Nog veel tomaten uit blik in de voorraadkast staan? Chef Peppe Giacomazza tipt 7 manieren om ze eindelijk te gebruiken
Zelfs als je koelkast of voorraadkast bijna leeg zijn, is de kans groot dat er nog heel wat tomaten in blik op je staan te wachten. Weet je nooit goed wat ermee te doen? De Italiaanse chef Peppe Giacomazza van restaurant La Botte in Genk alvast wel. “Je kan er alle kanten mee uit", vertelt hij. Maar wat maak je ermee buiten de klassieke bolognesesaus? Hij zet 7 bereidingen op een rijtje waarin je meteen nog heel wat andere restjes uit je koelkast mee opkookt.
Als je de tomaten nog moet kopen en ze nog niét in je voorraadkast hebt staan, dan tipt chef Peppe van restaurant La Botte in Genk om het etiket grondig te checken. “Je hebt liefst zoveel mogelijk de natuurlijke smaak van de tomaat in je mond, dus kijk of er geen toevoeging van extra suikers in het blik tomaten zitten. En verder geldt: hoe roder de tomaten zijn, hoe zoeter de smaak. Als je werkt met tomaten die goed rijp waren toen ze ingeblikt werden, dan hoef je geen suiker meer toe te voegen aan je gerecht. In bijna élk gerecht begin ik met de tomaten kort aan te stoven. Zo komt hun volle smaak beter naar voor.” En wat maak je er dan allemaal mee? Aan inspiratie van de chef is alvast geen gebrek.
1. De goedkoopste oplossing
De Italiaanse keuken staat bekend om zijn eenvoud en die troeven zitten allemaal verstopt in één basisrecept volgens onze Italiaans-Belgische chef. “Als je lekker wil eten voor heel weinig geld, is spaghetti pomodoro een topidee”, vertelt Peppe. “Voor minder dan 5 euro zet je dit gerecht voor vier personen op tafel. Je stooft een teentje look en een fijngesneden sjalot aan in een pan op een laag vuurtje. Daar doe je wat zout bij en dan laat je het rustig verder stoven. Na enkele minuutjes doe je de tomaten erbij, kook je de spaghetti en werk je het gerecht af met wat basilicum: een spotgoedkoop bordje vol zon.”
2. ‘Verloren brood’ op Italiaanse wijze
Bij de tweede bereiding met tomaten uit blik slaag je meteen twee vliegen in één klap: je gebruikt er zowel die blikken tomaten mee op, als dat je oud brood nieuw leven geeft. “Maak met beide ingrediënten bruschetta voor bij de apéro. Rooster het brood en maak een simpele tomatensaus die je op het brood uitsmeert met wat extra peper, zout en oregano.” Al lenen beide ingrediënten zich ook tot een volwaardige maaltijd. “Stoof op een zacht vuurtje wat ajuin en look aan, doe daar de tomaten bij en kruid met peper en zout. Dompel het oud brood vervolgens in de saus, doe er een bolletje mozzarella over en schuif even onder de grill.”
3. Eitje om dit gerecht te maken
In de categorie ‘goedkope recepten die snel klaar zijn’, scoren eieren altijd hoog. Bovendien zijn ze één van de beste superfoods die getipt worden als een middeltje om mooi ouder te worden, wat mooi meegenomen is. Chef Peppe maakt zeer graag uova al podomoro, een Italiaanse variant van de populaire shakshuka. “Opnieuw pak je de basis: look en ajuin. Doe daar de tomaten bij en kruid met peper en zout. Breek daarna per persoon een ei en laat even sudderen in de saus. Werk af met parmezaanse kaas en basilicum en je kan het opeten.” Ook een versie met vlees erbij is hier een makkelijke optie. “Je maakt gewoon hetzelfde recept, alleen ga je eerst de worst bakken. In Italië gebruiken we worst met venkelzaadjes, maar een gewone chipolata werkt ook. Haal de worst even uit de pan na het bakken en maak de tomatensaus in dezelfde pan, eventueel met wat venkelzaad.”
Lees verder onder de foto.
4. Groenten à volonté
Heb je nog wat overschotten groenten in je koelkast liggen? Dan komen die tomaten uit blik ook hier als geroepen. “Zowat alle groenten combineren prima met tomaten. “Eigenlijk kan je gewoon kijken naar wat je nog hebt liggen: courgette, aubergine, paprika, venkel, ... Gewoon even aanstoven en daarna een tiental minuten laten sudderen in de tomatensaus. Nog een makkelijk veggierecept met tomaten uit blik én hoofdzakelijk groenten in de hoofdrol: pasta alla norma! Hiervoor bak je de plakken aubergine eerst in de oven. Daarna stoof je look en chili aan in een pan, giet je er de tomaten uit blik bij en voeg je de gebakken plakken aubergine toe. Meng er een potje ricotta door en werk af met basilicum. Serveer alles met penne of andere buisjespasta.”
Als je tomatensoep nog beter wil laten doorsmaken, kook er dan eens een verse bouillon bij. Die smaken versterken elkaar.
5. Alles in de soep
Tomatensoep is natuurlijk een Belgische klassieker waarvoor we niet naar de Italiaanse keuken moeten afreizen. Maar ook daar heeft Peppe toch nog een tip voor: “Maak eens een bouillon voor de soep. Daarmee geef je die veel meer diepgang. Doe dat door bijvoorbeeld een kippenbil aan te stoven en laat die koken met prei, selder en wortel. Zorg ervoor dat de bouillon goed ingekookt is en je hebt een perfecte basis voor eender welke soort soep. Wil je er een volledige maaltijdsoep van maken? Doe dan bij de bouillon en het blik tomaten nog kippenballetjes of kleine pasta toe. Je zal zien: de bouillon- en tomatensmaak versterken elkaar.”
6. Tomaten bij het ontbijt
Die tomaten uit blik komen niet alleen van pas tijdens de lunch of het diner. Ook bij het ontbijt past de tomatensmaak perfect. “Bak bijvoorbeeld een omelet met spinazie of broccoli erin en draai het om. Voeg daar het blik tomaten aan toe. Zo krijg je een stevige maaltijd die toch ook nog licht is én je maag goed voelt. Het is meteen een mooie basis voor als je nog moet gaan sporten. Of de shakshuka-versie kan evengoed als ontbijt gegeten worden.”
7. Spaghetti bolognese
“Deze kent iedereen, maar ik kan hem niet niét tippen in dit lijstje. De pasta al ragù is de échte naam van bolognesesaus. Zelf gebruik ik voor dit gerecht het liefst van al verse tomaten, maar er zijn geen regels voor en veel Italianen kiezen ook voor tomaten uit blik. Het kan altijd een go-to-recept zijn als je voor de rest niet veel meer in huis hebt. Je kan het gerecht maken met verschillende soorten tomaten, maar veel mensen kiezen voor tomatenpuree omdat de saus dan wat dikker is en nog meer tomatensmaak heeft.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Scarlet verhoogt de internetsnelheden, maar niet de prijzen
Vanaf 1 februari 2023 krijgen alle onbeperkte internetaanbiedingen van Scarlet een snelheidsboost. Zowel voor het internetabonnement Loco als voor de packs Trio en Trio Mobile (die ook tv en telefonie bevatten), gaat de downloadsnelheid van 50 Mbps naar 70 Mbps en de uploadsnelheid van 4 Mbps naar 10 Mbps. Dat nieuws vernam Mijntelco.be. -
Livios
Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op. -
PREMIUM
“3 tot 4 kopjes koffie per dag moet kunnen”: maar wat doét cafeïne precies met je lichaam? Diëtist scheidt feiten van fabels
-
-
12
“Ik schreeuwde het uit”: onderzoek toont geweld en misbruik aan in keuken van sterrenrestaurants
Afranselingen, vernederingen, wreedheid en brandwonden: chefs van sterrenrestaurants vinden dat pijn en extreem lijden in hun elitekeukens noodzakelijk zijn om karakter te kweken en om respect af te dwingen bij collega’s. Dat blijkt uit langdurig universitair onderzoek bij 62 toprestaurants in elf landen, waaronder ook België. -
PREMIUM
“Hoe langer je rondloopt met een te hoge cholesterol, hoe groter de kans op hartproblemen”: diëtiste deelt 10 simpele tips om slechte cholesterol weg te eten
Bijna de helft van de Belgen heeft een te hoge cholesterol: dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Cardiologische Liga uit 2022. “Nochtans kan je met kleine inspanningen op vlak van voeding die alarmerende cijfers onder controle krijgen”, zegt diëtiste Sanne Mouha. Wat is cholesterol en hoe pak je een te hoog gehalte aan? Mouha scheidt 9 feiten van fabels, geeft 10 tips om je cholesterol omlaag te krijgen én deelt een recept dat ‘cholesterol beaters’ bevat. -
Tweakers
Grote tv voor een klein budget: expert bespreekt vijf modellen onder de 700 euro
Voor de nieuwste oled-tv met een superieure beeldkwaliteit tel je al snel meer dan 1.000 euro neer, zeker als je ook wilt dat hij wat groter uitvalt dan je computerscherm. Lang niet iedereen kan of wil echter zoveel geld uitgeven aan een televisie. Expert Eric van Ballegoie van Technologiesite Tweakers gaat daarom op zoek naar vijf 55"-televisies die minder dan 700 euro kosten. -
PREMIUM
Van boter tot olijf- of kokosolie: welke is écht het gezondst? En hoe herken je slechte olie? Voedingsexperte scheidt feiten van fabels
De ene gebruikt altijd olijfolie om het vlees in te bakken, de andere bezwijkt voor koolzaad- of zonnebloemolie om zijn groenten mee te besprenkelen voor die de oven ingaan. Het aanbod aan vetstoffen is gigantisch groot: van boter tot kokosolie en ghee. Welke vetstoffen kies je nu écht het best in de keuken voor een gewone maaltijd of om een gebakje mee te maken? En welke vetstof is het gezondst? Voedingsexperte Karolien Olaerts licht toe. “Beperk de plantaardige boter.”