Dr. Laura Coremans geeft uitleg over de oorzaak van maagontstekingen en maagzweren.
Volledig scherm
PREMIUM
Dr. Laura Coremans geeft uitleg over de oorzaak van maagontstekingen en maagzweren. © Getty Images / rv

Hoe krijg je een maagontsteking of maagzweer? En kan je het voorkomen? “Slechte voeding en stress worden vaak onterecht aanzien als boosdoeners”

Je kent het wel: ineens heb je last van je maag. En dan steek je het op de drukke dagen en stressvolle momenten. Of je vermoedt dat je zeker weer iets verkeerds hebt gegeten. Maar klopt dat wel altijd? Dokter Laura Coremans, maag-, darm- en leverspecialist van het AZ Sint-Lucas in Gent, neemt ons mee in de wondere wereld van onze maag. “Eigenlijk is nog niet aangetoond dat er een rechtstreeks verband is tussen maagproblemen en stress, maar mogelijk is er wel een onrechtstreekse link.”

 1. “Door een legertje goede darmbacteriën te transplanteren is je lichaam weer klaar voor de strijd”: de voordelen én risico’s van stoelgangtransplantatie
  PREMIUM

  “Door een legertje goede darmbacte­riën te transplan­te­ren is je lichaam weer klaar voor de strijd”: de voordelen én risico’s van stoelgang­trans­plan­ta­tie

  Er zijn steeds meer aanwijzingen dat tal van aandoeningen beïnvloed worden door de samenstelling van onze darmflora. Stoelgangtransplantatie – waarbij uitwerpselen van een gezonde donor naar de darmen van een zieke ontvanger worden getransplanteerd – lijkt daardoor niet langer van de pot gerukt als behandelmethode voor allerlei kwalen. Professor maag- en darmziekten Danny De Looze en biomedisch onderzoeker Hannelore Hamerlinck leggen uit hoe het werkt. Wat mag je verwachten van de behandeling en wat mag je zeker niet doen?
 2. Spotgoedkope telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaarskortingen (en zo interessant zijn ze écht)
  Mijntelco

  Spotgoedko­pe telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaars­kor­tin­gen (en zo interes­sant zijn ze écht)

  We bevinden ons in de laatste weken van 2022 en dat betekent dat er interessante kortingen te scoren zijn bij de telecomproviders, onder meer op abonnementen en smartphones. Vanaf Black Friday tot na het einde van het jaar loont het de moeite om een kijkje te nemen. Mijntelco.be ging op zoek naar de strafste deals en vertelt je waar je best rekening mee houdt.
 3. Waarom je soms niet afvalt als je extra begint te sporten, maar wél bijkomt: “Nee, spieren wegen niet meer dan vet. 1 kilo is 1 kilo”
  PREMIUM

  Waarom je soms niet afvalt als je extra begint te sporten, maar wél bijkomt: “Nee, spieren wegen niet meer dan vet. 1 kilo is 1 kilo”

  Bij wie die broek plots strakker zit dan anders is vaak de eerste reflectie om extra te sporten om dat gewicht zo kwijt te spelen. Maar hoe kan het dan dat je soms bijkomt wanneer je meer sport in plaats van afvalt? Heeft het geen zin om sport toe te voegen aan je lijstje met goede voornemens? Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck legt uit wat die gewichtstoename kan verklaren. “Door minder te eten, kan je metabolisme ook vertragen.”