Wat kan je allemaal maken met die tomaten uit blik die eeuwig in je voorraadkast blijven staan? Chef Peppe Giacomazza legt uit.
Volledig scherm
Wat kan je allemaal maken met die tomaten uit blik die eeuwig in je voorraadkast blijven staan? Chef Peppe Giacomazza legt uit. © Shutterstock / Steven Richardson

Nog veel tomaten uit blik in de voorraadkast staan? Chef Peppe Giacomazza tipt 7 manieren om ze eindelijk te gebruiken

Zelfs als je koelkast of voorraadkast bijna leeg zijn, is de kans groot dat er nog heel wat tomaten in blik op je staan te wachten. Weet je nooit goed wat ermee te doen? De Italiaanse chef Peppe Giacomazza van restaurant La Botte in Genk alvast wel. “Je kan er alle kanten mee uit", vertelt hij. Maar wat maak je ermee buiten de klassieke bolognesesaus? Hij zet 7 bereidingen op een rijtje waarin je meteen nog heel wat andere restjes uit je koelkast mee opkookt.

  1. “Hoe langer je rondloopt met een te hoge cholesterol, hoe groter de kans op hartproblemen”: diëtiste deelt 10 simpele tips om slechte cholesterol weg te eten
    PREMIUM

    “Hoe langer je rondloopt met een te hoge choleste­rol, hoe groter de kans op hartproble­men”: diëtiste deelt 10 simpele tips om slechte choleste­rol weg te eten

    Bijna de helft van de Belgen heeft een te hoge cholesterol: dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Cardiologische Liga uit 2022. “Nochtans kan je met kleine inspanningen op vlak van voeding die alarmerende cijfers onder controle krijgen”, zegt diëtiste Sanne Mouha. Wat is cholesterol en hoe pak je een te hoog gehalte aan? Mouha scheidt 9 feiten van fabels, geeft 10 tips om je cholesterol omlaag te krijgen én deelt een recept dat ‘cholesterol beaters’ bevat.
  2. Van boter tot olijf- of kokosolie: welke is écht het gezondst? En hoe herken je slechte olie? Voedingsexperte scheidt feiten van fabels
    PREMIUM

    Van boter tot olijf- of kokosolie: welke is écht het gezondst? En hoe herken je slechte olie? Voedingsex­per­te scheidt feiten van fabels

    De ene gebruikt altijd olijfolie om het vlees in te bakken, de andere bezwijkt voor koolzaad- of zonnebloemolie om zijn groenten mee te besprenkelen voor die de oven ingaan. Het aanbod aan vetstoffen is gigantisch groot: van boter tot kokosolie en ghee. Welke vetstoffen kies je nu écht het best in de keuken voor een gewone maaltijd of om een gebakje mee te maken? En welke vetstof is het gezondst? Voedingsexperte Karolien Olaerts licht toe. “Beperk de plantaardige boter.”