Onze biersommelier proeft de exclusieve Duvel gemaakt door Peter Goossens: is ook het bier drie sterren waard?
Brouwerij Moortgat en het Hof van Cleve pakken uit met een bijzondere samenwerking: Meesterbrouwer Hedwig Neven van de iconische Duvel en driesterrenchef Peter Goossens van Hof van Cleve creëerden samen een gelimiteerd speciaalbier. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proefde het exclusieve biertje en geeft haar ongezouten mening.
De Duvel x Hof van Cleve is een blend van drie brouwsels van de originele Duvel. Het gaat om drie Duvelbieren die elk op verschillende houten vaten rijpten: pure eikenhouten en houten vaten, waar eerder whisky en tequila op rijpten. In de microbrouwerij van Duvel Moortgat te Puurs experimenteerden de sterrenchef en de meesterbrouwer met de verscheidene vatrijpingen met als resultaat deze mooie blend. Het speciaalbier werd afgevuld in 75 cl flessen, een formaat dat is om in een restaurant zoals het Hof van Cleve te serveren.
“Deze samenwerking is spontaan ontstaan, letterlijk tussen pot en pint”, zegt sterrenkok Peter Goossens. “We hebben onze krachten gebundeld waarbij wij onze creatieve en gastronomische kennis konden combineren met de technische knowhow en het vakmanschap van het Duvel-team.”
Geproefd: de Duvel x Hof van Cleve
Het roodbruine bier wordt gesierd door een volle beige schuimkraag. In de neus komen de mouttonen met accenten van donkere chocolade, koffie en cacao je meteen tegemoet. Ook duiken er hints van melasse, honing en gedroogde vijgen op, alsook enkele houttonen.
Net zoals de Duvel Barrel Aged 2022 heeft dit houtgerijpte bier ook een duidelijk zure toets in de smaak, wat het bier licht vineus maakt. Alleen is de zuurheid hier meer uitgesproken, maar heel aangenaam. De vatrijpingen zorgen ervoor dat je hier een gelaagd en complex houtgerijpt bier met een zeer intense smaak in je glas krijgt. De gebrande mouttoetsen worden echt opgetild door die fijne zuurheid. Beide lopen uit in een eerder strakke afdronk, die lang blijft nazinderen.
Conclusie
Dit initiatief is vooral erg waardevol omdat het nog maar eens toont hoe groot het culinair potentieel is van bier. Sterrenchef Peter Goossens klopte duidelijk aan bij een goede brouwerij om een verfijnd houtgerijpt bier te creëren. Duvel Moortgat heeft al jaren ervaring in vatrijping en weet elk jaar mooie blends te selecteren. Maar is dit ook een driesterrenbier?
De complexe smaak is mooi, net doordat het niet - zoals vaak - gekenmerkt wordt door een zoete zwaarheid.
Wel, van mij krijgt het goede punten, want het is net als de Duvel Barrel Aged 2022 een zeer verfijnd en geslaagd houtgerijpt bier. De complexe smaak is mooi, net doordat het niet - zoals vaak - gekenmerkt wordt door een zoete zwaarheid. Het mag zich bij de houtgerijpte toppers van ons land voegen. De prijs is wel vrij hoog. Al ligt dat eerder aan het feit dat vele prachtige houtgerijpte bieren, waaronder onze oude geuzes, eigenlijk erg goedkoop zijn, zeker in vergelijking met wijnen en champagnes, terwijl ze soms duurder zijn om te creëeren.
Waar te krijgen?
Om het bier te degusteren, kan je terecht in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruisem. Iets te duur voor jouw portemonnee? Geen zorgen, in het Duvel Depot in Puurs-Sint-Amands en in de bars van Stadsbrouwerij De Koninck in Antwerpen kan je het bier ook ontdekken. Ideaal om te delen in gezelschap. Jammer genoeg mag je geen fles mee naar huis nemen. Deze beslissing werd genomen omdat het gaat om een beperkt aantal flessen die tot stand kwamen door een lang rijpingsproces.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dag 13
“Een bonusportie saus of soep in de diepvries komt altijd van pas”: Sandra Bekkari deelt 8 efficiënte tips om te mealpreppen
Je wil graag vers en gezond koken, maar je hebt er niet altijd de tijd voor: dat is de realiteit voor velen. “Dankzij een goede voorbereiding of mealpreppen heb je een hele week lang eten", tipt Sandra Bekkari. Op dag 13 van de ‘Start Gezond’-challenge deelt ze 8 efficiënte tips om het aan te pakken op zo weinig mogelijk tijd. “Hou restjes groenten van je avondmaal bij om er een lunch mee te maken.” -
Klassiek Belgisch of heerlijk exotisch? Met deze 5 recepten zet je volgende week voldoende variatie op tafel
Wie al eens naar een exotische bestemming op reis is geweest, zal het beamen: in het begin smaakt de lokale keuken overheerlijk, maar na een tijdje begin je toch weer te verlangen naar die Belgische kost. Afwisseling kan dat voorkomen! Onze HLN-chefs schotelen je deze week dus een erg uiteenlopend weekmenu voor, waar iedereen wel iéts in kan vinden. Smakelijk! -
Tweakers
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
-
12
“Ik schreeuwde het uit”: onderzoek toont geweld en misbruik aan in keuken van sterrenrestaurants
Afranselingen, vernederingen, wreedheid en brandwonden: chefs van sterrenrestaurants vinden dat pijn en extreem lijden in hun elitekeukens noodzakelijk zijn om karakter te kweken en om respect af te dwingen bij collega’s. Dat blijkt uit langdurig universitair onderzoek bij 62 toprestaurants in elf landen, waaronder ook België. -
PREMIUM
Hoe maak je thuis het best een sappige kip in de oven? Expert legt het stap voor stap uit
Gooi je regelmatig overschotjes kip weg als je een heel exemplaar koopt? Dan is dat zonde én meteen ook geld in de vuilbak. “Je kan een volledige kip van vel tot karkas verwerken in smakelijke maaltijden”, tipt Helena De Ridder van kiprestaurant Roti Deli en Foodbar. Ze deelt 6 tips om er de meest sappige en malse delen uit te krijgen én een recept voor sticky chicken wings. “Als je de aparte delen aankoopt, betaal je dubbel zo veel als voor een volledige kip.” -
Spaargids.be
Tot 2,55% rente op een termijnrekening: een goede beslissing? Of kies je toch beter voor een spaarrekening?
De rentevoeten zijn de voorbije weken aanzienlijk gestegen. Is het dan interessant om nu al een termijnrekening te openen? Of blijf je je geld nog altijd beter op een spaarrekening parkeren? Spaargids.be geeft advies. -
Snoepwoordvoerders M&M's verdwijnen dan toch niet: “Mediastunt voor Super Bowl”
Het verdwijnen van de beroemde snoepwoordvoerders van M&M's blijkt een mediastunt, in het kader van de Super Bowl. Dat maakte het bedrijf vandaag zelf bekend.