Het oesterdossier.
Volledig scherm
PREMIUM
Het oesterdossier. © Getty Images

Hoe open je oesters correct? Waar kan je de beste eten en kopen? Lees alles over deze zilte delicatesse in ons oesterdossier

Kan je er ook niet aan weerstaan om tijdens de feestdagen oesters te kopen, maar zorgt het serveren iedere keer voor de nodige keukenstress? Onze culinair journaliste Femke Vandevelde zoekt uit wat er precies schuil gaat achter de Oostendse oesterambacht – van kweken tot opensteken, tipt tien heerlijke oesteradresjes en geeft enkele praktische weetjes om snel met oesters aan de slag te gaan. “Oesters worden doorgaans gecombineerd met champagne, maar ook een shot wodka, gin, jenever of tequila kan erbij passen.”

 1. Hoe kan je op een simpele manier groenten en fruit langer eetbaar houden om te besparen? Professor deelt 6 tips die iédereen kan toepassen
  PREMIUM

  Hoe kan je op een simpele manier groenten en fruit langer eetbaar houden om te besparen? Professor deelt 6 tips die iédereen kan toepassen

  Een tros tomaten die je even uit het oog verloor, moet je soms wegsmijten omdat ze beschimmelen en een krop sla lijkt te verleppen waar je bij staat. Aangezien groenten en fruit steeds duurder worden én niet alle soorten altijd voorradig zijn, is het handig om te weten hoe je ze zo lang mogelijk kunt bewaren. Levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere geeft 6 eenvoudige tips die iédereen kan toepassen. “Leg exotisch fruit zoals bananen nooit in de koelkast.”
 2. De 7 favoriete eetadressen van ‘Radio 2'-presentator Sven Pichal: “Ongelooflijk lekkere tomatensaus, en normaal ben ik daar niet eens zo'n fan van”
  PREMIUM

  De 7 favoriete eetadres­sen van ‘Radio 2'-presenta­tor Sven Pichal: “Ongeloof­lijk lekkere tomaten­saus, en normaal ben ik daar niet eens zo'n fan van”

  Vlaamse kost maakt ‘Radio 2'-presentator Sven Pichal (44) meestal zelf. “En dan nog het liefst met het kookboek ‘Easy Dinners’ van Louise De Brabandere in aanslag", vertelt hij. Op restaurant kiest hij dan weer meer voor mediterrane smaken. Aan welke tafels schuift hij het liefst aan? Hij deelt zijn zeven favoriete eetadressen in ons land.
 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 2. Waar eet presentator Peter Van de Veire (51)? “Hier bedienen ze jou alsof je de koning bent. Sommigen vinden dat bullshit, maar ik geniet ervan”
  PREMIUM

  Waar eet presenta­tor Peter Van de Veire (51)? “Hier bedienen ze jou alsof je de koning bent. Sommigen vinden dat bullshit, maar ik geniet ervan”

  Hij vertoeft graag met zijn stem op de radio, maar evengoed gebruikt ‘Goeiemorgen Morgen’-dj Peter Van de Veire (51) die stem met plezier om gezellig te babbelen op restaurant. “Niets heerlijker dan je voeten onder een vreemde tafel schuiven”, lacht hij. “Als het aan mij lag, zou ik elke dag uit eten gaan.” Wanneer hij zelf niet in de keuken staat, is de kans groot dat je hem tegenkomt in één van deze 7 favoriete eetadressen doorheen ons land.