Mag je het velletje van een gedroogde worst opeten of niet?
Haal je bij het snijden van een gedroogde worst het velletje eraf of eet je het mee op? En hoe zit het met dat witte laagje rond een salami? Het zijn prangende vragen die ongetwijfeld vaak opkomen wanneer je de worst wil snijden om als apérohapje te serveren. Slager Karl Heirbaut geeft voor eens en altijd duidelijkheid over dat omstreden laagje rond worsten.
Wie iets wil weten over worst, zit bij een artisanaal slager zoals Karl Heirbaut aan het juiste adres. Hij is amper 37 jaar, maar heeft al 20 jaar werkervaring op zak in zowel beenhouwerijen, supermarkten als de traditionele markten. Samen met zijn vrouw Mélissa runt Karl sinds 5 jaar Slagerij Heirbaut in Aalst, ook wel bekend van het tv-programma ‘Andermans Zaken’.
“Die velletjes rond gedroogde worsten zijn eigenlijk zogenaamde ‘varkenssnaren’, stukjes van varkensdarmen die in het slachthuis gekuist en op zout gelegd worden”, begint Karl. “Wanneer wij die producten aangeleverd krijgen, spoelen we ze eerst goed af, laten we ze een nacht in water weken en gebruiken we ze als omhulsel voor ons vleesdeeg. Zonder die velletjes heb je eigenlijk geen worsten, enkel gehakt. Dat velletje is dus een 100 procent natuurlijk product. De keuze ligt bij jou of je het al dan niet lekker vindt, maar je kan het in ieder geval zonder problemen opeten.”
Geldt dat dan ook voor het velletje bij andere type worsten? “Ook bij braadworsten, BBQ-worsten of chipolata’s vind je een gelijkaardig type velletje terug. Bij kleinere chipolata’s worden wel schapen- in plaats van varkensdarmen gebruikt omdat die iets dunner zijn, maar dat maakt dit dierlijke product niet minder eetbaar.”
Het rode vel van hespenworst komt van een kunstdarm. Die laat je maar beter links liggen op je bord.
Grote uitzondering
Toch eet je beter niet alle velletjes rond worsten zomaar op. “Er is één grote uitzondering: het rode vel van hespenworst. Dat eet je beter niet op, want dat komt van een kunstdarm. Er is immers geen enkele dierlijke darm met een voldoende grote diameter voor deze dikke charcuteriesoort”, legt de slager uit. Die kunstdarm laat je dus maar beter links liggen op je bord, maar wat zijn daar de nadelen voor de slagers zelf aan? “Een natuurdarm gaat meteen de vorm van de worst aannemen en mooi rond het vlees spannen wanneer je worsten bereidt. Een kunstdarm is veel minder soepel, waardoor dat hele proces een stuk moeizamer verloopt”, vertelt Karl. “Zo zal je extra goed moeten opletten dat je geen lucht mee naar binnen spuit wanneer je de worst opvult. Het is dan ook een hele uitdaging om je vulling, die bestaat uit gehakt, worstendeeg en kruiden, in één keer door de worstenmachine te kunnen trekken. Als je dat verkeerd aanpakt, gaan je worsten er niet smakelijk uitzien.”
Wat met de witte laagjes?
Daarnaast heb je in bepaalde streken ook salami’s die in witte katoenen doeken rijpen, zoals de Parma Salami. “Die vleessoorten drogen beter in dat witte laagje, waardoor ze ook een betere smaak zullen afgeven. Hun ‘verpakking’ mag je uiteraard niet opeten, maar dat zie je zelf ook meteen. Als wij beenhouwers het stofje er tenminste nog niet zelf afgehaald hebben.”
En hoe zit het tot slot met dat witte laagje dat soms aan de buitenkant van droge worsten hangt? “Ook dat mag je met een gerust hart proeven”, aldus de Aalsterse slager. “Die witte kleur is het resultaat van een natuurlijke schimmel die ervoor zorgt dat sommige worstensoorten beter drogen, langer houdbaar blijven én pittiger smaken.” Of je dat velletje nu dus opeet of niet, het zal u worst wezen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Van romige broccolisaus tot Kantonese vis en steak: deze 5 simpele recepten brengen de lente in je bord voor amper 24 euro
Het is zover: de lente is éindelijk in het land. En bijgevolg brengen onze HLN-chefs Sandra Bekkari, Piet Huysentruyt en Jelle Beeckman die ook meteen naar het bord. Van heerlijk romige broccolisaus tot een smakelijk dessert om de lente mee te vieren: met deze 5 gerechten voor amper 24 euro scoor je bij iedereen. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
Verdik je sneller wanneer je ‘s avonds laat nog veel snackt?
Iedereen neemt zo nu en dan ‘s avonds laat nog weleens een snack. Van chips tot chocolade: alles kan om de dag mee af te sluiten. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden, maar klopt dat wel? Voedingswetenschapper Guido Camps en gezondheidsexpert Samefko Ludidi geven het antwoord en leggen uit wat er precies gebeurt wanneer je zo laat nog aan het snacken slaat. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
Chef Karsu leert je de basis van de Turkse keuken: “We hebben een zéér rijke ontbijtcultuur, deze recepten zijn perfect voor een brunch”
Jouw eerste idee bij de Turkse keuken? Een gokje: veel vlees, döner kebab en pizza of lahmacun. “Het zijn de bekendste gerechten, maar niet de lekkerste”, vindt chef Karsu Dönmez. Met de start van de ramadan en de recente aardbeving in Turkije in het achterhoofd zet ze de gerechten uit het streek waar ze vandaan komt in de kijker. Verschilt Turks koken hard van wat we kennen? En welke recept kan je makkelijk zelf proberen? “Je hebt weinig ingrediënten en weinig tijd nodig.”