Hoe kan je ei, melk, suiker of boter probleemloos vervangen in taart en gebak?
Een ouderwets koffiekransje is vandaag niet meer wat het ooit geweest is. Tante Lieve mag geen suiker eten, nichtje Sophie is lactose-intolerant, nonkel Karel verdraagt geen gluten en jij eet sinds kort veganistisch, dus ook eieren zijn uitgesloten. Probeer dan maar eens een cake te bakken! Gelukkig zijn er vandaag veel alternatieve ingrediënten beschikbaar, maar smaakt je cake dan nog even lekker? En kun je alles zomaar vervangen door iets anders? Onze culinair journaliste ging de uitdaging aan met een eenvoudige vier-vierdencake. Zo vervang je ei, melk, suiker of boter.
Met een vier-vierdencake kun je alle richtingen uit en zit je altijd goed. Zelfs wanneer je er suiker, melk, ei, of boter probeert uit de weg te laten en een alternatief zoekt. Het basisrecept voor een vier-vierdencake? Dat ziet er zo uit.
Uitdaging 1: suikervrij bakken
Suiker helemaal weglaten is geen optie, want je hebt het volume van de suiker nodig om je cake te laten rijzen. In de plaats gebruiken we dus een suikervervanger die hiervoor geschikt is. Je kunt geen zoetstof in druppelvorm of tabletjes gebruiken, want deze zijn vaak 200 keer zoeter dan gewone suiker én ze leveren niet het nodige volume. Je kiest best voor een suikervervanger in poeder- of kristalkorrelvorm. Daarvan zijn er verschillende soorten beschikbaar, die allemaal een klein beetje anders zijn. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar je recept om te kiezen welke je gebruikt.
Pas bij sommige suikervervangers er wel voor op dat je geen klonters krijg in combinatie met boter.
Een eerste alternatief voor suiker is Zusto. Je kunt de hoeveelheid suiker in je cake van 250 g bij een vier-vierdencake 1 op 1 vervangen door Zusto. Het enige probleem is dat Zusto in combinatie met boter voor klonters zorgt. Een oplossing hiervoor? Je eieren heel luchtig opkloppen zonder de zoetstof eraan toegevoegd. Meng daar eerst de boter door en voeg dan pas op het einde de bloem en de Zusto toe.
Naast Zusto heb je ook nog Sukrin, Tagatesse en Pure Via kristalkorrel van Stevia. De zoetkracht van deze suikervervangers is zelfs dubbel zo sterk als die van gewone suiker. Daarom mag je slecht de helft van het gewicht in je recept toevoegen. In een vier-vierdencake doe je er dus 125 g suiker bij in plaats van de volledige 250 g.
Tip: blijf je liever weg van suikervervangers? Probeer de suiker dan eens te vervangen door geprakte banaan, dadelpuree of appelmoes. De textuur van je cake zal er wel iets vochtiger door zijn.
Uitdaging 2: lactosevrij bakken
Lactosevrij bakken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt, aangezien lactose enkel in melkproducten zit. Er is lactosevrije roomboter op de markt, maar die kun je dus ook vervangen door plantaardige margarine of boter die geschikt is om te bakken. In deze vier-vierdencake proef je nauwelijks een verschil. In veel cakerecepten kan je boter trouwens ook vervangen door een gelijke hoeveelheid olie. Kies in dat geval wel voor een olie die vrij neutraal smaakt, zoals een arachideolie. Die smaakt heerlijk in een carrot cake.
Uitdaging 3: bakken zonder eieren
In de bio-winkel kun je een veganistische eivervanger kopen zoals No-Egg van Orgran. Hiervan gebruik je ongeveer 1 theelepel (zo’n 7,5 g) per ei dat je moet vervangen. Daarnaast zijn er nog meer trucjes om eieren in gebak te vervangen door een plantaardig alternatief. Zo kun je bijvoorbeeld per ei een eetlepel gebroken lijnzaad mengen met 3 eetlepels warm water. Eventjes wachten en je krijgt een plakkerig mengsel dat lijkt op de textuur van ei, en dat hetzelfde effect heeft in cake. Verder zijn er nog iets eenvoudigere alternatieven. Zo kun je een ei bijvoorbeeld ook vervangen door 1 theelepel azijn met 1 theelepel bakpoeder, vooral in gerechten die moeten rijzen, of door een halve gepureerde banaan of zelfs 2 tot 3 eetlepels appelmoes.
Tip: moet je in een recept alleen maar het eiwit vervangen, bijvoorbeeld wanneer je een meringue maakt? Gebruik dan per eiwit 2 eetlepels vocht van een blik kikkererwten, ook wel aquafabe genoemd. Ook in chocomousse kun je dit perfect gebruiken als alternatief om je chocomousse te laten opstijven. Klop de aquafabe goed op zoals je ook bij eiwit zou doen, en spatel het vervolgens door je chocolade.
Uitdaging 4: minder vet
Heb je niet per se een intolerantie, maar wil je gewoon graag een ietwat gezondere cake en de boter achterwege laten? In onze cake kun je de boter vervangen door tal van andere ingrediënten die een lekker smeuïg resultaat geven, maar veel minder vettig zijn. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt of zure room. Benieuwd naar welke vetstoffen het gezondst zijn om mee te bakken? Daar vertelt voedingsexperte Karolien Olaerts je hier alles over.
Een ei kun je bijvoorbeeld vervangen door 1 theelepel azijn met 1 theelepel bakpoeder, of zelfs door appelmoes
Uitdaging 5: glutenvrij bakken
Wie geen gluten kan verdragen, moet al zeker tarwebloem vermijden. Helaas heb je toch één of andere vorm van bloem nodig om je vier-vierdencake te doen slagen, aangezien dit de ‘lijm’ is die je cake bijeenhoudt. Gelukkig zijn er veel alternatieven op de markt, zoals boekweitbloem, amandelbloem, kikkererwtenmeel, kokosbloem, rijstbloem en kastanjebloem. In onze vier-vierdencake zouden we kunnen kiezen voor amandelbloem, omdat die smaaktechnisch het best past bij een zoet dessert. Amandelmeel geeft ook een luchtige én krokante structuur aan je cake. Het gewicht blijft hetzelfde als bij bloem. In verhouding krijg je via amandelmeel wel meer calorieën binnen, omdat het natuurlijk gemalen amandelen zijn, maar het is wel een goed glutenvrij alternatief.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Pasta zorgt vaak voor een opgeblazen gevoel”: Sportdiëtist van Thomas De Gendt licht toe wat je het best eet tijdens je wielertocht
-
Livios
Heerlijk relaxen in eigen tuin: zo geef je de gezelligheid een flinke boost
Nu de zon al enkele dagen van de partij is, trekken we met z’n allen naar buiten om te genieten. Dat lukt des te beter in een gezellige tuin. Heb je groene vingers of net helemaal niet? Dat maakt niet uit. Met deze tips van bouwsite Livios tover je je tuin om tot een uitnodigende ruimte waar je fijn kan vertoeven met familie en vrienden. -
PREMIUM
3 topchefs onthullen het lievelingsgerecht van hun mama: “Ze maakt altijd heerlijk smeuïge puree met een royale klont hoeveboter”
-
-
Showbizz3
OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans. -
Waarom drinken we altijd fruitsap op recepties? 5 cateraars aan het woord:“Het is een aanslag op je maag”
Als je dit weekend een babyborrel, trouw- of communiefeest op de planning hebt staan, is de kans groot dat ze je op de receptie cava, champagne of fruitsap aanbieden. Maar waarom is fruitsap altijd de enige non-alcoholische variant? En zijn er dan geen andere alternatieven? Onze journalist vroeg het aan cateringbedrijven over het hele land én ging op zoek naar de ideale tegenhanger. -
PREMIUM
Zijn wraps een betere keuze dan een broodje of boterham? “Staar je niet blind op die extra porties groenten in groentewraps”
-
Jobat
Dit zijn de 5 grootste afknappers op je cv
Je cv moet ervoor zorgen dat een potentiële werkgever of recruiter je uitnodigt voor een gesprek. Het is dus van groot belang dat je met je cv niet je eigen ruiten ingooit. Jobat.be overloopt daarom vijf afknappers die je absoluut moet vermijden.