Kan je jezelf trainen om iets te leren eten dat je absoluut niet lust?
Witloof, vis, spruiten of schimmelkaas: iedereen heeft wel een ingrediënt dat hij absoluut niet lust. Maar hoe komt het precies dat we iets niet graag proeven? En kunnen we onszelf trainen om iets toch lekker te leren vinden? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit.
“Onze tong is een uniek orgaan”, begint Martijn. “Met onze smaakpapillen kunnen we een enorm scala aan verschillende smaken herkennen. “Elke variëteit van elk ingrediënt heeft dan ook zijn eigen smaak.” Waarom walgt de ene dan van spruiten en oesters, terwijl de andere persoon al meteen begint te watertanden bij het lezen van die ingrediënten? “Dat hangt af van twee factoren”, aldus Martijn.
Vet en zout of vet en zoet altijd een succes
Een genetische factor speelt hier om te beginnen al een eerste rol, al is die verrassend klein. “Zo beïnvloeden jouw genen de smaakpapillen op de tong. Hierdoor hebben sommige mensen weinig smaak, een gewone smaak of zelfs een ‘supersmaak’.”
Daarnaast worden we allemaal geboren met een bepaalde voorkeur voor zoetigheid. Dat komt omdat zoete voeding, zoals rijp fruit, een goede bron is van voedingsstoffen en energie. Ook vettige voeding vinden de meeste mensen lekker. De reden daarvoor is het hoge aantal calorieën, die ons van de nodige energie voorziet. Hetzelfde geldt voor zoute voeding. Die zit vol mineralen, wat ons lichaam goed kan gebruiken. Dat is meteen ook de reden waarom combinaties van vet en zout of vet en zoet zo heerlijk smaken. Denk maar aan frietjes of ijsjes.
Bittere en zure smaken appreciëren we meestal niet, omdat bittere smaken bijvoorbeeld in plantengif zitten. Zure voeding wijst dan weer vaak op iets wat vervallen is. Kortom: ons lichaam is als het ware geprogrammeerd om ‘gevaarlijke smaken’ te detecteren.”
Het is pas vanaf de leeftijd van twee jaar dat je iets nieuws niet meer lekker kan vinden.
Smaken leren voor 2-jarige leeftijd
De belangrijkste factor achter waarom we iets niet lusten, is daarentegen de omgeving. “Dat begint zelfs al voor we geboren zijn. In de baarmoeder inhaleert en ademt de foetus voornamelijk vruchtwater. En dat vruchtwater wordt op smaak gebracht door de voedingsgewoonten van de moeder. Ook via borstvoeding blijf je smaken binnenkrijgen. Op dat moment heb je nog geen afkeer voor een bepaald ingrediënt of gerecht. Het is pas vanaf de leeftijd van twee jaar dat je iets nieuws niet meer lekker kan vinden. Als je dus niet aan een bepaalde smaak bent blootgesteld tegen de tijd dat je twee jaar wordt, is de kans groot dat je het niet lekker zal vinden.”
“Verder zijn er ook nog een heleboel andere factoren die een invloed hebben op je smaak. Denk aan de geur, textuur en emotionele context. Ook een ziekte kan impact hebben. Als je een nieuw voedingsmiddel eet en dan moet braken, geven je hersenen automatisch de schuld aan het eten, zelfs als dat niet het geval is. En zo kan je ook een afkeer krijgen van een bepaald ingrediënt. Tot slot speelt ook een culturele achtergrond bij wat we lekker vinden en wat niet.”
Kan je op latere leeftijd leren om iets graag te lusten?
“Dingen vinden we vaak niet lekker omdat ze nieuw zijn. De oplossing is dan ook om een bepaald voedingsmiddel ‘oud’ te maken. Je kan dat doen door je stapsgewijs bloot te stellen aan de voeding. Begin door het ‘vieze’ ingrediënt al eens in huis te halen. Probeer daarna het voedsel eens in je mond te stoppen, zonder het door te slikken. Daardoor kan je leren wennen aan de smaak of textuur, zonder dat je een slechte lichamelijke reactie ervaart. De laatste stap is dan om het door te slikken. Het helpt trouwens als je dat doet met dingen die je wél lekker vindt.”
Al is het nog iets moeilijker dan het zo klinkt. “Volgens studies moet je eerst zo'n 10 tot 15 pogingen doen, voordat je eraan went. Het kost dus effectief wel wat tijd. Bovendien is het helemaal niet zo erg als je eens iets niet lust. Onderzoek wijst uit dat het gezonder is als mensen zichzelf niet verplichten om iets te eten, maar nadenken over wat ze wél graag eten.” Wees dus zeer geduldig met jezelf als je iets probeert lekker te vinden.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld? En wanneer is het tijd voor een eigen zichtrekening? Deze vijf stappen helpen je op weg
Niet al je centen meteen uitgeven, maar ook voldoende sparen: dat is een essentiële levensles. Daarom biedt Wikifin tijdens ‘De Week van het Geld’, van 20 tot 26 maart, allerlei gratis spelen aan waarmee kinderen op een leuke manier met geld leren omgaan in de klas. Wil je hen ook thuis leren sparen en verstandig spenderen? Maak er werk van in vijf stappen, samen met Spaargids.be. -
PREMIUM7
PORTRET. Pas op zijn 18de belandde hij vanuit Georgië in ons land en sprak hij geen woord Nederlands. Vandaag is hij tweesterrenchef. Wie is Karen Torosyan?
Zelden een kok zo geëmotioneerd twee Michelinsterren zien ontvangen. Het leven van Karen Torosyan - dit jaar 43 - leest dan ook als een sprookje. Omdat zijn ouders op zoek gingen naar een beter leven, belandde hij op zijn 18de vanuit Georgië in ons land. Zonder één woord Frans of Nederlands in zijn bagage. En dus begon hij als afwasser bij een brasserie. Vandaag is hij in datzelfde Brussel tweesterrenchef in ‘Bozar Restaurant’: “Alleen maar omdat mijn ouders een beter leven voor hun kinderen wilden.” -
Helpen deze ‘slaapmutsjes’ je om beter te slapen?
Wie na een avond op café in bed kruipt of zichzelf standaard een ‘slaapmutsje’ inschenkt voor het slapengaan, heeft misschien al gemerkt dat hij sneller in slaap valt. Maar beelden we ons dat in, of helpt alcohol hier effectief voor? Professor Johan Verbraecken van het slaapcentrum van UZ Antwerpen legt uit. -
-
Gouden Formule 15
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
Kate Middleton zweert bij dit type handtas: met deze 15 exemplaren kan je haar na-apen
Voor mode-inspiratie kijken we graag naar de royals. Dé queen van de handtassen is zonder twijfel Kate Middleton. De hertogin van Cambridge zweert bij compacte handtassen. Praktisch, want er is net genoeg ruimte voor je telefoon, portemonnee, lippenstift en nog wat extra spullen, en toch stijlvol. Treed in haar voetsporen met deze vijftien trendtoppers, zonder koninklijk prijskaartje. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
PREMIUM
“Meer dan 1.000 reservaties per dag in Belgische sterrenrestaurants sinds Michelin maandag”: hoe geraak je toch makkelijk aan een tafeltje?
Maandag maakte Michelin de sterrenrestaurants van 2023 bekend. Wie nu een tafeltje wil boeken bij één van die horecazaken is niet alleen. “We zagen een gigapiek in reservaties”, vertelt Dirk Gypen, CEO van reservatieplatform Resengo. “We gingen van zo’n 100 couverts per dag in de week ervoor plots naar 1.340.” Hoe krijg je dan zo'n felbegeerd tafeltje te pakken? En moet je daar lang voor wachten? Dirk Gypen en Gitte Geunes van Zilte (***) delen 5 tips.