Kan het kwaad als je iedere dag een glaasje alcohol drinkt? Wij vroegen het aan toxicoloog Jan Tytgat.
Volledig scherm
Kan het kwaad als je iedere dag een glaasje alcohol drinkt? Wij vroegen het aan toxicoloog Jan Tytgat. © Getty Images/Joel Hoylaerts /Photo News

Kan het kwaad om elke dag één glas wijn te drinken?

Deze maand kan iedereen opnieuw deelnemen aan Tournée Minérale: daarbij word je uitgedaagd om heel februari lang geen alcohol te drinken, wat vooral je gezondheid ten goede moet komen. Maar is het nu echt zo slecht om elke dag één pintje of één glas wijn te drinken? Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) legt uit.

 1. Van Taiwanees tot Libanees: reis de wereld rond voor amper 18 euro met deze 5 recepten van onze HLN-chefs
  PREMIUM

  Van Taiwanees tot Libanees: reis de wereld rond voor amper 18 euro met deze 5 recepten van onze HLN-chefs

  Even geen zin in een klassieke varkensmignonette of doodgewone spaghetti? Met de recepten van onze HLN-chefs breng je komende week een beetje extra sensatie op tafel. Sandra Bekkari fleurt haar varkensmignonette op met blauwe druiven, Piet Huysentruyt legt uit hoe je penne puttanesca maakt als een echte Italiaan en Jelle Beeckman zet de reis rond de wereld verder met Taiwanese popcornkip. Smakelijk!
 2. EXCLUSIEF. Hoofdinspecteur van Michelin deelt blik achter de schermen. Hoe beslissen ze wie een ster krijgt? “We gaan nooit een dame blanche bestellen”
  PREMIUM

  EXCLUSIEF. Hoofdin­spec­teur van Michelin deelt blik achter de schermen. Hoe beslissen ze wie een ster krijgt? “We gaan nooit een dame blanche bestellen”

  Vandaag werd bekendgemaakt door Michelin welke Belgische restaurants nieuwe sterren kregen of verloren én wie de nieuwkomers waren dit jaar. Onze journaliste sprak met hoofdinspecteur Werner Loens voor een blik achter de schermen van de organisatie. “In crisisjaren is de creativiteit van chefs op haar best”, verklapt hij onder andere. Hoe beslissen ze welke keuken een ster waard is? Hoeveel keer gaan ze er eten om die keuze te maken? En wat als je die ster niet wil?
 1. “Je lever geeft weinig signalen als er iets mis mee is, daarom heb je het vaak niet door”: hoe herken je leverschade? En welke voeding helpt (niet)?
  PREMIUM

  “Je lever geeft weinig signalen als er iets mis mee is, daarom heb je het vaak niet door”: hoe herken je leverscha­de? En welke voeding helpt (niet)?

  Wie een glaasje te veel gedronken heeft, maakt vaak al lachend de opmerking “dat het niet goed voor de lever geweest zal zijn”. Maar wat klopt daarvan? En zijn er nog andere voedingsmiddelen die onze lever meer kwaad dan goed doen? Maag-, darm- en leverspecialist Maridi Aerts (UZ Brussel) legt uit hoe je schade herkent. “Op lange termijn is levercirrose dodelijk, terwijl je het met acht simpele tips kan voorkomen.”
 2. HLN-chef Piet Huysentruyt kookt morgen voor koning in Zuid-Afrika: “Filip krijgt 1 friet, maar wel een perfecte”
  PREMIUM

  HLN-chef Piet Huysen­truyt kookt morgen voor koning in Zuid-Afri­ka: “Filip krijgt 1 friet, maar wel een perfecte”

  Terwijl de Belgische koning Filip op missie is in Zuid-Afrika, is er ook tijd voor ontspanning én lekker eten. Dat laatste vindt hij morgen bij HLN-chef Piet Huysentruyt, die in het land woont. Samen met Zuid-Afrikaanse chef Reuben Riffel serveert hij een koninklijk menu. “Dat moesten ze mij geen twee keer vragen”, vertelt Huysentruyt enthousiast. Hij deelt met HLN het exclusieve menu én hoe de voorbereidingen al verliepen.