Mag je de zeste van een gewone citroen gebruiken in je maaltijden of is het schadelijk?
‘Voeg zeste van een citroen toe’, staat regelmatig in recepten. En dat moet je vooral doen, want het is lekker en gezond. Op voorwaarde dat je de juiste citroen kiest, althans. Voedingsexperte Marlies Huysentruyt legt uit hoe je dat doet: “Als je elke dag pesticiden eet, raakt je immuunsysteem uitgeput.”
Trees VandammeLaatste update:22-02-23, 11:50
Een beetje zeste kan je maaltijd instant naar een hoger niveau tillen. Dat vindt ook Marlies Huysentruyt, bekend als ‘Eat good feel good Marlies’. “De schil van een biologische citroen integreren in je maaltijden is een goed idee, want die zit boordevol voedingsstoffen. Denk maar aan vitamine C, calcium, ijzer, mangaan, zink, selenium, B6 en kalium. De citroen en zijn schil zijn echte vitaminebommen! Zeste smaakt trouwens nog een stuk sterker door dan losse citroenstukjes, wat meteen verklaart waarom het een populaire smaakmaker is in bijvoorbeeld thee of gemberdrankjes, maar evengoed in gerechten.”
Die zeste in dat recept staat er dus niet voor niets, al let je best op met wélke citroenschil je hiervoor gebruikt. “Een ‘gewone’ citroenzeste bevat veel meer schadelijke stoffen dan een biologische citroenzeste. Onder andere de pesticide imazilil, die oog- en huidirritaties veroorzaakt, komt vaak terug op bespoten citroenen. Schimmelwerende stoffen van deze soort worden vooral gespoten om de citroenen te beschermen tegen schimmels, ongedierte of pikkende vogels. Jammer genoeg dringen ze door tot diep in de schil, waardoor het soms zelfs niet uitmaakt of je de citroen op voorhand wast, je krijgt de stoffen toch nog binnen.”
“Maar ook bij biologische citroenen was je de schil best nog met koud of warm water”, waarschuwt Marlies. “Er zijn misschien geen pesticiden in aanwezig, maar op de oppervlakte kan er wel vuiligheid zitten die je lichaam ook geen goed doet.”
Wat gebeurt er wanneer je de schil van een gewone citroen opeet?
In de keuken maak je volgens de voedingsexperte dus bij voorkeur enkel gebruik van citroenen met een biologisch keurmerk - nadat je ze gewassen hebt. Dan ben je zeker dat je geen toxische stoffen binnenkrijgt. “Het kost natuurlijk meer moeite om citroenen op een biologische manier te kweken, want de bodem moet onder meer in perfecte staat zijn. Daardoor zijn ze een tikkeltje duurder, maar de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt, compenseert het prijskaartje”, aldus de voedingsexperte.
Eén keer citroenzeste met pesticiden opeten is geen ramp, maar als je dat elke dag zal je immuunsysteem je minder goed kunnen beschermen tegen allerhande virussen of ziektes.
Marlies Huysentruyt
Toch hebben zowel jij als ik ongetwijfeld al eens de schil van een niet-biologische citroen opgegeten, al dan niet per ongeluk. Wat doet dat met ons lichaam? “Dan krijg je natuurlijk pesticiden binnen”, duidt Marlies. “Eén keer besmette zeste eten is geen ramp, maar als je het echt elke dag eet, zorgt het ervoor dat je immuunsysteem uitgeput geraakt en dat het je minder goed beschermt tegen allerhande virussen of ziektes. Wanneer je darmflora niet optimaal functioneert, gaat je darmwand de toxische substanties sneller opnemen in je bloedbaan. Je bloed raakt daardoor zelfs een klein beetje vergiftigd. Je immuunsysteem reageert hierop door stofjes uit te sturen om deze pesticiden onmiddellijk uit je bloedbaan te verwijderen, wat veel energie vraagt.” Een gewaarschuwd citroenliefhebber is er twee waard.
Citroen in de keuken
Je weet welke citroen(schil) je het best gebruikt, maar weet je ook hoe je het meeste uit de smaakmaker haalt? “Niet alleen in drankjes zoals thee is citroenzeste heerlijk, maar bijvoorbeeld ook op gebakken zalm of zelfs in een cake geeft biozeste een extra smaakboost”, vertelt Marlies. “Zeker bij die laatste zoete zonde vormt ze een welkom alternatief voor het vaak gebruikte citroensap. Sap toevoegen aan gebak maakt het cakebeslag soms te vloeibaar, waardoor de structuur van je cake minder goed wordt. Om de citroen sterk genoeg te laten doorsmaken, raad ik altijd zeste aan.”