Prof. Danny De Looze is maag-, darm- en leverspecialist in het UZ Gent.
Volledig scherm
PREMIUM
Prof. Danny De Looze is maag-, darm- en leverspecialist in het UZ Gent. © Getty Images / Geert Van de Velde

Meer dan 1 op 10 mensen met maagproblemen heeft deze bacterie: “Maar je kan die ook hebben en doorgeven zonder dat je het beseft”

De helft van de wereldbevolking is, meestal zonder het te weten, drager van Helicobacter pylori, een maagbacterie die een maagzweer of in het slechtste geval maagkanker kan veroorzaken. Maar hoe raak je precies besmet? En is het mogelijk om dat te voorkomen? Prof. Danny De Looze van het UZ Gent schept duidelijkheid: “De bacterie kan niét in voedsel zitten, maar wordt doorgegeven van mens op mens.”

 1. Jaarlijks krijgen 2.600 mensen maag- of slokdarmkanker: “Immunotherapie wordt terugbetaald, maar werkt niet voor alle tumoren”
  PREMIUM

  Jaarlijks krijgen 2.600 mensen maag- of slokdarm­kan­ker: “Immunothe­ra­pie wordt terugbe­taald, maar werkt niet voor alle tumoren”

  Elk jaar krijgen zo’n 2.600 Belgen te horen dat ze maag- of slokdarmkanker hebben. De betreurde VUB-ererector Caroline Pauwels was één van hen. “Als er uitzaaiingen zijn, kunnen we de patiënt nog extra tijd geven, maar dat gaat dan niet om jaren. De overlevingskans is kleiner dan bij bijvoorbeeld borst- of darmkanker”, zegt prof. Karen Geboes van het UZ Gent.
 2. Last van een opgeblazen buik? Diëtiste en maag-darmspecialist delen praktische voedingstips als oplossing: “Drink geen bruiswater tijdens het eten”
  PREMIUM

  Last van een opgeblazen buik? Diëtiste en maag-darmspecia­list delen praktische voedings­tips als oplossing: “Drink geen bruiswater tijdens het eten”

  ‘s Ochtends staan we op met een platte buik, en tegen de avond is die soms opgeblazen. Veel mensen voelen zich onzeker door die opgezwollen buik, terwijl de juiste voeding al een oplossing kan zijn. “En zelfs hoe je kauwt en slikt maakt een verschil”, licht diëtiste Sanne Mouha toe. Samen met maag-darmspecialist Danny De Looze (UZ Gent) licht ze toe hoe die opgeblazen buik ontstaat en vooral: welke oplossingen er zijn om het tegen te gaan. En wat doe je als die niet werken?