Hoe kan je ei, melk, suiker of boter probleemloos vervangen in taart en gebak?
Een ouderwets koffiekransje is vandaag niet meer wat het ooit geweest is. Tante Lieve mag geen suiker eten, nichtje Sophie is lactose-intolerant, nonkel Karel verdraagt geen gluten en jij eet sinds kort veganistisch, dus ook eieren zijn uitgesloten. Probeer dan maar eens een cake te bakken! Gelukkig zijn er vandaag veel alternatieve ingrediënten beschikbaar, maar smaakt je cake dan nog even lekker? En kun je alles zomaar vervangen door iets anders? Onze culinair journaliste ging de uitdaging aan met een eenvoudige vier-vierdencake. Zo vervang je ei, melk, suiker of boter.
Met een vier-vierdencake kun je alle richtingen uit en zit je altijd goed. Zelfs wanneer je er suiker, melk, ei, of boter probeert uit de weg te laten en een alternatief zoekt. Het basisrecept voor een vier-vierdencake? Dat ziet er zo uit.
Uitdaging 1: suikervrij bakken
Suiker helemaal weglaten is geen optie, want je hebt het volume van de suiker nodig om je cake te laten rijzen. In de plaats gebruiken we dus een suikervervanger die hiervoor geschikt is. Je kunt geen zoetstof in druppelvorm of tabletjes gebruiken, want deze zijn vaak 200 keer zoeter dan gewone suiker én ze leveren niet het nodige volume. Je kiest best voor een suikervervanger in poeder- of kristalkorrelvorm. Daarvan zijn er verschillende soorten beschikbaar, die allemaal een klein beetje anders zijn. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar je recept om te kiezen welke je gebruikt.
Pas bij sommige suikervervangers er wel voor op dat je geen klonters krijg in combinatie met boter.
Een eerste alternatief voor suiker is Zusto. Je kunt de hoeveelheid suiker in je cake van 250 g bij een vier-vierdencake 1 op 1 vervangen door Zusto. Het enige probleem is dat Zusto in combinatie met boter voor klonters zorgt. Een oplossing hiervoor? Je eieren heel luchtig opkloppen zonder de zoetstof eraan toegevoegd. Meng daar eerst de boter door en voeg dan pas op het einde de bloem en de Zusto toe.
Naast Zusto heb je ook nog Sukrin, Tagatesse en Pure Via kristalkorrel van Stevia. De zoetkracht van deze suikervervangers is zelfs dubbel zo sterk als die van gewone suiker. Daarom mag je slecht de helft van het gewicht in je recept toevoegen. In een vier-vierdencake doe je er dus 125 g suiker bij in plaats van de volledige 250 g.
Tip: blijf je liever weg van suikervervangers? Probeer de suiker dan eens te vervangen door geprakte banaan, dadelpuree of appelmoes. De textuur van je cake zal er wel iets vochtiger door zijn.
Uitdaging 2: lactosevrij bakken
Lactosevrij bakken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt, aangezien lactose enkel in melkproducten zit. Er is lactosevrije roomboter op de markt, maar die kun je dus ook vervangen door plantaardige margarine of boter die geschikt is om te bakken. In deze vier-vierdencake proef je nauwelijks een verschil. In veel cakerecepten kan je boter trouwens ook vervangen door een gelijke hoeveelheid olie. Kies in dat geval wel voor een olie die vrij neutraal smaakt, zoals een arachideolie. Die smaakt heerlijk in een carrot cake.
Uitdaging 3: bakken zonder eieren
In de bio-winkel kun je een veganistische eivervanger kopen zoals No-Egg van Orgran. Hiervan gebruik je ongeveer 1 theelepel (zo’n 7,5 g) per ei dat je moet vervangen. Daarnaast zijn er nog meer trucjes om eieren in gebak te vervangen door een plantaardig alternatief. Zo kun je bijvoorbeeld per ei een eetlepel gebroken lijnzaad mengen met 3 eetlepels warm water. Eventjes wachten en je krijgt een plakkerig mengsel dat lijkt op de textuur van ei, en dat hetzelfde effect heeft in cake. Verder zijn er nog iets eenvoudigere alternatieven. Zo kun je een ei bijvoorbeeld ook vervangen door 1 theelepel azijn met 1 theelepel bakpoeder, vooral in gerechten die moeten rijzen, of door een halve gepureerde banaan of zelfs 2 tot 3 eetlepels appelmoes.
Tip: moet je in een recept alleen maar het eiwit vervangen, bijvoorbeeld wanneer je een meringue maakt? Gebruik dan per eiwit 2 eetlepels vocht van een blik kikkererwten, ook wel aquafabe genoemd. Ook in chocomousse kun je dit perfect gebruiken als alternatief om je chocomousse te laten opstijven. Klop de aquafabe goed op zoals je ook bij eiwit zou doen, en spatel het vervolgens door je chocolade.
Uitdaging 4: minder vet
Heb je niet per se een intolerantie, maar wil je gewoon graag een ietwat gezondere cake en de boter achterwege laten? In onze cake kun je de boter vervangen door tal van andere ingrediënten die een lekker smeuïg resultaat geven, maar veel minder vettig zijn. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt of zure room. Benieuwd naar welke vetstoffen het gezondst zijn om mee te bakken? Daar vertelt voedingsexperte Karolien Olaerts je hier alles over.
Een ei kun je bijvoorbeeld vervangen door 1 theelepel azijn met 1 theelepel bakpoeder, of zelfs door appelmoes
Uitdaging 5: glutenvrij bakken
Wie geen gluten kan verdragen, moet al zeker tarwebloem vermijden. Helaas heb je toch één of andere vorm van bloem nodig om je vier-vierdencake te doen slagen, aangezien dit de ‘lijm’ is die je cake bijeenhoudt. Gelukkig zijn er veel alternatieven op de markt, zoals boekweitbloem, amandelbloem, kikkererwtenmeel, kokosbloem, rijstbloem en kastanjebloem. In onze vier-vierdencake zouden we kunnen kiezen voor amandelbloem, omdat die smaaktechnisch het best past bij een zoet dessert. Amandelmeel geeft ook een luchtige én krokante structuur aan je cake. Het gewicht blijft hetzelfde als bij bloem. In verhouding krijg je via amandelmeel wel meer calorieën binnen, omdat het natuurlijk gemalen amandelen zijn, maar het is wel een goed glutenvrij alternatief.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Helpen deze ‘slaapmutsjes’ je om beter te slapen?
Wie na een avond op café in bed kruipt of zichzelf standaard een ‘slaapmutsje’ inschenkt voor het slapengaan, heeft misschien al gemerkt dat hij sneller in slaap valt. Maar beelden we ons dat in, of helpt alcohol hier effectief voor? Professor Johan Verbraecken van het slaapcentrum van UZ Antwerpen legt uit. -
PREMIUM
EXCLUSIEF. Hoofdinspecteur van Michelin deelt blik achter de schermen. Hoe beslissen ze wie een ster krijgt? “We gaan nooit een dame blanche bestellen”
Vandaag werd bekendgemaakt door Michelin welke Belgische restaurants nieuwe sterren kregen of verloren én wie de nieuwkomers waren dit jaar. Onze journaliste sprak met hoofdinspecteur Werner Loens voor een blik achter de schermen van de organisatie. “In crisisjaren is de creativiteit van chefs op haar best”, verklapt hij onder andere. Hoe beslissen ze welke keuken een ster waard is? Hoeveel keer gaan ze er eten om die keuze te maken? En wat als je die ster niet wil? -
Livios
“Het is belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering": alles wat je moet weten over de plaatsing van een terras
Een terras plaatsen doe je beter niet in de winter. Negatieve temperaturen kunnen dan immers roet in het eten gooien. De lente ligt gelukkig om de hoek: hét moment dus om na te denken over deze verbinding tussen je woning en je tuin. Maar waar moet je zoal rekening mee houden bij het aanleggen van een terras? Bouwsite Livios vroeg het aan Denis Squedin van Tegels Depaepe uit Wevelgem. -
-
Independer
100.000 Belgen rijden rond zonder autoverzekering: dit riskeren ze
Het zijn best wel choquerende cijfers: in ons land rijden er volgens schattingen tienduizenden voertuigen zonder autoverzekering rond. Welke risico’s loop je in dat geval? En wat moet jij, zelf verzekerd zoals het moet, doen als de tegenpartij bij een ongeval niet verzekerd is? Independer.be legt het je uit. -
Mijnenergie
Wat is het sluimerverbruik van een televisie? En een adapter die nodeloos insteekt? Energieadvies voor jouw woonkamer
Veel gezinnen brengen thuis een groot deel van hun tijd door in de woonkamer. Het is dé plek bij uitstek om gasten te ontvangen en ’s avonds televisie te kijken, te lezen, ... Kortom: te ontspannen. Maar hoe kan je energie besparen in de woonkamer zonder in te leveren op comfort? Mijnenergie.be zet enkele besparingstips op een rijtje. -
PREMIUM
Waar eet presentator Peter Van de Veire (51)? “Hier bedienen ze jou alsof je de koning bent. Sommigen vinden dat bullshit, maar ik geniet ervan”
Hij vertoeft graag met zijn stem op de radio, maar evengoed gebruikt ‘Goeiemorgen Morgen’-dj Peter Van de Veire (51) die stem met plezier om gezellig te babbelen op restaurant. “Niets heerlijker dan je voeten onder een vreemde tafel schuiven”, lacht hij. “Als het aan mij lag, zou ik elke dag uit eten gaan.” Wanneer hij zelf niet in de keuken staat, is de kans groot dat je hem tegenkomt in één van deze 7 favoriete eetadressen doorheen ons land. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat.