Heb jij ook het gevoel dat je kind wat hyper loopt na al die sinterklaassnoep? Wetenschapsexpert Martijn Peters gaat na of dat wel klopt.
Volledig scherm
Heb jij ook het gevoel dat je kind wat hyper loopt na al die sinterklaassnoep? Wetenschapsexpert Martijn Peters gaat na of dat wel klopt. © Getty Images/ rv

Klopt het dat suiker kinderen hyperactief maakt?

Sinterklaas is in het land en dat betekent dat wie zoet is, lekkers krijgt. Al voelt dat voor sommige ouders misschien eerder aan als de roe. Zij wachten bang af of al dat snoepgoed weer voor heel wat drukte zal zorgen. Want suiker maakt kinderen hyperactief. Toch? Of klopt deze stelling helemaal niet? Wetenschapsexpert Martijn Peters ging het na.

 1. Wat zijn de grootste energieverslinders in de keuken? “Als je oude toestellen vervangt, verdien je de prijs in 1 of 2 jaar zeker terug”
  PREMIUM

  Wat zijn de grootste energiever­slin­ders in de keuken? “Als je oude toestellen vervangt, verdien je de prijs in 1 of 2 jaar zeker terug”

  In de keuken kunnen je keuzes je helpen om je energiefactuur de kop in te drukken. Was je dan best terug af met de hand in plaats van je afwasmachine te gebruiken? En werkt die zogenaamde ‘boosterfunctie' van een vuur of oven echt om energie te besparen? Energie-expert Koen Vanthournout fileert welke aanpassingen zinvol zijn en welke inspanningen te weinig winst opleveren om de moeite waard te zijn.
 2. GETEST. "De helft van dit koekje is puur suiker": diëtiste Sanne Mouha vertelt hoeveel sintsnoep je best aan jouw kind geeft
  PREMIUM

  GETEST. "De helft van dit koekje is puur suiker": diëtiste Sanne Mouha vertelt hoeveel sintsnoep je best aan jouw kind geeft

  De Sint is er! En hij heeft niet alleen veel speelgoed meegebracht, maar ook heel wat lekkers. De mandarijntjes uit Spanje zijn zowat het gezondste. Maar wat met al die andere zoetigheden zoals Nic-Nackoekjes, speculoos van Lotus en marsepein? Diëtiste Sanne Mouha test twaalf soorten snoepgoed, mét de portie die je best kunt geven, en geeft haar top drie.
 3. Welke ontbijtgranen geef je best aan je kind? “Laat je niet misleiden door valse gezondheidsclaims”
  PREMIUM

  Welke ontbijtgra­nen geef je best aan je kind? “Laat je niet misleiden door valse gezond­heids­claims”

  Als kinderen zelf hun ontbijt mogen kiezen, eten ze waarschijnlijk elke ochtend Choco Pops, Honey Pops of Frosties. Doorgaans suikerrijke ontbijtgranen die uiteraard lekker smaken, maar niet echt een gezonde keuze zijn. Is een variant zonder toegevoegde suiker of met een Nutri-Score A of B dan een beter alternatief? Kinderdiëtiste Katrien Wellens (UZA) zocht het uit en geeft voor elk van de soorten een score op 10. “Ik vind dit meer lijken op koekjes dan op ontbijtgranen.”
 4. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.