“Meer dan 20 sushi’s eten is geen uitzondering voor mij”: Zita Wauters vraagt jonge chefs om haar favoriete feestgerecht klaar te maken
Bij ‘Loïc Tussen Twee Vuren’ nemen twee jonge chefs het elke zaterdag tegen elkaar op om het lievelingsgerecht van een Bekende Vlaming te maken. Deze week worden Hanne en Joseph door Zita Wauters uitgedaagd om haar favoriete sharing dish te maken: sushi. HLN geeft een exclusieve kijk in de feestelijke gerechten van de kandidaten.
Zita Wauters (17) is een Vlaamse actrice, dochter van Koen Wauters en ook bekend van de musical Kadanza Together. Zelf achter de potten staan gebeurt zelden, maar uit eten gaan met vrienden doet ze vaak. “Ik heb een echte foodverslaving. Van sharing dishes zoals sushi kan ik blijven eten. Het is lekker, gezond en gemakkelijk te verdelen met vrienden. Meer dan 20 sushi’s eten is geen uitzondering voor mij.”
Zita daagt de jonge chefs uit om een aantal heerlijke sushi-combinaties te maken. Misschien zit er, ondanks haar uitgebreide ervaring, toch een verrassing tussen?
Loïc Tussen 2 Vuren, zaterdag om 18u20 op VTM en VTM GO:
Sushi volgens het recept van Hanne en Joseph
Sushi van Hanne
Ingrediënten
100 g sushirijst - 2 el sushi wijnazijn - 3 noribladen - 1 mango - 1/3 komkommer - 1 avocado - 1 rode paprika - 3 eieren- 1 voorgekookte rode biet -2 lente-uitjes - 1 el zwart sesamzaadjes - 1 el sesamzaadjes - zout, zwarte peper- wasabi - mayonaise- 1 kl shiracha - 1 eetlepel ingelegde gember - olijfolie
Zo maak je het klaar:
1. Spoel de rijst tot het water helder wordt. Kook de sushirijst gaar. Meng de sushi wijnazijn onder de warme rijst en laat afkoelen.
2. Kluts de eieren en bak er een omelet van in een scheutje olie. Kruid met peper en zout. Laat vervolgens ook afkoelen.
3. Schil en snijd de groenten: de mango in lange stukjes, de avocado in schijfjes, de rode biet in brunoise en de paprika, komkommer en lente-ui in julienne.
4. Voor de rode biet-maki: spreid een laagje sushirijst uit op een sushimatje bekleed met een noriblad. Leg wat komkommer, wat avocado, een beetje rode biet en wat lente-uitjes aan de rand van de rijst. Rol voorzichtig tot een mooie rol, door het geheel goed aan te drukken. Snijd vervolgens in hapklare stukken.
5. Voor de paprika-maki: spreid een laagje sushirijst uit op een sushimatje bekleed met een noriblad. Leg wat omelet besmeerd met wasabi, een koffielepel sesamzaad, een beetje julienne van paprika aan de rand van de rijst en maak een maki-rol. Snij in hapklare stukken.
6. Voor de omgekeerde maki: spreid eerst wat zwart sesamzaad en dan sushirijst op het sushimatje, leg er vervolgens een blad nori over. Leg stukjes avocado en mango aan de rand en rol op. Snijd ook in stukken.
7. Meng 1 eetlepel mayonaise met 1 koffielepel shiracha. Meng 1 eetlepel mayonaise met een halve koffielepel wasabipasta. Doe als derde saus wat sojasaus in een potje.
Sushi van Joseph
Ingrediënten
100 g sushirijst - 100 g rauwe zalm - 1/2 mango - 1 limoen - peper, zout - 1 kl zwart sesamzaad - 1 kl roze peperbolletjes - 1/3 komkommer - 2 el zoete soyasaus - verse dille - 3 sint-Jacobsvruchten - 1 avocado - 1 kl lompviseieren - wasabi
Zo maak je het klaar:
1. Spoel de rijst tot het water helder wordt. Kook de sushirijst gaar. Meng de sushi wijnazijn onder de warme rijst en laat afkoelen.
2. Snijd de zalm in grove brunoise.
3. Schil de mango en snijd in brunoise.
4. Hak een paar takjes dille fijn.
5. Maak een tartaar van de zalmblokjes met de stukjes mango, een eetlepel sesamzaad, het sap van een halve limoen en een paar fijngesneden takjes dille. Kruid af met peper en zout.
6. Snijd de sint-Jacobsvruchten overlangs in zo dun mogelijke sneetjes.
7. Schil en snijd de avocado in brunoise.
8. Marineer de Sint-Jacobsvruchten in wat olijfolie, een koffielepel sesamzaad en een koffielepel roze peperbolletjes.
9. Snijd een paar schijfjes van de komkommer.
10. Snipper een klein blad nori in dunne reepjes.
11. Voor de zalm-nigiri: vul twee derden van een serveerring met sushirijst. Duw stevig aan met een gewicht of stamper. Schik wat brunoise van avocado en de tartaar van zalm erbovenop. Werk af met een paar reepjes nori.
12. Voor de Sint-Jacobs-nigiri: vul twee derden van een serveerring met sushirijst. Duw stevig aan met een gewicht of stamper. Leg er een schijfje komkommer op de rijst en schik er vervolgens de gemarineerde sint-jacobsvruchten op. Werk af met een koffielepel lompviseieren, een reepje norivel en een takje dille.
13. Serveer met ingelegde gember, een paar toefjes wasabi en wat sojasaus.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe krijg je houten lepels uit de keuken snel proper? Bio-ingenieur waarschuwt voor TikTok-hack
Een houten lepel proper krijgen als je ermee door tomatensaus of kurkuma hebt geroerd: niet zo evident. Op sociale media circuleren video’s met een snel en efficiënt schoonmaaktrucje, maar is deze keukenhack écht een goed idee of niet? En het doet nog een andere vraag onstaan: hoe hygiënisch zijn die houten lepels eigenlijk als je ze zo moeilijk proper krijgt? Bio-ingenieur Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit hoe je het best (niet) aanpakt. -
Independer
100.000 Belgen rijden rond zonder autoverzekering: dit riskeren ze
Het zijn best wel choquerende cijfers: in ons land rijden er volgens schattingen tienduizenden voertuigen zonder autoverzekering rond. Welke risico’s loop je in dat geval? En wat moet jij, zelf verzekerd zoals het moet, doen als de tegenpartij bij een ongeval niet verzekerd is? Independer.be legt het je uit. -
PREMIUM
“1.200 calorieën per dag in een strikt dieet is gewoon te weinig!”: 3 lezers getuigen hoe gezonde influencers hen van dat eeuwige dieet afhielpen
Laat jij je voor het eten soms inspireren door ‘influencerchefs’? Dan ben je niet alleen. En dat is niet altijd zo slecht: uit onderzoek van Viktor Proesmans (UGent) naar consumentengedrag blijkt dat het eetpatroon van volgers van gezonde chefs vaker écht opschuift naar een gezondere levensstijl. Natacha (49), Katrien (46) en Lore (34) getuigen over wie en wat hun leven veranderde. “Van shakes drinken tot koolhydraten schrappen: ik trapte in elk dieet, maar vandaag ken ik de oplossing.” -
-
HLN Shop
De robotstofzuiger poetst droog én nat: wat zijn de troeven en obstakels van zo'n toestel?
Sinds de robotstofzuiger onze huiskamers verovert, liggen die er consequent proper(der) bij. En het briljante is dat je er zelfs niet eens voor uit je luie zetel hoeft te komen. HLN Shop verzamelt alles wat je moet weten over dit handige huishoudgadget. -
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
PREMIUM
Bak je frietjes best in de oven, airfryer of friteuse? En wat als je zwarte spikkels ziet na het bakken? 2 topfrituristen delen gouden tips om er zelf te maken
De kans dat er vanavond bij jou frieten met mayonaise op het menu staan is groot: zes op de tien Belgen eet ze wekelijks. Maar hoe maak je ze zelf het lekkerst klaar als je geen zin hebt in diepvriesfrieten of niet in de frituur geraakt? Davy Vannieuwenhuyze en Melissa Buyse van Frituur Davy in Bissegem delen hun gouden tips, waarmee ze in 2019 de titel van beste frituur van Vlaanderen binnenhaalden. “Veel mensen kiezen de foute aardappelen.” -
Waarom zijn hopscheuten maar zo kort in het seizoen én zo duur?
Nog tot begin april loopt het seizoen van de exclusieve hopscheut. Een Belgische delicatesse, waar sterrenchefs veel geld voor willen neertellen. Voor 1 kilo betaal je op dit moment meer dan 100 euro. Maar hoe komt het dat een schijnbaar simpele scheut zo duur kan zijn? En hoe kan je het toch op een eenvoudige én goedkope manier thuis klaarmaken? Wij vroegen raad aan telers Benedikte Coutigny en Paul Temmerman.