Je ruikt hoe je eet: deze voeding eet je best (niet) als je een aangename lichaamsgeur wil
Wie look heeft gegeten, heeft achteraf een lookadem, maar dat lookgeurtje dringt nog veel dieper door dan je misschien vermoedt. “Alles wat je eet, en dus ook look, bepaalt mee de geur van je zweet”, zegt bio-ingenieur Chris Callewaert. Welke voedingsmiddelen zorgen verder voor een (on)aangename geur? En kan je iets veranderen aan je eigen lichaamsgeur? De bio-ingenieur legt uit.
Als we het over voeding en geur hebben, is look inderdaad het eerste waar iedereen aan denkt. “Niet onlogisch’, zegt Chris Callewaert. “Look en ook ajuin bevatten zwavelcomponenten die niet alleen je adem doen ruiken, ze komen ook via de huid naar buiten en zorgen voor een specifieke geur. Asperges behoren tot diezelfde groep van voedingswaren met zwavelcomponenten. Als je er veel van eet, gaat je urine ruiken én ook de geur van je zweet kan erdoor veranderen.”
Iets minder bekend is het effect van fenegriek. Dit kruid vind je veel terug in ingrediëntenlijsten van de Midden-Oosterse keuken en kan je evengoed een heel specifieke geur bezorgen. Verder heeft ook alcoholconsumptie een effect op de geur van je zweet. Wanneer je enkele glazen op hebt, komt de alcohol via je poriën naar buiten. Die zal binden met de olielaag op je huid. Zo vormen zich esters: die zorgen voor een karakteristieke geur. Vooral bij alcoholici is die geur heel opvallend.”
In pepers zit de stof capsaïcine die ervoor zorgt dat je meer zweet én dat je zweet sterker kan ruiken.
Ook pikante voeding zou je geur beïnvloeden. “In pepers zit de stof capsaïcine die ervoor zorgt dat je meer zweet én dat je zweet sterker kan ruiken”, aldus de professor. “Door de warmteproductie zal je meer zweten en dat zweet komt uit dieper gelegen poriën, die maken dat je zweet anders ruikt dan gewoon zweet. Als je zweet door stress zien we hetzelfde gebeuren als gevolg van de adrenaline die piekt. Stress en pikant eten zorgen daardoor voor een gelijkaardige zweetgeur.”
Vleeseters hebben een intensere lichaamsgeur
Het team van dokter Callewaert onderzocht welke voedingsmiddelen nog meer effect hebben op je lichaamsgeur en deed een opvallende vaststelling. “Ons onderzoek toont aan dat wie vaker vlees en fastfood eet, een sterkere lichaamsgeur heeft. Datzelfde effect kwam ook al in meerdere andere studies naar voor. “In een ander onderzoek lieten ze de helft van de mannen twee weken lang een voedingspatroon volgen met veel rood vlees. De wetenschappers stelden vast dat die groep proefpersonen een intensere geur hadden dan de andere helft mannen die tijdens die twee weken voornamelijk groenten aten.”
Algemene conclusie: wie vaker groenten eet, heeft een minder sterke lichaamsgeur én ruikt in het algemeen beter. “Dat merk je vooral wanneer je het huidmicrobioom bestudeert onder de microscoop. Wie veel groenten eet, heeft meer stafylokokken en minder corynebacteriën in de oksels, wat een positief effect heeft op de geur. Je lichaamsgeur wordt in eerste instantie bepaald door de bacteriën die in je oksels leven, en dat heb je dus niet altijd zelf in de hand. Voeding is zeker niet de hoofdfactor. Uiteraard helpen deodorants en anti-zweetproducten hier wel, zolang je ze gebruikt.”
“Je bent jezelf trouwens niet altijd bewust van welke lichaamsgeur je meedraagt”, vervolgt de professor. “Er treedt gewenning op voor de geur. Daardoor merken mensen soms zelf niet op dat ze onfris ruiken. Bij je geur is geslacht trouwens mee een bepalende factor: mannen hebben vaker een onaangename lijfgeur dan vrouwen.”
Je ruikt dat je ziek bent
De sterkste lijfgeur wordt daarentegen vastgesteld bij jongeren in de puberteit en bij jonge adolescenten. “Met de leeftijd vermindert de intensiteit van je geur onder andere omdat er minder apocrien zweet (dat afkomstig is van de oksels) en minder lipiden worden geproduceerd. Bij vrouwen heeft zelfs de cyclus een invloed. Ze ruiken het best tijdens de ovulatie. Of zelfs wanneer je ziek bent, kan iemand met een goede neus dat eigenlijk ruiken. Elke ziekte zorgt voor een eigen specifieke geur. Daarom konden getrainde honden een coronabesmetting opsporen.”
Verder speelt ook erfelijkheid mee een rol in hoe sterk je ruikt. Koreanen hebben bijna nooit een intense lichaamsgeur doordat ze een specifieke genetische mutatie hebben. Je kan trouwens zelf makkelijk testen hoe je ruikt aan de hand van je oorsmeer. Is het droog, wit en vlokkig? Dan heb je geen last van een lijfgeur. Is je oorsmeer licht vloeibaar, gelig en soms lichtbruin? Dan heb je een ‘normale’ lijfgeur die afhankelijk van de bacteriën in de oksels onfris kan ruiken.”
Je geur zal aanzienlijk veranderen wanneer je jouw voedingsgewoonten verandert, maar dit gebeurt geleidelijk aan. De impact is niet meetbaar op één dag.
Hoe kan je jouw lichaamsgeur veranderen?
Gelukkig heeft de bio-ingenieur goed nieuws voor wie geen fan is van zijn eigen geur. “Je kan je geur aanpassen door wat je eet. Een gezonder eetpatroon zal leiden tot een minder intense lichaamsgeur. Concreet: vermijd fastfood, zet minder vaak vlees op het menu, schakel helemaal of deels over op vegetarisch eten en eet meer groenten.”
Al moet je die inspanningen wel een tijdje volhouden, geeft Callewaert mee. “Je geur zal aanzienlijk veranderen wanneer je jouw voedingsgewoonten verandert en bijvoorbeeld vegan gaat eten. Maar dit zal wel geleidelijk aan gebeuren. De impact is niet meetbaar na één dag, het kan weken tot maanden duren voor je verandering merkt. Bovendien zijn er individuele verschillen: bij de ene persoon is het effect meer uitgesproken dan bij de andere. Toch zal ik patiënten met een intense lichaamsgeur aanraden vaker vegetarisch te eten. Nadien krijg ik vaak positieve reacties. Conclusie: je bent niet alleen wat je eet, maar je ruikt ook zoals je eet.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wat kan je eten om je metabolisme te versnellen? En om buikvet weg te krijgen? Voedingsdeskundige beantwoordt 10 lezersvragen over gezond eten
-
Snoepwoordvoerders M&M's verdwijnen dan toch niet: “Mediastunt voor Super Bowl”
Het verdwijnen van de beroemde snoepwoordvoerders van M&M's blijkt een mediastunt, in het kader van de Super Bowl. Dat maakte het bedrijf vandaag zelf bekend. -
TV
“Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf. -
-
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Geen cafeïne, wel een energieboost: zijn deze drankjes de nieuwe koffie?
Koffie blijft altijd populair, maar toch kan je geen enkele koffiebar binnenwandelen zonder nieuwe trends tegen te komen. Van spicy ginger shots tot matchathee of chicorei: kunnen ze hetzelfde effect als koffie hebben zo vroeg in de ochtend? Waarom zou je 3,5 euro betalen voor 5 cl geconcentreerde gember in plaats van evenveel geld voor een cappuccino? Diëtist en voedingsexpert Michaël Sels legt de impact van die drankjes op je lichaam uit. -
PREMIUM
Hoe maak je thuis het best een sappige kip in de oven? Expert legt het stap voor stap uit
Gooi je regelmatig overschotjes kip weg als je een heel exemplaar koopt? Dan is dat zonde én meteen ook geld in de vuilbak. “Je kan een volledige kip van vel tot karkas verwerken in smakelijke maaltijden”, tipt Helena De Ridder van kiprestaurant Roti Deli en Foodbar. Ze deelt 6 tips om er de meest sappige en malse delen uit te krijgen én een recept voor sticky chicken wings. “Als je de aparte delen aankoopt, betaal je dubbel zo veel als voor een volledige kip.”