijn, het lijken wat allergische reacties. Denk daarbij aan wat rode vlekken, wat neusloop, wat niezen, wat tranende ogen. In ieder geval: echt acuut zal er geen probleem zijn. Een goede raad: wissel deze zomer hoe dan ook af. Neem eens wat aardbeien, wat perziken, eens wat kersen. Maar eet niet de hele tijd hetzelfde, gewoon omdat bij bepaalde soorten meer pesticiden gebruikt worden, de probleemgevallen die ik al beschreef. En ja, bioproducten zijn pesticidevrij. Zie je in de supermarkt producten met een biolabel, dan zijn ze niet behandeld met bestrijdingsmiddelen. Ze zullen in principe ook wat duurder zijn.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Waar vind je nog een gratis zichtrekening? De mogelijkheden en hun kleine lettertjes op een rij
Bankieren is de voorbije jaren stelselmatig duurder geworden. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden om gratis te bankieren, al staat er bij de zogenaamde gratis zichtrekeningen vaak een sterretje met beperkingen waarmee je rekening moet houden. Spaargids.be trekt na wat je moet weten. -
WEDSTRIJD. Win een apero voor jou en drie vrienden bij De Leukste Zomerbar van Vlaanderen
Wil jij deze vakantie een feestje bouwen in De Leukste Zomerbar, verkozen door de lezers én de HLN-jury? Maak je dan klaar om te klinken, want HLN trakteert jou en 3 vrienden op een gezellige apero met cocktail en fingerfood bij Gazon in Gent. Speel mee en wie weet beleef jij een topmoment in deze zomerbar! -
Zoutvervangers gebruiken in plaats van echt zout zou kans op beroertes en hart- en vaatziekten verminderen: waar vind je zoutvervangers bij ons?
Volgens een nieuwe studie uit het wetenschappelijke magazine Heart zou het gebruik van zoutvervangers in eten de bloeddruk doen dalen. Ook zouden die zoutvervangers ervoor zorgen dat mensen beter beschermd zijn tegen hart- en vaatziekten. Waarom is écht zout precies zo slecht? En welke zoutvervangers bestaan er zoal bij ons? We vroegen het aan Michaël Sels, hoofddiëtist in het UZ Antwerpen. -
-
Van verplichte fooi tot brood dat gratis lijkt: dit zijn onverwachte restaurantkosten in het buitenland waar je misschien niet altijd aan denkt
‘Coperta’ of ‘couvert’, ‘service not included’, ‘TVA no incluido’: als je op reis bent kunnen deze zinnetjes de rekening op restaurant flink doen doortikken. Onze journaliste zocht uit wat je extra betaalt in welk land, zodat je niet voor verrassende vakantiekosten komt te staan. Is dat broodmandje overal gratis? En komen die hapjes die zomaar op tafel verschijnen er gewoon uit vriendelijkheid? Voor deze buitenlandse, kostelijke toeristenvallen let je beter op. -
“De grootste fout bij het maken van sangria is de verkeerde wijn kiezen”: wat moet er dan zeker in het populaire zomerse drankje?
De zon in je glas, de zomer op je terras: niets zo heerlijk als een zalige sangria vol frisse wijn en fruit. Wanneer je er een in Spanje bestelt, weet je wat je krijgt. In eigen land durft het daarentegen variëren. Wat hoort er dan thuis in een traditionele sangria? En hoe maak je zelf een kan klaar? Kamil Uludogan van Spaans restaurant ‘De 9 vaten' in Antwerpen legt uit. “Maak de cocktail op voorhand: een dag als het kan en anders ‘s ochtends als je hem ‘s avonds serveert. -
Independer
In dit land riskeer je een boete van 1.500 euro wanneer je een flitsmelder gebruikt
Met een GPS of navigatieapps zoals Waze vind je niet alleen de weg, je weet ook hoe snel je mag rijden en waar de flitspalen of mobiele controles staan. Maar wist je dat die flitsmelders in sommige vakantielanden verboden zijn? Je riskeert zelfs een zware boete. Independer.be vertelt wat je moet weten. -
WEEKENDTIP. 8 adressen waar je zélf je groenten, fruit en kruiden kan gaan plukken: hoeveel kost dat en waarom zou je dit overwegen?
De tweede helft van de zomervakantie wordt ingezet: hoog tijd om weer op zoek te gaan naar nieuwe activiteiten om die maand mee te vullen. Wat dacht je van zélf je groenten en fruit oogsten of een mandje vol kruiden bij elkaar plukken? Ons land barst van de plukboerderijen waar je voor een kleine vergoeding verse groenten en kruiden kan gaan plukken. Hoeveel kost dat, waar vind je een boerderij in jouw buurt en hoe werkt dat precies? Onze culinair journaliste zocht het uit.