"Je lichaam neemt niet elke soort ijzer uit voeding even vlot op", klinkt het bij voedingsexperte Nele Steenackers.
Volledig scherm
PREMIUM
"Je lichaam neemt niet elke soort ijzer uit voeding even vlot op", klinkt het bij voedingsexperte Nele Steenackers. © Getty Images / KU Leuven

Ijzertekort meest voorkomende voedingstekort ter wereld: “Je lichaam neemt niet elke soort ijzer even vlot op”

Regelmatig last van hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid of kortademigheid? Dan kunnen dat wel eens symptomen van een ijzertekort zijn. “In 2016 meldde de WHO dat zo'n 2,2 miljard mensen last hadden van bloedarmoede als gevolg van een ijzertekort”, vertelt diëtiste Nele Steenackers. “Recentere cijfers zijn niet bekend, maar wat wél vaststaat is dat dit het meest voorkomende voedingstekort ter wereld is.” Wat kun je eten om dit te voorkomen of op te lossen? En waarom is ijzer precies zo belangrijk voor onze gezondheid?

  1. Dermatologen zien ‘Margarita brandwond’ opduiken: wat is dat en hoe kan je het vermijden? “Blijft soms weken tot maanden zichtbaar”

    Dermatolo­gen zien ‘Margarita brandwond’ opduiken: wat is dat en hoe kan je het vermijden? “Blijft soms weken tot maanden zichtbaar”

    Op TikTok gaat het verhaal van het drinken van een cocktail met een pijnlijke afloop viraal. Een meisje getuigt hoe ze na een drankje met limoen plots donkerkleurige, pijnlijke plekken rond haar mond opmerkt. De oorzaak volgens de dokter: fytofotodermatitis. Maar hoe ontstaat die huidallergie? En wat heeft die limoen daarmee te maken? Dermatoloog Thomas Maselis legt het voor ons uit. “Alleen wat limoensap dat aan je handen blijft plakken in de zon is al voldoende.”
  2. Dit waren de 5 beste foodstands op Tomorrowland volgens Gault&Millau en in deze restaurants kan je al dat eten zélf gaan proeven

    Dit waren de 5 beste foodstands op Tomorrow­land volgens Gault&Millau en in deze restau­rants kan je al dat eten zélf gaan proeven

    Dat Tomorrowland één groot culinair feest was, moeten we waarschijnlijk niet meer vertellen. En dat is niet alleen de festivalganger opgevallen, want ook een team inspecteurs van de restaurantgids Gault&Millau was aanwezig om te proeven bij alle foodstanden. De gids reikt daarbij 5 awards uit aan de beste restaurantconcepten. Het beste nieuws? Je kan het hele jaar door bij die restaurants zelf een tafel boeken. Dit zijn de adresjes én zoveel betaal je er voor een etentje.