Bert, Leyla en Carl in hun solidaire keukens.
Volledig scherm
PREMIUM
Bert, Leyla en Carl in hun solidaire keukens. © Wannes Nimmegeers / Photo News

“Koken is een cultureel bindmiddel over alle grenzen heen”: Bert, Leyla en Carl maken warme maaltijden voor mensen in nood. Hoe werkt dat precies?

Koken voor je gepensioneerde buurvrouw, een alleenstaande moeder met financiële problemen of een niet-erkende politiek vluchteling in je de buurt? Het zorgt voor verbinding én maakt voor de mensen die je helpt een enorm verschil. Bert, Leyla en Carl vertellen hoe zij startten met solidair koken en waarom ze er zoveel voldoening uit halen. “Ik weet hoe moeilijk het is als niemand je helpt als je machteloos bent. Maar ook hoe goed het voelt als er wél een helpende hand is.”

 1. “Nee, na één ongezondere snack is je gezonde levensstijl niet om zeep”: Sandra Bekkari deelt 5 simpele tips om te leren zondigen
  Dag 7

  “Nee, na één ongezonde­re snack is je gezonde levens­stijl niet om zeep”: Sandra Bekkari deelt 5 simpele tips om te leren zondigen

  Frietjes met mayonaise om de week mee af te sluiten of een stuk taart als traktatie voor een verjaardag? Niets mis mee. “Als je van je gezonde eetpatroon een levensstijl wil maken, moet er ruimte zijn om te genieten van extraatjes”, vertelt Sandra Bekkari. Hoe zorg je ervoor dat je niet voortdurend het gevoel hebt dat één ongezondere snack het verpest heeft? Op dag 7 van de ‘Start Gezond’-challenge deelt de chef 5 tips om verstandig te leren zondigen.
 2. Klopt het dat kruidenpotjes in de keuken nog meer bacteriën bevatten dan je snijplank? En hoe vermijd je besmetting?

  Klopt het dat kruidenpot­jes in de keuken nog meer bacteriën bevatten dan je snijplank? En hoe vermijd je besmetting?

  Eén op de vijf ziektes die je door voedsel oploopt, doe je op in je eigen keuken. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, de vuilbak of de snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriënmagneten zijn. Hoe komt dat? En wat kan je daaraan doen? Dominick Vandijck van het Antigifcentrum legt uit.