“Linzen zijn gezond, maar niet iedereen mag ze eten”: alles wat je moet weten over deze vleesvervanger
Linzen zijn een veelgebruikt ingrediënt in de Turkse, Marokkaanse en Indiase keuken, maar ondertussen gebruiken ook veel Belgen ze graag. In de soep bijvoorbeeld. Maar wat is er nu eigenlijk zo gezond aan deze mini-peulvrucht? Twee experten vertellen over de gezondheidsvoordelen van linzen. Sandra Bekkari geeft een lekker instapgerecht mee.
Lekker én gezond
Linzen zijn een soort peulvruchten en staan vanwege hun gezondheidsvoordelen bovenaan in onze voedingsdriehoek. “En dat is niet voor niets”. Patricia Schutte van het Nederlandse Voedingscentrum, legt uit waarom linzen zo goed zijn voor onze gezondheid. “Linzen en andere peulvruchten (dat zijn zaden met of zonder omhulsel, nvdr.) verlagen het slechte LDL-cholesterol en helpen onze bloedvaten gezond te houden.”
Isabel Boerdam, foodspecialiste en bekend van haar foodblog ‘De Hippe Vegetariër’, voegt eraan toe: “Peulvruchten hebben zeer goede voedingswaarden en bevatten veel vezels. Dat maakt dat ze enorm voedzaam zijn. Naast linzen bestaan er nog heel wat andere peulvruchten. Denk aan bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, kikkererwten, spliterwten, kidneybonen, lupinebonen en sojabonen.”
Linzen als vleesvervanger
“Net als andere peulvruchten kunnen linzen als vleesvervanger worden gebruikt”, zegt Schutte. Boerdam kan dit beamen: “Linzen worden steeds populairder door de verschuiving naar meer plantaardig eten. Ze zijn dan ook een prima vleesvervanger door hun hoge hoeveelheid eiwit, ijzer en vitamines B. Gedroogd bevatten ze 21 gram eiwit per 100 gram. Wat vaak meer is in vergelijking met de meeste reguliere vleesvervangers.”
Maar linzen zijn niet voor iedereen weggelegd: “Als je overgevoelig bent voor peulvruchten kun je beter geen linzen eten”, stelt Schutte. “Die overgevoeligheid voor peulvruchten wordt ook wel favisme genoemd en komt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam. De peulvruchten kunnen daardoor niet goed worden afgebroken en daardoor kun je last krijgen van ernstige bloedarmoede.”
Je kan linzen of andere peulvruchten ook beter vermijden als je allergisch bent aan nikkel, want die stof - bevatten ze vaak. “Verder kunnen peulvruchten ook winderigheid veroorzaken. Daarom is het beter om kleine hoeveelheden te consumeren of peulvruchten in zijn geheel te vermijden bij darmklachten” stelt Schutte.
Gedroogde linzen bevatten 21 gram eiwit per 100 gram. Wat vaak meer is in vergelijking met de meeste reguliere vleesvervangers
Smaken en kleuren maken het verschil
“De smaak van de linzen verschilt per kleur. We kennen rode, oranje, groene, bruine en zelfs zwarte linzen. De rode en oranje zijn populair vanwege hun notige en zoetere smaak. Die hebben doorgaans een gaartijd rond de 30 minuten. Groene en bruine zijn wat steviger en meer aards dan de anderen. Vanwege hun structuur moeten groene linzen zo’n 45 minuten gekookt worden eer ze gaar zijn. Bruine linzen zijn klaar om te eten na 20 à 30 minuten in het kookwater. Tot slot zijn er ook zwarte linzen, maar die zien we nog niet veel. Ze worden gezien als de kaviaar onder de linzensoorten, en ze zijn doorgaans rijk en aards van smaak”, stelt Voerdam.
Veelzijdig koken
“Met linzen kan je alle kanten op in de keuken. Je kan bijvoorbeeld linzenburgers maken”, zegt Boerdam, die het recept op haar site deelt. “Maar ze kunnen ook verwerkt worden in salades of pasta en geven een goede body aan sauzen. Daarnaast zijn ze goed in combinatie met andere groenten en granen. Zoals met prei, doperwten, paddenstoelen, of met zoete aardappel en noten.”
Gevulde butternutpompoen met linzen en granaatappelpitjes
Voor 4 personen, 60 minuten bereidingstijd
Ingrediënten
2 butternutpompoenen • 2 preistengels • 200 g champignons • 4 takjes tijm • 16 kerstomaatjes • 200 g linzen • pitjes van een halve granaatappel • 2 el pompoenpitten • 125 g feta • een handvol rucola • 1 blad laurier • sap van 1 granaatappel • 5 el olijfolie • 1 tl honing
Zo maak je het klaar:
Snijd de butternut (inclusief eetbare schil) in twee.
2. Maak in een ruitpatroon sneetjes in de butternut, voor optimale garing.
3. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Zet 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Vulling:
• Stoof de preistengels in de pan alvorens de champignons toe te voegen.
• Voeg de laurier en tijm toe en kruid af met peper en zout.
• Voeg de tomaten (bewaar de helft voor later) en gekookte linzen toe aan de vulling.
1. Haal in de tussentijd de pompoenen uit de oven en voeg de resterende kerstomaten toe aan de bakplaat. Zet 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
2. Voeg de granaatappel- en pompoenpitten toe aan de vulling.
3. Vul de pompoenen en werk af met de dressing en feta.
4. Zet het geheel voor 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
5. Werk af met een handvol rucola en dressing.
Dressing:
• Voeg het sap van één granaatappel samen met dezelfde hoeveelheid olijfolie. Vervolledig de dressing met honing naar smaak.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Voedingsexperte Sanne Mouha ontrafelt feiten en fabels over vegan: "Je kan leven zonder dierlijke producten, als je aandacht hebt voor wat je eet”
1 november is World Vegan Day en steeds meer mensen vieren dat. Sommigen worden veganist voor hun gezondheid, anderen om ecologische redenen of om komaf te maken met dierenleed. Feit is dat de veganistische levenswijze sterk in opmars is. Toch bestaan er nog heel wat misverstanden hierover. Voedingsexperte Sanne Mouha neemt ze onder de loep en vertelt hoe je gezond kunt eten zonder dierlijke producten. -
PREMIUM
“1.200 calorieën per dag in een strikt dieet is gewoon te weinig!”: 3 lezers getuigen hoe gezonde influencers hen van dat eeuwige dieet afhielpen
Laat jij je voor het eten soms inspireren door ‘influencerchefs’? Dan ben je niet alleen. En dat is niet altijd zo slecht: uit onderzoek van Viktor Proesmans (UGent) naar consumentengedrag blijkt dat het eetpatroon van volgers van gezonde chefs vaker écht opschuift naar een gezondere levensstijl. Natacha (49), Katrien (46) en Lore (34) getuigen over wie en wat hun leven veranderde. “Van shakes drinken tot koolhydraten schrappen: ik trapte in elk dieet, maar vandaag ken ik de oplossing.” -
PREMIUM
“Selenium en zink zijn cruciaal voor de opbouw van weerstand tegen infectieziekten”: professor legt uit hoe je deze mineralen best binnenkrijgt
Onlangs was het nog in het nieuws: “Wie te weinig zink of selenium in zijn lichaam heeft, wordt ernstiger ziek van corona.” Maar klopt dat wel? Wat voor stoffen zijn dat eigenlijk en waarom heb je ze nodig? Professor Gijs Du Laing (UGent) geeft uitleg over deze mineralen en legt uit hoe je ze voldoende binnenkrijgt. -
-
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
PREMIUM
Van Taiwanees tot Libanees: reis de wereld rond voor amper 18 euro met deze 5 recepten van onze HLN-chefs
Even geen zin in een klassieke varkensmignonette of doodgewone spaghetti? Met de recepten van onze HLN-chefs breng je komende week een beetje extra sensatie op tafel. Sandra Bekkari fleurt haar varkensmignonette op met blauwe druiven, Piet Huysentruyt legt uit hoe je penne puttanesca maakt als een echte Italiaan en Jelle Beeckman zet de reis rond de wereld verder met Taiwanese popcornkip. Smakelijk! -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.