Hoe bewaar je aardappelen het best? En mag je ze nog opeten als ze kiemen?
Je hebt het ongetwijfeld ook al (vaak) gemerkt: na een paar dagen krijgen de aardappelen die je in de berging hebt gelegd van die rare uitlopers. Hoe komt dat eigenlijk? Is zo’n aardappel dan nog eetbaar? En klopt het dat het gezelschap van appels de aardappelen langer vers houdt? Ilse Eeckhout, coördinator van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA), legt het uit.
Eigenlijk is het eenvoudig, steekt Ilse Eeckhout van wal: “Aardappelen bewaar je in het donker. Dat heeft alles te maken met het feit dat aardappelen die het licht zien, groen worden. Groene aardappelen zijn niet geschikt voor consumptie. Ze bevatten de giftige stof solanine. Aardappelen ontwikkelen zich onder de grond ver van het licht. Als ze gerooid zijn en bewaard moeten worden, doen we dat dus eveneens in het donker. Eventuele groene delen snijd je best weg. De rest van de aardappel kun je gewoon gebruiken.”
Niet te koud, niet te warm
Leg je jouw aardappelen dus best in een donkere kelder? “Dat mag, maar moet niet”, zegt Eeckhout. “Je kan ze ook gerust in een doos leggen in de berging. Als het maar donker is.” Die donkerte is maar één aspect. Temperatuur is een ander: “Het mag niet te koud en niet te warm zijn”, vertelt de expert. “Als aardappelen te warm bewaard worden, dan gaan ze kiemen en krijgen ze scheutjes. De aardappel denkt – door die warmte – dat hij al aan een volgend seizoen mag beginnen, weer mag groeien en nakomelingen mag produceren. Op zich is dat niet erg, je kan die kiemen eraf breken. Maar de aardappel heeft intussen wel zijn energie en vocht in die kiemvorming gestoken, waardoor je een slappe aardappel krijgt. Je kunt die slappe knol nog altijd schillen en koken. Je bent alleen een klein beetje kwaliteit kwijt. Maar na het koken ga je niet merken dat het een verschrompeld exemplaar was.”
Aardappelen bewaar je best tussen de 8 en de 12 graden Celsius.
Te koud mag ook niet: als een aardappel het te koud heeft, gaat hij suikers aanmaken. “Dat is een soort beveiliging tegen vorst. Maar die suikers geven aanleiding tot verzoeting. Na het koken van de aardappelen zal je een zoetere smaak proeven. Maak je er frietjes van, dan ga je bruin bakkende frieten krijgen. In een mum van tijd gaan ze verkleuren, zonder dat ze vanbinnen voldoende gaar zijn.” Die gevoeligheid voor koude maakt dat het geen goed idee is om je vers gekochte aardappelen in de koelkast te steken. “In de frigo is het 6 graden of minder, en dat is te weinig. Aardappelen bewaar je best tussen de 8 en de 12 graden Celsius.”
Plastic zakken? De gaatjes erin hebben een functie
In de supermarkt vind je aardappelen in plastic zakken of in papieren omhulsels met een soort netje erin verwerkt. “Een aardappel moet sowieso kunnen ademen, het is tenslotte een levend organisme. In een gesloten plastieken zak zal er vochtproductie zijn en een aardappel die nat wordt, begint te rotten. Dat vocht moet dus afgevoerd kunnen worden. Via het papier en het netje van de papieren zak lukt dat. Bij aardappelen die in plastieken zakken verkocht worden, zal je merken dat er gaatjes in die zak zitten. Die dienen eveneens om vocht te laten verdwijnen.”
Een aardappel kan je lang bewaren – een teler doet dat zelfs tot tien maanden lang. Hij behandelt de aardappelen wel, bijvoorbeeld om het kiemen tegen te gaan. “Als consument kan je dat ook een hele periode doen”, zegt Ilse Eeckhout. “Bij 8 graden en in het donker blijven je aardappelen wekenlang goed.”
Aardappelen met de aarde er nog aan?
Bij de boer in de buurt heb je ze al zien liggen: de aardappelen met de aarde er nog aan, zoals ze uit de grond komen. “Daar is niets mis mee”, zegt de expert. “Je kunt ze ook zo bewaren, op voorwaarde dat er geen nattigheid of modder aan hangt.”
Er wordt gezegd dat het zou helpen om appels in de buurt van je aardappelen te leggen, om de uitlopers of kiemen te voorkomen. Klopt dat? “Dat is niet echt bewezen, maar er zit wel een kern van waarheid in”, zegt de aardappelkenner. “Waarom zegt men dat? Er wordt op de appel ethyleen gevormd – een rijpingshormoon dat de appel van nature aanmaakt. Die stof zou de kieming van de aardappel wat kunnen afremmen. Maar je zou de aardappelen en de appelen dan al samen in een plastic zak moeten steken, anders zou dat ethyleen te snel verdwijnen. En dat is dan weer geen goed idee, want in die afgesloten zak ontstaat vocht. Ik vrees dus dat de truc in de praktijk niet echt helpt.”
Samengevat: bewaar je aardappelen koel en droog, maar zeker niet in de koelkast. “En doe dat in het donker”, besluit Ilse Eeckhout. “De keuken is meestal te warm. Leg je aardappelen dus best in je berging of de garage, waar je ze in een kartonnen doos steekt.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Koop je best voeding zonder E-nummers? Voedingsexpert licht toe: “De witte kleurstof in kauwgom is bijvoorbeeld niet zo onschuldig”
Heel vaak hoor je mensen zeggen dat ze pure en natuurlijke voeding eten “zonder E-nummers”. Toch vind je die terug op zowat élk etiket in de supermarkt: zijn ze dan zo schadelijk? “In de hele wereld worden zo’n 3.000 stoffen bewust toegevoegd aan onze voeding, ze zijn niet allemaal onschuldig”, vertelt voedingsexpert Eric De Maerteleire. Hij legt uit wanneer je moet opletten, wat de oplossing kan zijn en hoe het zit met 5 omstreden E-nummers zoals aspartaam. -
Dag 6
Met welke sport verbrand je het meeste calorieën? En wat als je geen tijd hebt om te bewegen? Sandra Bekkari deelt 6 beweegtips
Heel wat goede voornemens draaien niet alleen rond een gezonder eetpatroon, maar ook rond meer beweging. Hoe begin je daar dan aan? En moet je meteen elke dag beginnen sporten? In dag 6 van de ‘Start Gezond’-challenge deelt Sandra Bekkari 6 tips om op een subtiele manier meer beweging in je dag te steken. “Probeer kleine beweegsnacks in je dag te steken om je lichaam wakker te schudden.” -
Van balletjes in tomatensaus tot vol-au-vent: hoe maak je Vlaamse klassiekers op een gezondere manier klaar zonder smaakverlies?
Gezonde goede voornemens? Check! Maar moet je dat stoofvlees dan voorgoed aan de kant schuiven? En wat met die balletjes in tomatensaus? Sandra Bekkari deelt op dag 10 van de ‘Start Gezond’-challenge 4 tips om Vlaamse klassiekers een tikkeltje gezonder, maar minstens even lekker te maken. “Zelfs van het meest klassieke ‘aardappelen-groenten-vlees’-potje kan je nog een evenwichtige maaltijd maken.” -
-
PREMIUM
Weet wat je eet: hoe komt het dat ingevoerde bananen twee weken onderweg zijn en toch onrijp aankomen?
Wanneer je exotisch fruit zoals bananen, ananas of kiwi’s ‘vers’ in de winkel koopt, hebben die meestal al een lange importreis achter de rug. Gemiddeld vertoeven bananen en ananassen zo'n twee weken lang in de buik van een vrachtschip, kiwi’s gemiddeld vijf weken. “Zelfs na 9 maanden zijn bananen nog helemaal groen bij aankomst”, klinkt het. Maar hoe kan het dan dat ze na zo'n lange reis pas perfect rijp worden in onze eigen fruitmand? -
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
12
“Ik schreeuwde het uit”: onderzoek toont geweld en misbruik aan in keuken van sterrenrestaurants
Afranselingen, vernederingen, wreedheid en brandwonden: chefs van sterrenrestaurants vinden dat pijn en extreem lijden in hun elitekeukens noodzakelijk zijn om karakter te kweken en om respect af te dwingen bij collega’s. Dat blijkt uit langdurig universitair onderzoek bij 62 toprestaurants in elf landen, waaronder ook België. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden.