Wat eet je best wel of niet tijdens een zwangerschap? Gynaecoloog Roland Devlieger doorpikt de fabels en zet op een rijtje hoe je je kindje gezond eet.
Volledig scherm
PREMIUM
Wat eet je best wel of niet tijdens een zwangerschap? Gynaecoloog Roland Devlieger doorpikt de fabels en zet op een rijtje hoe je je kindje gezond eet. © Getty Images / UZ Leuven

Mogen zwangere vrouwen met deze hitte rauwe groenten eten? Gynaecoloog geeft antwoord op de meest gestelde vragen over voeding en zwangerschap

Een simpele vraag zoals “wat eten we vandaag?” wordt plots veel moeilijker te beantwoorden wanneer je zwanger bent. “Sommige vrouwen zijn zo bezorgd over toxoplasmose dat ze rauwe groenten 9 maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar in de zomer staan die groenten veel vaker op het menu: zijn die dan echt zo slecht voor de baby? En wat met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.

 1. “Het snackgehalte is gelijk aan dat van een cervela uit de frituur": wat is een corndog en waarom wil je deze worst op een stokje geproefd hebben?

  “Het snackgehal­te is gelijk aan dat van een cervela uit de frituur": wat is een corndog en waarom wil je deze worst op een stokje geproefd hebben?

  Of het nu op TikTok of Instagram was, in de straten van Antwerpen, Gent, Leuven of Amerika: misschien zag je al wel eens hotdogs op een stokje passeren. Na de gewone hotdog maakt deze ‘corndog’ zijn opmars als nieuw streetfood. Maar wat is het precies? The Messy Chef, Jelle Beeckman legt het uit en deelt een recept om er zelf eentje te maken. “De Koreaanse versies zijn nog cooler dan de Amerikaanse.”
 2. “Elke Belg is jaarlijks gemiddeld 2,5 keer verkouden”: immunoloog legt uit hoe je je weerstand kunt versterken
  PREMIUM

  “Elke Belg is jaarlijks gemiddeld 2,5 keer verkouden”: immunoloog legt uit hoe je je weerstand kunt versterken

  Vitaminesupplementen, knoflookextract of paddenstoelenpoeder: deze herfst zoeken nog meer mensen dan anders hun toevlucht tot natuurlijke middeltjes om hun immuniteit te ‘boosten’. Prima om verkoudheden, griep én het coronavirus het hoofd te bieden, zou je denken. Of toch niet het beste medisch advies? Wij vroegen het aan Bart Lambrecht, immunoloog en longarts in het UZ Gent. “Wist je dat ons afweersysteem uit twee delen bestaat?: een aangeboren en een aangeleerd deel.”