Uit recent Frans onderzoek blijkt dat vervangsuikers zoals aspartaam de kans op kanker vergroten: welke impact hebben lightdranken dan juist op je gezondheid?
Volledig scherm
PREMIUM
Uit recent Frans onderzoek blijkt dat vervangsuikers zoals aspartaam de kans op kanker vergroten: welke impact hebben lightdranken dan juist op je gezondheid? © Shutterstock / RV

Lightdranken kunnen kans op kanker met 15 procent doen stijgen. Kankerspecialist licht toe: “Vooral de hoeveelheden die je drinkt, maken groot verschil”

Uit een recente Franse studie, blijkt dat kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam in lightdranken, een verhoogd risico inhouden op kanker. “Let op”, nuanceert kankerspecialist Filip Lardon (UA), “lightdranken zorgen er nochtans voor dat er minder gezondheidsproblemen zijn dan vroeger” Hoe kankerverwekkend zijn de zoetstoffen in Cola Light of Zero en vanaf hoeveel blikjes vormt dit écht een probleem? Lardon helpt enkele misverstanden de wereld uit.

  1. Van pita tot shakshuka: zo maak je 4 Midden-Oosterse klassiekers zélf. “Noem hummus en tahini gerust de mayonaise van Tel Aviv”

    Van pita tot shakshuka: zo maak je 4 Mid­den-Oosterse klassie­kers zélf. “Noem hummus en tahini gerust de mayonaise van Tel Aviv”

    Wie aan Midden-Oosterse gerechten denkt, komt automatisch uit bij de intussen ingeburgerde pita- en falafelzaken, maar de échte Israëlische keuken zet veel meer in op smaak en beleving. Zijn er daarin opvallende gelijkenissen of verschillen met de Belgische keuken? En hoe maak je zelf een lekkere shakshuka of hummus? Lori Dardikman en Tom Sas van Boker Tov delen vier recepten en hun beste tips. “Het geheime ingrediënt van hummus is tijd. Dat kan je niet ‘rap rap' maken.”