Door het warm weer zien we weer meer meelmotten in de voorraadkast: professor Guy Smagghe legt uit hoe je ze herkent en wat je eraan kan doen
Volledig scherm
PREMIUM
Door het warm weer zien we weer meer meelmotten in de voorraadkast: professor Guy Smagghe legt uit hoe je ze herkent en wat je eraan kan doen © Shutterstock

“Hoe warmer het wordt, hoe sneller meelmotten groeien": professor waarschuwt voor beestjes in droge voeding en geeft oplossingen

“Als je nog een geopende zak bloem, gedroogde noten of pasta hebt staan van vorig jaar, dan is de kans zo’n 80% dat je daar nu meelmotten in terugvindt”, waarschuwt dr. Guy Smagghe, entomoloog bij UGent. Nu de temperaturen weer hoger zijn, komen heel wat ongewenste bezoekers terug. Samen met Pieter De Cooman van verdelgingsfirma Edialux legt hij uit hoe de motten in je keuken komen en - belangrijk! - hoe je ze weer uit je voorraadkasten krijgt.

 1. Van Sour Patch Kids tot Nerds: deze buitenlandse snoepjes liggen steeds vaker in de Vlaamse snoepkast dankzij TikTok (en hier kan je ze kopen)

  Van Sour Patch Kids tot Nerds: deze buitenland­se snoepjes liggen steeds vaker in de Vlaamse snoepkast dankzij TikTok (en hier kan je ze kopen)

  Van chips waar je tong van in vuur staat tot snoepjes die naar zweetvoeten smaken: Amerikaans en Aziatisch snoep is immens populair bij jongeren dankzij het sociale videoplatform TikTok. Maar wat is in hemelsnaam een brainlicker? En hoe smaakt een nerd? Wij doken met Belgische snoepwinkel Sugar and Sweets de snoepkast in en ontdekten de vijf populairste soorten bij kinderen. “Door al die challenges online krijgen we enorm veel vraag naar specifieke snoepjes.”
 2. Voedselvergiftiging kan dodelijk zijn en komt meestal uit eigen keuken: “Gebruik een sponsje nooit langer dan 1 dag”
  PREMIUM

  Voedselver­gif­ti­ging kan dodelijk zijn en komt meestal uit eigen keuken: “Gebruik een sponsje nooit langer dan 1 dag”

  Een van de oorzaken van voedselintoxicatie is een gebrekkige hygiëne, onder meer in de eigen keuken thuis. Zo zegt Chris Michiels, professor in de microbiologie van de voeding aan de KU Leuven. “De gevolgen van zo’n voedselvergiftiging voor je gezondheid kunnen variëren van een banale diarree tot zelfs de dood.” De expert deelt zijn beste advies om het veilig te houden.
 1. Hoe krijg je te warm geworden wijn terug koel nadat die in de zon heeft gestaan? En verandert die wijn dan van smaak?

  Hoe krijg je te warm geworden wijn terug koel nadat die in de zon heeft gestaan? En verandert die wijn dan van smaak?

  Een lekker glaasje wijn drinken op een gezellig buitenterras doen we allemaal wel eens in de zomer. Verfrissend voor ons, maar ondertussen lijdt je wijn wel onder de warmte. “De hitte kan de wijn helemaal uit balans brengen", licht topsommelier Gianluca Di Taranto toe. Maar hoe komt dat dan? En vooral: wat moet je doen om je wijn koel te houden of opnieuw fris te krijgen?