Hoe ontstaat een bierbuik? En wat kan je eraan doen?
Drink je af en toe graag een biertje, dan heb je waarschijnlijk wel al lachend de waarschuwing gehoord “dat je moet oppassen voor een bierbuik”. Maar klopt het ook dat het overmatig drinken van bier je effectief met extra buikvet opzadelt? Of verklaren we het pintje ten onrechte schuldig voor die zwembandjes? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit.
De term ‘bierbuik’ heb je ongetwijfeld al vaak horen passeren wanneer het gaat over een buikje. Het gaat in dit geval meestal over de extra ballast in en rond de buikstreek, veel voorkomend bij fervente bierdrinkers. Op de vraag of dat extra vet ontstaat door het drinken van bier zochten Duitse en Zweedse wetenschappers actief naar een antwoord. Meer dan 20.000 mensen hielpen hen in dat experiment om te weten te komen of bier je buik doet toenemen in omtrek. De belangrijkste conclusie? Drink je veel bier, dan heb je na een tijd waarschijnlijk écht meer lint nodig om je taille te meten.
Meer dan alleen maar een bierbuik
Al moet er nog een kanttekening toegevoegd worden. Niet alleen de buikomtrek zal stijgen wanneer je af en toe stevig in het bier vliegt. In het algemeen blijkt dat mensen die veel alcohol drinken hun omtrek ook op andere plaatsen serieus zien toenemen. Een andere populaire plaats om vet op te slaan: de heupen. Verder zal ook het getal op de weegschaal hoger uitvallen bij mensen die vaker én meer alcohol drinken, tegenover bij wie zelden tot nooit drinkt. Het effect van bier is dus niet enkel beperkt tot de buik. Net zoals dat het niet het geval is voor andere voeding of dranken met een hoog aantal calorieën, die eveneens mee die ‘bierbuik’ beïnvloeden. Mensen met een uitgesproken (bier)buik hebben doorgaans gewoon pech dat hun lichaam net die plek verkiest om vet op te hopen, meer dan in andere regio’s. Dat is meteen de reden waarom je meer bierbuiken bij mannen ziet dan bij vrouwen: vrouwen hopen meer vet op rond de heupen.
Meer vet in de buikstreek betekent ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes, erectieproblemen en andere gezondheidsklachten.
Gezondheidsrisico’s
Dat je met zo’n uitpuilende buik het contact met de onderkant van je lichaam verliest, is zeker vervelend. Toch zijn alle gezondheidsrisico’s die eraan verbonden zijn gevaarlijker dan dat. Meer vet in de buikstreek betekent ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes, erectieproblemen en andere gezondheidsklachten. Dit is vooral het geval bij abdominale obesitas, waarbij de tailleomtrek meer dan 88 cm bedraagt bij vrouwen of meer dan 102 cm bij mannen. Daarom kan je maar beter proberen om zo’n buikje in toom te houden. Met mate genieten van die pintjes is dus de boodschap.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Indian summer: met deze spullen geniet je ook na de zomer maximaal van je terras
Heb je van je terras een kleine oase gemaakt waar het heerlijk vertoeven is? Dan wil je daar natuurlijk maximaal van genieten. Nu de zomer stilaan op haar einde loopt zou het maar jammer zijn je gezellige buitenplek straks al te moeten verlaten om je weer binnenskamers terug te trekken. Met enkele kleine en grotere hulpmiddelen is dat gelukkig niet nodig. HLN Shop overloopt wat je kan doen om zo lang mogelijk van je terras te kunnen profiteren. -
Barman en wetenschapsexpert leggen uit hoe je in geen tijd nieuwe ijsblokjes maakt voor in je drankjes: “Ga voor zo klein mogelijke ijsblokjes”
Op hete dagen snakken we naar ijsblokjes in onze rosé of cocktail, maar wat als je vergeten bent om ijsblokjes te maken: hoe krijg je ze toch snel klaar? En welke soort ijsblokken gebruik je bij welk drankje? Wetenschapsexpert Martijn Peters en barman Bram Van Geert leggen uit hoe je ze best maakt en bij welke cocktail je welke soort ijsblokken serveert. “Bij een plastic ijsblokjeshouder zal het water trager bevriezen.” -
PREMIUM
Tips van de chef: zo maak je de perfecte tomaat-garnaal volgens Piet Huysentruyt. “Koop in geen geval diepvriesgarnalen!”
-
-
Waarom hebben we minder honger bij warm weer?
De temperaturen blijven hoog en wie minder honger heeft door dat warme weer is niet alleen. Op een warme zomerdag hebben we meestal zin in snelle, frisse en vooral lichte gerechten, en soms zelfs in niets. Maar hoe komt dat? En kan het kwaad als je op zo’n hete dag eens een maaltijd overslaat? Diëtiste Sanne Mouha en wetenschapsexpert Martijn Peters geven antwoord. -
Westvleteren
Flessen Trappist Westvleteren krijgen na meer dan 75 jaar opnieuw een etiket: “We willen de consument zo goed mogelijk informeren”
De flessen van Trappist Westvleteren krijgen vanaf zaterdag 13 augustus opnieuw een etiket. Daarmee komt een einde aan een meer dan 75 jaar oude traditie om het bier te bottelen in flessen zonder label. “We hebben hier 2 jaar aan gewerkt en gingen dus niet over één nacht ijs.” -
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
Klopt het dat je op een watermeloen kan kloppen om te horen of hij al rijp is?
Wie zomer zegt, zegt watermeloen. Geen fruit dat verfrissender is op warme zomerdagen dan de zoete, waterachtige vrucht. Tenminste: als het fruit al rijp is. Het rek in de supermarkt ligt er vol van, maar hoe haal je daar een rijpe watermeloen uit? Waar moet je op letten voor je een exemplaar mee naar huis neemt? Groente- en fruitexpert Hoshyar Barani legt het uit.