Na Jeroen Meus is dit jaar Loïc Van Impe dé festivalchef op Rock Werchter: “Op is op, als we uitverkocht zijn, sluiten we de tent”
Ook naast het podium van Rock Werchter zijn er sterren te vinden, maar dan die van de culinaire soort. Waar Jeroen Meus tijdens de vorige editie dé festivalchef van de wei was met zijn ‘haute dogs’, kroont tv-kok Loïc Van Impe zich dit jaar tot die titel. Waar vind je hem terug dit weekend? En wat staat er op het menu? “De enige voorwaarde voor mijn menu was dat het goedkoper moest zijn dan de frieten met stoofvlees die je hier bestelt.”
De plaats van culinaire actie op Rock Werchter is dit jaar De Smaakfabriek, te herkennen aan de opvallende paletten naast KluB C en The Barn. Na Jeroen Meus met zijn ‘Haute dogs’ op de vorige edities, mag Loïc Van Impe zich hier dit jaar dé festivalchef van de wei noemen. “Ik vind het waanzinnig dat ik hiervoor gevraagd ben”, vertelt de tv-kok enthousiast, terwijl de eerste festivalgangers van de dag de wei al op druppelen.
Even duur of goedkoper dan frieten met stoofvlees
Van Rock Werchter kreeg hij carte blanche om zijn ding te komen doen, zolang het maar duurzaam is. “De organisatie vroeg me om gerechten uit te denken die lokaal én duurzaam zijn. VLAM werkt ook mee en via hen kwam ik in contact met verschillende boeren die hier zo’n 30 kilometer rond Werchter terug te vinden zijn. Daardoor kan er elke dag een ander gerecht op het menu staan.” Wel geldt ‘op is op’. “Als we uitverkocht zijn, sluit de tent. Verder moesten de gerechten voldoen aan drie voorwaarden: het moet lekker zijn, festivalwaardig én het mag niet meer kosten dan friet met stoofvlees. Want eerlijk, het is verdomd moeilijk om iets te bedenken dat lekkerder is dan een pak friet met stoofvlees.” Die frieten met stoofvlees scoor je voor 4 bonnen of 14 euro, wat Loïc je serveert is dus even duur of goedkoper.
Lokale ingrediënten, wereldkeuken
Dat de ingrediënten lokaal zijn, betekent niet dat de recepten in De Smaakfabriek dat ook zijn. “Ik wil graag laten zien dat je met ingrediënten van bij ons alle kanten kan uitgaan in de keuken. Gisteren serveerde ik een broodje met pulled beef, dat is een klassieker, maar wel naar een hoger niveau getild door er een barbecuesaus met Luikse siroop aan toe te voegen. Niets Amerikaans aan dus, puur Belgisch.” Vandaag staat er een Indisch gerecht op het menu: chicken Makhani. “ Hier gebruik ik bio-kip, lokale yoghurt en in plaats van de traditionele cashewnoten voegen we walnoten toe. Morgen gaan we voor varkensvlees en zondag zitten er asperges in het menu. Kenners zullen hun wenkbrauwen fronsen, omdat het aspergeseizoen afliep op 21 juni, maar we hebben ze tien dagen gekonfijt in boter, dat geeft een topresultaat.”
Zondag serveren we heerlijke asperges, die tien dagen gekonfijt zijn in boter, dat geeft een zeer lekker resultaat.
Tussen het koken door hoopt hij zélf ook nog een paar bands mee te pikken. “Ik kom al sinds mijn 15de naar Werchter, dus ik voel me hier wel thuis. Dit jaar kijk ik uit naar Fever 333 en High Hi op zondag en eigenlijk naar alle main acts, dan is de Smaakfabriek al gesloten. Maar nu eerst volle focus want hopelijk slaat het concept aan en zijn we vertrokken voor jaren. Eerst lameren, dadelijk volle petrol.”
Wisselend gerecht van de dag bij De Smaakfabriek
• Donderdag 30/06: pulled beef bun met Belgische barbecuesaus, een bio-bun met Belgisch rundvlees met Luikse siroop, ketchup en mosterd
• Vrijdag 1/7: Chicken Makhani (butter chicken) (bio), Belgische bio-kip in een romige saus en kruidige rijst, afgewerkt met volle yoghurt en gepekelde komkommer
• Zaterdag 2/7: Kapsalon gyros, gemarineerd en gegrild varkensvlees, Belgische aardappeltjes, salade en looksaus op basis van yoghurt
•Zondag 3/7: Platbrood met gemarineerde asperges, platbrood met bianca bodem, witte asperges en krokante groene groentjes
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden 114
Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden. -
Dit is de winnaar van De Leukste Zomerbar van het jaar: “Deze chef kent duidelijk iets van smaken en technieken!”
Gazon uit de groene rand van Gent is vanavond verkozen tot Dé Leukste Zomerbar van het jaar door HLN. De driekoppige jury, bestaande uit Piet Huysentruyt, Sepideh Sedaghatnia en Jelle Beeckman, was serieus onder de indruk van het eet- en drinkaanbod hier. “De HLN-lezers weten duidelijk waar het goed is”, vertelden ze. “Wat een erkenning!", klinkt het bij de uitbaters. “Dit gaan we voor de rest van ons leven meedragen.” -
Waarom zwarte olijven zonder pit uit de supermarkt volledig nep zijn
Olijven bij een zomers aperitiefje of door een Griekse salade lusten we allemaal wel, maar hoe komt het eigenlijk dat sommige olijven wel of geen pit hebben? En wat is het verschil tussen groene en zwarte olijven? Als je er zélf het verschil niet tussen proeft, ben je zeker niet alleen. We passeerden bij olijfexpert Ramo Goktepe, zaakvoerder van Taris in Gent om te weten te komen hoe dat kan. -
-
PREMIUM
Met het garnalenseizoen in aantocht: hoe herken je de écht verse exemplaren? Belgische garnaalvissers verklappen waar je op moet letten
-
Spaargids.be
Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden. -
Van verplichte fooi tot brood dat gratis lijkt: dit zijn onverwachte restaurantkosten in het buitenland waar je misschien niet altijd aan denkt
‘Coperta’ of ‘couvert’, ‘service not included’, ‘TVA no incluido’: als je op reis bent kunnen deze zinnetjes de rekening op restaurant flink doen doortikken. Onze journaliste zocht uit wat je extra betaalt in welk land, zodat je niet voor verrassende vakantiekosten komt te staan. Is dat broodmandje overal gratis? En komen die hapjes die zomaar op tafel verschijnen er gewoon uit vriendelijkheid? Voor deze buitenlandse, kostelijke toeristenvallen let je beter op. -
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden.