Hoe giftig zijn de paddenstoelen die je tegenkomt in het bos of in je tuin? Paddenstoelexperte Rosanne Steenman van Natuurpunt legt uit.
Volledig scherm
PREMIUM
Hoe giftig zijn de paddenstoelen die je tegenkomt in het bos of in je tuin? Paddenstoelexperte Rosanne Steenman van Natuurpunt legt uit. © Shutterstock / David Legreve

Hoe giftig zijn paddenstoelen? Mag je ze plukken en ervan eten? Experte waarschuwt: “Drink nooit alcohol bij dit exemplaar”

Samen met de herfst duiken er weer veel paddenstoelen op in de tuin en in het bos. “Laat ze staan tijdens een wandeling”, waarschuwt Roosmarijn Steeman, wetenschappelijk medewerker van Natuurpunt Studie. “Velen zijn giftig.” Hoe herken je een giftig exemplaar? En wat moet je doen als er toch iemand een gevaarlijke paddenstoel gegeten heeft? Ze zet op een rijtje wat je allemaal moet weten over de fungi. “Deze mag je zeker nooit combineren met alcohol!”

 1. Nu Achelbier geen trappist meer zal zijn: smaakt een abdijbier anders? En wat is het verschil?
  PREMIUM

  Nu Achelbier geen trappist meer zal zijn: smaakt een abdijbier anders? En wat is het verschil?

  De Achelse Kluis, bestaande uit Sint-benedictusabdij van Hamont-Achel als de trappistbrouwerij Achel, wordt verkocht aan Kempische ondernemer Jan Tormans. Dit luidt het officiële einde in van het trappistbier Achel. Wat verandert dit concreet voor het bier en zijn smaak? En zullen er nog trappistbieren verdwijnen? Biersommelier Sofie Vanrafelghem legt uit. “Bij trappist is winst niet het doel, wel kwaliteit en duurzaamheid. Bij abdijbieren is winst wél het doel.”
 2. Stijn Baert proeft steak-friet in 4 bekende traditiezaken in Vlaanderen: waar eet je de beste? “Qua prijs-kwaliteit is deze onklopbaar”
  PREMIUM

  Stijn Baert proeft steak-friet in 4 bekende traditieza­ken in Vlaanderen: waar eet je de beste? “Qua prijs-kwaliteit is deze onklopbaar”

  Met biefstuk-friet kan je iedereen een plezier doen, maar waar eet je de lekkerste versie? HLN-foodie Stijn Baert gaat maandelijks op zoek in Vlaanderen. “Als ik niet zo ver woonde, kwam ik hier zeker een paar keer per jaar eten", verzucht Stijn na zijn bezoek aan vier brasserieën met oog voor authenticiteit, getipt door de HLN-lezers. Moet de voorlopige nummer één op de restokaart plaats maken? “Ook de kropsla, de witloofsalade en de mayonaise benaderden de perfectie.”