Hoe schadelijk voor je lichaam is het opeten van het stickertje op fruit?
Wie zijn tanden op een onbewaakt moment in een knapperige appel zet, heeft op die manier ongetwijfeld al wel eens per ongeluk het stickertje dat op die appel plakt mee opgegeten. Maar zijn die stickertjes wel eetbaar? En kunnen ze schade berokkenen aan je lichaam?
“De stickers die op appels plakken, zijn in geen geval eetbaar”, benadrukt Tim Kievits van de Nederlandse fruittelerscoöperatie FruitMasters. “Als je per ongeluk één stickertje opeet moet je zeker niet panikeren, want je lichaam zal de sticker vanzelf weer uitscheiden”. Dat het stickertje zelf niet schadelijk is op korte termijn, is al één punt om gerust over te zijn. Maar wat met de lijm waarmee die sticker op de appel bevestigd is? “De lijm die gebruikt wordt voor fruitstickers is net zoals alle andere zaken die met voeding te maken hebben wel degelijk voedselveilig en dus niet schadelijk voor je gezondheid”, stelt Kievits gerust. “De fruitsticker komt in direct contact met het product, waardoor de lijm volgens de wet 100% voedselveilig moet zijn. Die testen worden door een onafhankelijk instituut uitgevoerd. Eventuele lijmresten die op de appel blijven zitten, zijn afwasbaar.”
Eco-fruitstickers
Eco-fruitstickers kunnen een stap in de goede richting zijn om minder plastic binnen te krijgen. Bij FruitMasters experimenteerden ze daar als een van de eerste in de sector mee. Dit type stickers zijn vrij van vezels en bevatten geen giftige stoffen, waardoor ze volledig composteren wanneer ze bij het gft-afval belanden. Vandaag is dat gft-afval 4 tot 5 % vervuild, mede door fruitstickers, omdat veel consumenten fruitafval met sticker en al bij het gft-afval gooien. Die stickers verstoppen de installaties en deeltjes van die stickers belanden zo als microplastics in het milieu.
“De fruitwereld heeft ook al geëxperimenteerd met stickers van papier, maar dat was geen succes”, licht Kievits toe. “Papier neemt namelijk vocht op, waardoor er schimmelvorming kan ontstaan en de appel sneller bruine plekken kan krijgen. De sticker scheurt ook sneller, waardoor je hem er minder makkelijk af krijgt. Daarom lijken volledig composteerbare stickers een betere keuze voor consument en voor product.” Waarom de fruitindustrie de stickers niet gewoon weglaat? Omdat ze broodnodig zijn. “In de supermarkt vertellen ze ons welke soort appel we meenemen naar huis, want zonder stickers zouden appels lastiger te onderscheiden zijn van elkaar.”
Een korreltje plastic per week
Wie dacht alleen via appelstickers soms plastic op te nemen, zit goed fout. Volgens Wieke van der Vossen, expert voedelveiligheid van het Voedingscentrum, is het moeilijk om te bepalen hoeveel plastic we precies binnenkrijgen. “De Wageningen Universiteit heeft berekend dat het per week om zo’n 0,004 milligram of iets minder dan een korreltje zout gaat. We hebben het dus echt over hele kleine hoeveelheden. Dat is niet zo verwonderlijk, want overal zijn er microplastics terug te vinden. Via bodem, lucht of water belanden ze regelmatig in ons eten. In producten uit zeewater zoals mosselen zitten ze ook. Dat is hoe we ze binnenkrijgen. Het beste wat je kunt doen is mee proberen voorkomen dat er plastic in het milieu terechtkomt, door bijvoorbeeld water uit herbruikbare flessen te drinken en zo weinig mogelijk wegwerpplastic te gebruiken.”
Per week consumeren we zo’n 0,004 milligram microplastic, gelijk aan een korreltje zout
Giftig op lange termijn?
Er wordt dus volop gezocht naar manieren om microplastics zo min mogelijk met onze voeding in aanraking te laten komen, want of die minieme consumptie ook op lange termijn onschadelijk is, is nog koffiedik kijken. “Als er een sterke aanwijzing was dat het slecht is voor onze gezondheid, dan was dat al naar boven komen drijven”, vermoedt Van der Vossen. “Wel ontdekten onderzoekers al dat microplastics soms ziekmakende bacteriën mee de wereld overnemen waardoor ziektes zich makkelijker verspreiden. Of ze nemen andere giftige stoffen mee zoals lood.”
Er kleven dus misschien wel meer gevaren aan die sticker dan we vandaag beseffen, maar in ieder geval is er ook een geruststelling: ons lichaam wordt heel de dag blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, waardoor ons systeem het meeste daarvan gewoon uit zichzelf weet op te ruimen. “Je lichaam breekt veel af of microplastics komen er gewoon weer uit wanneer je naar het toilet gaat”, sluit Van der Vossen af.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
PREMIUM
De kruidenplukker van sterrenchefs bouwt nu groentetorens: “Zo spaar je 95 procent water uit”
-
EXCLUSIEF. Binnenkijken bij driesterrenchef Viki Geunes in Zilte: hoe ziet een dag in een Michelinrestaurant eruit?
Met de uitreiking van de Michelinsterren in het vooruitzicht volgende week maandag, is het hoog tijd om eens te kijken hoe driesterrenchef Viki Geunes het afgelopen jaar zijn nieuwe bekroning beleefde. Hoe ziet een dag in het leven van een driesterrenchef eruit? Voor de gelegenheid gaf hij HLN Eten een exclusieve rondleiding in zijn Zilte in Antwerpen. -
-
Gebruik van schadelijke pesticiden op groenten en fruit neemt terug toe: hoe komt dat?
Uit een onderzoek door de ngo Pesticide Action Network (PAN) blijkt dat gevaarlijke pesticiden terug veel meer op groenten en fruit zitten. Hoe kan zoiets gebeuren en wat houdt dat precies in voor de producten? Maarten Trybou van de FOD Volksgezondheid licht toe. “Voor deze stoffen moeten vervangers gezocht worden.” -
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
Michelinsterren 2022
EXCLUSIEF. Kijk mee in de keuken van 6 bekende Belgische sterrenchefs: hoe gaat het er achter de schermen aan toe?
Maandag 23 mei vindt het jaarlijkse hoogtepunt van de gastronomie plaats: de Michelingids deelt (nieuwe) sterren uit. Dat een ster een grote bekroning op hard werk is, weet iedereen, maar wat gebeurt er achter de schermen? En wat verandert er als je er een in de wacht sleept? HLN Eten geeft een exclusieve inkijk in de keuken van Viki Geunes (***), Michaël Vrijmoed (**), Bart Desmidt (**), Marcelo Ballardin (*), Dominique Tondeurs (*) en Hendrik Dierendonck & Timon Michiels (*). -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na.