Mag je fruit eten na de maaltijd? Voedingsexperte Karolien Olaerts neemt drie mythes over fruit onder de loep
De kans dat je nog nooit hebt horen rondbazuinen dat fruit te veel suiker zou bevatten en dat je na je avondeten best geen fruit meer eet, is klein. Maar zit er ook écht waarheid in die uitspraken? Voedingsexperte Karolien Olaerts licht toe: “een valkuil met fruit kan zijn dat je het gebruikt als gezonde vervanger terwijl je zin hebt in iets anders.”
Wie is Karolien Olaerts?
Voedingsexperte Karolien Olaerts runt de blog Karola’s Kitchen en is eigenaar van het gelijknamige populaire Instagram-account. Daarnaast is ze auteur van de boeken ‘Gewoon gezond’, ‘Karola’s Kitchen’ en ‘Karola’s Kitchen: het kookboek’. In haar recepten gaat ze altijd voor een heerlijke én eerlijke keuken vol balans.
Wie gezonder wil eten, grijpt automatisch sneller naar een stuk fruit als tussendoortje of zelfs als dessert. Je hoort daarentegen vaak dat je ook té veel fruit kunt eten, omdat fruit suikers bevat. Maar is dat ook echt zo? “De aanbevolen hoeveelheid fruit voor volwassenen is gemiddeld twee tot drie stukken per dag”, legt voedingsexperte Karolien Olaerts uit. “Er is natuurlijk een verschil tussen grotere en kleinere stukken fruit. Eén stuk verwijst meestal naar zo’n 100 gram. Vergeet daarbij niet dat die hoeveelheid een richtlijn is. Werkt het voor jou beter om meer fruit te eten? Dan kan dat natuurlijk ook. Luister daarbij vooral naar je eigen lichaam.”
Het is altijd goed om fruit te combineren met eiwitten, vetten en trage koolhydraten
Een grote valkuil bij fruit volgens Karola? “Soms gebruiken mensen fruit als gezonde vervanger, terwijl ze eigenlijk gewoon zin hebben in een suikerwafel. Het gevolg daarvan is dat je vaak in de plaats van die wafel een appel, een peer én een banaan gaat eten om je cravings tegemoet te komen. Zo vul je mentaal een gat waardoor je veel meer zal eten. Daarom vind ik het interessanter om soms gewoon te eten waar je echt zin in hebt en dus gewoon voor die suikerwafel te gaan.”
Fruit als ontbijt gezond en na de maaltijd ongezond: feit of fabel?
Wat de hoeveelheid fruit betreft, luister je dus best naar je lichaam. Hoe zit het dan met het tijdstip en de manier waarop we fruit het best consumeren? “Het is altijd goed om fruit te combineren met eiwitten, vetten en trage koolhydraten", vervolgt Olaerts. “Eet je fruit als ontbijt? Combineer het dan met havermout, zaden, noten of zuivel. Fruit is een goede bron van vitaminen en mineralen, maar is verder beperkt qua voedingswaarde en bevat vooral water en suikers. Zelfs wanneer je fruit eet als tussendoortje is het daarom een goed idee om het met iets anders te combineren. Een schijfje appel met pindakaas of peer met yoghurt en kaneel zijn bijvoorbeeld altijd evenwichtige en verzadigende keuzes.”
Dat fruit bij het ontbijt gezond is, horen we vaker, net zoals dat fruit na de avondmaaltijd best achterwege gelaten wordt. “Dat fruit na het eten ongezond is, is een mythe”, benadrukt Karolien. “Het is heel persoonsgebonden en je kunt best gewoon uitzoeken hoe jouw lichaam erop reageert. Zelf eet ik graag appels, maar wanneer ik die na een maaltijd eet, krijg ik er een opgeblazen gevoel van. Heb je daar geen last van na een maaltijd? Geniet er dan van en eet gewoon fruit na je maaltijd. Heb je elke keer last van een opgeblazen gevoel? Dan vertelt jouw lichaam dat je fruit beter op een ander moment eet.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
1 op de 100 heeft last van glutenintolerantie: hoe herken je het? "Amper één kruimel brood is voldoende om mij ziek te maken"
-
Van puree met hamburgers tot roodbaars met paksoi: 5 gerechten van HLN Eten ter inspiratie van je weekmenu
Nog op zoek naar inspiratie voor je volgende weekmenu? Het HLN Eten-weekmenu snelt je iedere vrijdag te hulp. Deze vijf recepten maken er zonder twijfel een smakelijk succes van. En we kunnen verklappen: deze gerechten smaken naar meer... -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
-
Feit of fabel: helpt cola écht tegen misselijkheid?
Als je als kind misselijk was of buikpijn had, gaf je oma of mama regelmatig de raad om een glas cola te drinken. Frisdrank die helpt tegen de misselijkheid klink alvast heel leuk, maar klopt dat ook? Of is het een fabeltje? -
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
“Sneller klaar dan een afhaalmaaltijd en Instagramproof”: Foodblogger Helen Verhelst deelt exclusief 3 budgetvriendelijke recepten
Een drukke werkdag en ‘s avonds een maaltijd op tafel toveren: het is voor veel mensen een ware struggle. Foodblogger Helen Verhelst verzamelt in haar kookboek ‘Helen Kookt (Elke Dag) toegankelijke en snelle recepten voor jonge starters. “Ik hou zelf niet van lange ingrediëntenlijsten en als ik overschotjes heb, wil ik die nog kunnen opgebruiken", klinkt het. Ze deelt tips én 3 exclusieve, budgetvriendelijke recepten.