Maak heerlijke appelcake met oude appels
ReceptHeb je nog appels over die ondertussen gerimpeld zijn of plekjes hebben? Geen probleem! Die appels zijn nog ideaal om appelcake te maken. Hier een recept.
Soms krijg je niet alle appels op en beginnen ze te rimpelen of krijgen ze plekjes. Dan zijn ze niet meer zo lekker om zo op te eten. Maar voor een ouderwetse appelcake zijn ze nog meer dan goed genoeg! Eventuele bruine plekken snij je best wel weg.
Let op: dit recept voor appelcake is niet geschikt voor zacht fruit, want dan wordt je cake te nat.
Ingrediënten voor appelcake met rozijnen
• 200 g amandelmeel
• 200 g boter
• 100 g rozijnen
• 200 g appel, geschild en in kleine blokjes gesneden (ongeveer 1 à 2)
• 4 eieren
• 1 eetlepel kaneel
• 2 zakjes vanillesuiker
• 100 g witte basterdsuiker
• 3 theelepels bakpoeder
Verder nodig:
• Bakblik voor een cake
• Bakpapier
Zo maak je het
• Verwarm de oven voor op 150 graden.
• Bedek de vorm met bakpapier.
• Doe de rozijnen in een kom en giet er warm water bij totdat ze net onder staan.
• Smelt de boter au bain-marie. Niet direct in de pan doen, want de boter mag niet bruin worden.
• Breek de eieren in een kom. Voeg de gesmolten boter en de basterdsuiker erbij. Mix tot het een zacht en romig geheel is. Voeg het bakpoeder en het amandelmeel toe en klop door tot je een egaal deeg hebt.
• Strooi de vanillesuiker over de appelblokjes in een kom. Strooi ook de kaneel erover heen. Schud de kom zodat de suiker en kaneel gelijkmatig op de appels komt te hangen.
• Giet de rozijnen af en doe ze bij de appelstukjes. Roer door elkaar.
• Voeg de appels met rozijnen bij het deeg en meng.
• Stort je deeg in de cakevorm. Strijk gelijkmatig door de kom zodat de cake overal even hoog wordt.
• Bak zo’n 45 minuten in de oven van 150 graden. Check of je cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Als die er droog uitkomt, is je cake gaar.
• Je kan de cake serveren met een bolletje ijs. Ook honing en poedersuiker zijn er lekker bij.
Lees meer:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
“Bakkers gebruiken nog steeds varkensvet als broodverbeteraar”: wat doet dit voor de smaak? En hoe weet je of het in jouw brood zit?
Ons dagelijks brood bestaat uit bloem, water, gist en zout, maar sommige bakkers voegen nog broodverbeteraars toe om het brood langer houdbaar te maken én een krokantere korst te geven. “Dat gebeurt vaak met varkensvet of smout”, vertelt Eddy Van Damme van Bakkersfederatie Vlaanderen. Hoeveel bakkers gebruiken dit nog? Hoe herken je een brood met varkensvet? En hoe zit het met supermarktbrood? -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
-
PREMIUM
Luc Bellings proeft 10 soorten appelmoes en deelt een 1/10 en 9/10 uit: “Vergelijkbaar met een zelfgemaakte”
Appelmoes met kip en patatjes: het staat waarschijnlijk bij veel Vlamingen regelmatig op tafel. Niets gaat boven een zelfgemaakte compote, - met of zonder grote stukken appel - maar komt appelmoes uit een bokaal in de buurt van verse? Luc Bellings proeft 10 kant-en-klare versies uit de supermarkt én deelt een exclusief recept om zelf de lekkerste compote te maken. Is er een merk dat hem kan bekoren? “Een appelcompote zonder suiker is als frieten zonder zout.” -
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
Recept
Bak eenvoudige zandkoekjes: ideaal met kinderen
Wil jij gewone koekjes maken? Dan zijn zandkoekjes ideaal! Je kan ze ook bakken met kinderen. Piet Huysentruyt deelt zijn recept voor zandkoekjes. -
Val je sneller af als je sport op een nuchtere maag?
Sporten op een nuchtere maag is volgens de ene een wondermiddel om af te vallen en volgens de andere schadelijk voor de gezondheid. Welke stelling klopt écht? En wat eet je best als je liever niet nuchter sport? Twee voedingsexperts leggen uit.