Welke voeding helpt om de kans op dementie te verkleinen? Professor Jan Steyaert van Dementie Vlaanderen legt uit. "Chris Hemsworth heeft gelijk dat hij zijn levensstijl aanpast om risico te verminderen."
Volledig scherm
PREMIUM
Welke voeding helpt om de kans op dementie te verkleinen? Professor Jan Steyaert van Dementie Vlaanderen legt uit. "Chris Hemsworth heeft gelijk dat hij zijn levensstijl aanpast om risico te verminderen." © Shutterstock / PhotoNews

“Met gezonde levensstijl kunnen 40% van de dementiegevallen vermeden worden": professor tipt welke voeding (niet) helpt

Eén op vijf: zo groot is de kans volgens Alzheimer Nederland dat jij in je leven dementie krijgt. Acteur Chris Hemsworth ontdekte dat hij drager is van het Alzheimer-gen en past om het risico op de ziekte te beperken zijn levensstijl aan. “Wat je eet of drinkt, beïnvloedt effectief de ontwikkeling van dementie”, vertelt professor Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker bij Dementie Vlaanderen. Welke voeding helpt (niet)? En wat is het verschil tussen dementie en Alzheimer?

 1. Wat zijn de grootste energieverslinders in de keuken? “Als je oude toestellen vervangt, verdien je de prijs in 1 of 2 jaar zeker terug”
  PREMIUM

  Wat zijn de grootste energiever­slin­ders in de keuken? “Als je oude toestellen vervangt, verdien je de prijs in 1 of 2 jaar zeker terug”

  In de keuken kunnen je keuzes je helpen om je energiefactuur de kop in te drukken. Was je dan best terug af met de hand in plaats van je afwasmachine te gebruiken? En werkt die zogenaamde ‘boosterfunctie' van een vuur of oven echt om energie te besparen? Energie-expert Koen Vanthournout fileert welke aanpassingen zinvol zijn en welke inspanningen te weinig winst opleveren om de moeite waard te zijn.
 2. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 3. Zijn diepvriesgroenten even gezond als verse groenten? En welk brood kies je best? Sandra Bekkari deelt 6 keuzetips voor de supermarkt

  Zijn diepvries­groen­ten even gezond als verse groenten? En welk brood kies je best? Sandra Bekkari deelt 6 keuzetips voor de supermarkt

  Gezonder eten begint in de supermarkt, maar dat is niet altijd evident. Want hoe maak je de slimste keuzes? En waar moet je op letten als je de etiketten van producten leest? Op dag 9 van de ‘Start Gezond’-challenge helpt Sandra Bekkari je op weg in de supermarkt en geeft ze je de ultieme tips om gezond te shoppen. “Voor de ingrediënten geldt: hoe korter de lijst, hoe beter.”