Hongaarse chimney cakes vind je dit najaar op bijna elke jaarmarkt: wat is dat krokante streetfood precies? En hoe wordt het gemaakt?
Wie al eens op citytrip naar Boedapest of Praag trok, kwam op élke hoek van de straat ongetwijfeld wel een kraampje tegen met het streetfood kürtöskalács of chimney cakes. In eigen land bots je waarschijnlijk op de Belgische versie van Romy De Schutter (38) en haar man Sam Haesen (45) op jaarmarkten en evenementen in hun Chimney’s-foodtruck. Maar wat zijn die chimney cakes precies? Waarom zijn ze zo speciaal? En hoe worden ze gemaakt?
In het Hongaars heten de chimney cakes officieel kürtöskalács, in het Tsjechisch trdelnik of trdlo, in het Roemeens colac secuiesc en in het Duits Baumstriezel. Maar hoe ze ook heten: ze ruiken en smaken heerlijk. “Love at first bite”, vertelt Romy De Schutter (38). Zij smolt tijdens een citytrip in Boedapest voor de krokante streetfood en richtte er vervolgens zélf een foodtruck mee op. Het is een cilindervormig gebakje, bedekt met walnoten en kaneel. Het leuke eraan? Het gebak komt los als een spiraal tijdens het opeten ervan.
De suiker in het gebakje is de reden waarom Romy op citytrip in Boedapest bij de lekkernij terechtkwam. Ze lijdt aan diabetes type 1 en kampte plots met een acute daling van haar bloedsuikerspiegel. “Ik moest dringend op zoek naar koolhydraten en belandde zo bij een gezellig eetkraampje waar ze een heerlijk ruikende lekkernij verkochten. Eén hap en ik was verkocht: zo lekker! Maar eenmaal weer thuis kon ik het nergens vinden. Ergens logisch, want de kürtöskalács moet je vers eten. We hebben geprobeerd om ze dan maar zelf te maken. We vonden een hoop recepten en tips op het internet. Met brooddeeg rond een blikje gerold, in de oven, op de barbecue, … Maar het lukte niet om ze zo lekker te krijgen als de streetfood in Hongarije. En zo kwamen we dus op het idee om die speciale ovens te kopen en zelf met een foodtruck te beginnen.”
Hoe worden chimney cakes gemaakt?
Eerst is het tijd voor het deeg. “Dat maken we op basis van eigen bloem en gist en een speciale mix die we in Hongarije bestellen. De samenstelling daarvan is geheim. Het is een ingrediënt dat ervoor zorgt dat de kürtöskalács echt smaken zoals daar, want als Hongaarse, Roemeense of Tsjechische klanten proeven, vertellen ze dat allemaal.”
Wanneer het deeg er de nodige rondjes in de keukenrobot heeft opzitten, kneedt Romy het nog eens stevig door en kwast ze er olie over. “Tegen het uitdrogen”, verduidelijkt ze. Daarna moet het deeg zo'n twintig minuten rijzen. “Plus nog minstens tien minuten aan de muur”, wijst ze naar de metalen staven aan de muur en de met deeg bedekte houten kegeltjes aan de wand van de foodtruck.
Lees verder onder de foto.
Die gaan vervolgens de oven in en draaien daarin rond om mooi egaal te bruinen. Het uit de oven halen, moet snel gebeuren. “Je hebt maar tien tot vijftien seconden om er de door de klant gewenste toppings op aan te brengen, daarna plakt het niet meer.”
De klassieke kürtöskalács wordt door suiker met kaneel gehaald, maar je kan evengoed voor nootjes, kokosschaafsel, discobolletjes, verkruimelde Oreo’s of speculaas kiezen. “Suikervrij kan ook”, preciseert Romy. “Dan mengen we stevia met kaneel. En we hebben ook hartige kürtöskalács in ons assortiment: met spek en kaas.”
Voor de foodtruck staan intussen al watertandende klanten reikhalzend te wachten op hun bestelling. Nieuwsgierige jaarmarktgangers die hun neus volgen naar de heerlijk ruikende delicatesse, maar ook een fervente Hongarijereiziger in het gezelschap van twee dochters met acute heimwee naar de zoete lekkernij. Een en al geglunder als ze hun kürtöskalács aangereikt krijgen.
Nieuwsgierig geworden? Romy en Sam maken de volgende maanden met hun Chimney’s foodtruck hun opwachting op nogal wat jaar- en kerstmarkten. Je kan ze ook boeken voor feestjes.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Amandelen zijn de ideale snack om af te vallen”: dit is waarom
Dat noten gezonde vetten bevatten lees je overal, maar hebben ze nog andere lichamelijke voordelen? Volgens een recent Australisch onderzoek alvast wel. Wie een kleine portie amandelen per dag eet, zou in totaal minder calorieën consumeren. Over welke hoeveelheid gaat het? En welke resultaten kan je ermee bereiken? -
Zo voorkom je dat je zelfgemaakte cake ingezakt uit de oven komt
Of je nu graag een klassieke vier-vierdencake met vanille of chocolade bakt: dit gebak verveelt nooit. Maar hoe zorg je ervoor dat er een geslaagde versie de oven uit komt? En hoe voorkom je dat de cake inzakt? Patissiers Lotte Van Gorp en Erik Reintjes leggen uit én delen het ultieme 7-stappenplan. “Voeg niet alle eieren in één keer toe.” -
PREMIUM
Elke dag eten alsof je op vakantie bent: waarom het mediterraanse dieet dé manier is om duurzaam gewicht te verliezen zonder jojo-effect
Al voor het zesde jaar op rij komt de mediterrane keuken als de grote winnaar uit de bus als het populairste én meest haalbare dieet volgens US News & Word Report. Wat heeft dit eetpatroon te bieden? En waarom is het zo succesvol? Groentekok Frank Fol kookt met ‘We’re Smart® World’ volgens dezelfde filosofie en leert je de kneepjes van het mediterrane vak. “Groenten en fruit spelen de hoofdrol, maar ook koolhydraten maken er absoluut deel van uit.” -
-
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
Denemarken wint Bocuse d'Or, België met lege handen naar huis
Het Deense team, dat eerder de Europese finale van de Bocuse d'Or had gewonnen, is maandag laureaat geworden in de eerste mondiale editie van de culinaire wedstrijd. Noorwegen haalde de tweede plaats, Hongarije werd derde. België vertrekt met lege handen van de wedstrijd tijdens het Salon International de la Restauration (SIRHA) in het Franse Lyon. -
TV
“Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.” -
PREMIUM
Kan kant-en-klare rode kool lekker zijn? Luc Bellings proeft 10 bokalen en deelt een 9/10 uit: “Een goedkoop topproduct voor in de voorraadkast”