“Hoe graag ik ook kook, aan dessert waag ik me niet”: Dominique Van Malder vraagt jonge chefs om een kerststronk te maken
Afgelopen zaterdag startte het nieuwe seizoen van Loïc Tussen 2 Vuren, waarin twee jonge chefs het tegen elkaar opnemen om het lievelingsgerecht te maken van een Bekende Vlaming. Deze week worden Charles (11) en Lucas (12) uitgedaagd door Dominique Van Malder, om diens favoriete feestdessert te maken: kerststronk. HLN geeft een exclusieve kijk in de feestelijke desserten van de kandidaten.
Dominique Van Malder is een Vlaamse acteur en bekend van ‘De Geallieerden’ op Joe. Koken is voor hem pure ontspanning en doet het daarom ook veel. Ten huize Van Malder schaft de pot vaak klassiekers zoals balletjes in tomatensaus (intussen omgedoopt tot Dominicaanse ballen) en hete bliksem, een ovenschotel met gehakt en puree. Elk jaar kijkt Dominique reikhalzend uit naar de kerstdagen, en dan vooral naar het dessert. Al laat hij het maken ervan liever over aan anderen.
“Kerst vierden we bij ons thuis altijd heel uitgebreid. Ik heb er dan ook heel warme herinneringen aan. Mijn mama maakte altijd koetong in madeirasaus met kroketjes en witloof klaar. Als dessert maakte ze dan overheerlijke, zelfgemaakte kerststronk. Aan de koetong waag ik me graag, maar aan het dessert niet. Ik heb enorm veel respect voor mensen die goed zijn in desserten maken, daarom laat ik het ook met veel plezier aan hen over. Ik daag Charles en Lucas uit om een kerststronk te maken die even hemels en lekker smaakt als die van mijn moeder deed. Dat belooft een uitdaging te worden, aangezien de kandidaten slechts dertig minuten de tijd krijgen”
Loïc Tussen 2 Vuren, zaterdag om 18u20 op VTM en VTM GO:
De kerststronk volgens het recept van Charles en Lucas
Kerststronk van Charles
Ingrediënten
• 150 g suiker • 150 g bloem • 6 eieren • rode kleurstof • 500 ml volle room • 100 g volle griekse yoghurt • 4 el frambozenconfituur • 80 g bloemsuiker • 100 ml veenbessensap • 4 à 5 eetbare kerstfiguurtjes
Zo maak je het klaar:
Biscuit:
• Verwarm de oven voor op 210°C.
• Klop de suiker en eieren tot schuim in een keukenrobot.
• Zeef de bloem en spatel die voorzichtig onder het ei-suiker-beslag. Voeg rode kleurstof toe tot je de gewenste kleur bekomt.
• Stort het beslag uit op een bakplaat bekleed met bakpaier. Strijk af zodat het beslag overal dezelfde dikte heeft. • Bak 8 minuten op 210°C.
• Haal de biscuit uit de oven en leg er een vochtige propere handdoek over. Draai de bakplaat om. Rol de biscuit voorzichtig tot een rol en laat in de vochtige handdoek afkoelen.
Vulling:
• Klop de room tot slagroom en voeg de bloemsuiker toe. Klop verder op tot stevige room. Voeg de Griekse yoghurt toe en klop nog even verder op.
• Rol de biscuit terug af en bestrijk met veenbessensap. Vervolgens een laagje frambozenconfituur. Rol de biscuit terog op.
• Bestrijk de kerststronk langs alle kanten met de slagroom.
• Werk af met eetbare kerstfiguurtjes.
Kerststronk van Lucas
Ingrediënten
• 5 eieren • 125 g suiker • 110 g bloem • 500 ml volle room • 100 g frambozen • 100 g aardbeien • 70 g bloemsuiker • 15 g cacaopoeder • 50 g chocoladeschilfers • 100 g marsepein
Zo maak je het klaar:
Biscuit:
• Verwarm de oven voor op 180°C.
• Meng de eieren en de suiker in een steelpan en warm op.
• Klop schuimig op in een keukenrobot.
• Voeg met een zeef de bloem en het cacaopoeder toe aan het beslag. Meng goed.
• Bekleed een kleine bakplaat (25 cm breedte) met bakpapier en stort het beslag uit. Strijk het beslag glad tot het overal een dikte van 2 cm heeft.
• Bak af op 180°C gedurende 10 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Vulling:
• Klop de room met 50 g bloemsuiker stijf. Schep in een spuitzak.
• Rol de marsepein uit en steek een 4-tal sterren uit.
• Snijd de aardbeien in schijfjes.
• Snijd met een mes en met behulp van een meetlat de biscuit in 3 stukken van dezelfde lengte, maar in 3 verschillende breedtes: een stuk van ongveer 8 cm, vervolgens 6 cm en een laatste stuk van 3 cm breedte.
• Leg het breedste stuk biscuit onderaan, bekleed met slagroom en frambozen. Leg het stuk van 6 cm netjes in het midden op het onderste stuk. Bekleed met slagroom en aardbeien. Eindig met het stuk biscuit van 3 cm breedte. Zo bekom je een piramide-achtige vorm.
• Smeer alle kanten af met slagroom. Versier de zijkanten met chocoladeschilfers, de bovenkant met frambozen en aardbeien. Werk af met de marsepeinen sterren.
Bekijk het kookboek van Loïc in de HLN Shop
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“1.200 calorieën per dag in een strikt dieet is gewoon te weinig!”: 3 lezers getuigen hoe gezonde influencers hen van dat eeuwige dieet afhielpen
Laat jij je voor het eten soms inspireren door ‘influencerchefs’? Dan ben je niet alleen. En dat is niet altijd zo slecht: uit onderzoek van Viktor Proesmans (UGent) naar consumentengedrag blijkt dat het eetpatroon van volgers van gezonde chefs vaker écht opschuift naar een gezondere levensstijl. Natacha (49), Katrien (46) en Lore (34) getuigen over wie en wat hun leven veranderde. “Van shakes drinken tot koolhydraten schrappen: ik trapte in elk dieet, maar vandaag ken ik de oplossing.” -
Alsof pizza met ananas nog niet gek genoeg was: dit zijn de 10 meest opvallende pizzatoppings ter wereld
Vrijdag! De kans is groot dat er vanavond pizza of frietjes op het menu staan. Maar... wat als je die twee kan combineren? Deze lijst met 10 meest opvallende pizzatoppings ziet daar alvast geen graten in. Of net wel, want ook vis als topping is tegenwoordig niet meer zo raar. Welke probeer jij vanavond uit? -
PREMIUMSpaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
-
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
PREMIUM
Waar eet dj Anouk Matton (30)? “Een dame blanche kost hier 32,50 euro, maar is goddelijk én prachtig gepresenteerd”
Dat ze kan zingen bewees dj en zangeres Anouk Matton (30) al zeker, toen ze ontmaskerd werd als ‘Vlinder’ in The Masked Singer een paar weken geleden. Maar heeft ze ook een goede smaak in restaurants? “Ik ben geen keukenprinses, maar wel de queen van het dineren”, lacht de vrouw van Dimitri Vegas. Dit zijn haar 7 favoriete eetadressen. -
PREMIUM
Topjaar voor Belgische wijnboeren, onze huissommelier proeft 9 wijnen van eigen bodem: “Precies gezouten karamel!”
Belgische wijnboeren hadden een recordjaar: vorig jaar produceerden ze maar liefst 3 miljoen liter wijn op eigen bodem. De wijn zelf is steeds vaker te verkrijgen in horecazaken over ons hele land en het aantal wijnbouwers zelf groeit ook. Welke wijn uit eigen land is dan je geld waard? Huissommelier Sepideh proeft wijn van 9 verschillende domeinen en velt haar oordeel. “Wauw, zoveel diepgang in dit glas!”