Hoe giftig zijn de paddenstoelen die je tegenkomt in het bos of in je tuin? Paddenstoelexperte Rosanne Steenman van Natuurpunt legt uit.
Volledig scherm
PREMIUM
Hoe giftig zijn de paddenstoelen die je tegenkomt in het bos of in je tuin? Paddenstoelexperte Rosanne Steenman van Natuurpunt legt uit. © Shutterstock / David Legreve

Hoe giftig zijn paddenstoelen? Mag je ze plukken en ervan eten? Experte waarschuwt: “Drink nooit alcohol bij dit exemplaar”

Samen met de herfst duiken er weer veel paddenstoelen op in de tuin en in het bos. “Laat ze staan tijdens een wandeling”, waarschuwt Roosmarijn Steeman, wetenschappelijk medewerker van Natuurpunt Studie. “Velen zijn giftig.” Hoe herken je een giftig exemplaar? En wat moet je doen als er toch iemand een gevaarlijke paddenstoel gegeten heeft? Ze zet op een rijtje wat je allemaal moet weten over de fungi. “Deze mag je zeker nooit combineren met alcohol!”

  1. Hoe maak je witloof écht lekker klaar? “Gebruik geen suiker om de bittere smaak te verbergen”

    Hoe maak je witloof écht lekker klaar? “Gebruik geen suiker om de bittere smaak te verbergen”

    Als er één groente uit ons land is waar we voor gekend staan in het buitenland, dan is het wel ons witloof. De gewone variant viel lichtjes terug in verkoop (-3% in volume), terwijl grondwitloof fors in verkoop groeide (+81%). Van 1 tot 7 februari zet VLAM witloof extra in de kijker tijdens de Week van het Witloof. “Het succes van witloof schuilt in de bereiding ervan”, legt Jelle Beeckman of The Messy Chef uit. Hoe maak je de groente lekker klaar?
  2. “Met goeie boter, mooie bloem en verse scharreleieren zit je al voor 80 % goed": drie experts leggen uit hoe je de lekkerste pannenkoeken bakt
    PREMIUM

    “Met goeie boter, mooie bloem en verse scharrelei­e­ren zit je al voor 80 % goed": drie experts leggen uit hoe je de lekkerste pannenkoe­ken bakt

    Lichtmis valt - net als elk jaar - op donderdag 2 februari. Dat betekent: tijd voor pannenkoeken! Maar hoe krijg je de lekkerste exemplaren op tafel? Onze journaliste bracht een bezoekje aan ‘t Fietskotje, De Pannenkoekenboot en Kāfēi om achter het ultieme bakgeheim en ingrediënt te komen. Van fluffy varianten tot de klassieker: de experts zetten op een rijtje hoe je de beste versies bakt. Over één ding zijn ze het alvast eens: “een goede pannenkoek is altijd vers.”
  3. “Zwarte koffie is de meest vervuilende soort koffie die we drinken, op één na”: hoe beperk je de schade zonder je shot cafeïne te schrappen?

    “Zwarte koffie is de meest vervuilen­de soort koffie die we drinken, op één na”: hoe beperk je de schade zonder je shot cafeïne te schrappen?

    Die ochtendkop zwarte koffie is misschien vriendelijk voor jouw humeur, maar net dat tikkeltje minder vriendelijk voor het milieu. Al is zijn romige broertje de cappuccino dat nog minder. Koffie heeft een grote impact op de planeet, maar dankzij vijf kleine zaken om op te letten, verzeker je die cafeïne wél van een plaatsje in de toekomst. Hoe drink je die koffie het best? En gebruik je dan bij voorkeur koffiebonen, -pads, of -capsules?
  4. Luc Bellings gaat op zoek naar de beste cro­que-monsieur en geeft één 9/10: “Krokant aan de buitenkant en smeuïg vanbinnen... dit is de ideale croque”
    PREMIUM

    Luc Bellings gaat op zoek naar de beste cro­que-monsieur en geeft één 9/10: “Krokant aan de buitenkant en smeuïg vanbinnen... dit is de ideale croque”

    De kans is groot dat je zelf regelmatig in een brasserie belandt voor een snelle hap, maar welke is nu écht de beste? Sterrenchef Luc Bellings trekt elke maand op pad om één gerecht in vijf brasserieën te proeven en te beoordelen. Deze week bestelt hij een croque monsieur in Hasselt, Gent, Brugge, Leuven en Antwerpen. “Leg nooit smeltkaas uit een plastic zakje op een croque! De smaak van de ham wordt er volledig door weggedrukt”