Het is weer tijd voor de ramadan: wat zijn de ‘eetregels’? En mag een slokje water ook niet?
Vanavond bij zonsondergang start voor veel moslims de ramadan. Die jaarlijkse vastentijd is voor veel moslims de periode waarin ze onder andere niet eten en drinken na zonsopgang en voor zonsondergang. Hoe komt het dat de ramadan elke jaar in een andere periode valt? Wat staat er op het menu? En mag zelfs water echt niet?
Waarom valt de ramadan elke keer op een andere datum?
De maand ramadan is een heilige maand voor moslims, omdat het de maand is waarin de eerste soera of vers van de Koran werd geopenbaard aan de profeet Mohammed via de engel Gabriel. Deze maand is telkens de negende maand van de islamitische kalender, en die schuift elk jaar elf tot twaalf dagen naar voor op. Dat komt omdat de kalender twaalf maanden van 29 of 30 dagen telt en de Koran het invoeren van schrikkeldagen- of maanden expliciet verbiedt. De kalender loopt dus elk jaar elf tot twaalf dagen achter op het zonnejaar. Voor de precieze start kijken de lokale religieuze autoriteiten vanuit Saudi-Arabië naar de stand van de maan en zon. Bijgevolg begint de vastenperiode elk jaar wat vroeger dan het jaar ervoor.
Moslims met een gezonde conditie moeten verplicht deelnemen aan de ramadan. Zij vasten tussen de ‘fajr’ (de dageraad) en de ‘maghrib’ (einde van het vasten). Naast niet eten of drinken mogen moslims bij zonlicht ook niet roken en moeten ze seksuele betrekkingen vermijden.
Wie ziek wordt of zwanger of ongesteld is, moet niet deelnemen aan de ramadan en mag wel nog eten overdag
Wanneer moslims niet in een gezonde conditie verkeren, moeten ze niet verplicht deelnemen aan het vasten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zwangere vrouwen of mensen die plots ziek worden. Ook mensen met suikerziekte of chronische ziektes moeten niet vasten, maar wél een aalmoes geven per dag dat ze de ramadan niet volgen. Vrouwen die ongesteld zijn, moeten volgens de Islam niet meedoen met de ramadan, omdat zij niet mogen bidden. Vaak halen ze die week dan wel later op het jaar in.
Niet eten en niet drinken: hoe gaat dat in zijn werk?
De reden waarom moslims tijdens de ramadan na zonsopgang niet mogen eten en drinken tot zonsondergang is zodat ze tijdens die maand kunnen voelen hoe het is om honger en dorst te hebben. Dus nee, een slokje water behoort ook niet tot de opties overdag. In die maand kunnen ze tegen hun zwakheden vechten en aan hun zelfdiscipline werken, terwijl ze toenadering tot God zoeken.
De ‘Iftar’ is de eerste maaltijd die moslims meteen na zonsondergang nuttigen. De maaltijd start meestal met het eten van dadels, om de periode van vasten te onderbreken. Als je denkt dat moslims zich meteen massaal op het eten storten: dat is niet het geval. De vastenperiode betekent ook dat je verondersteld wordt om een lichte maaltijd te nuttigen. Bescheiden en gezond eten staat centraal, en vooral: jezelf bewust zijn van wat je eet is belangrijk tijdens deze periode.
Suikerfeest
Om het einde van de ramadan te vieren, staat Eid al-Fitr of het Suikerfeest elk jaar op het menu. Dit feest duurt officieel drie dagen en zit vol momenten van gebed én een tafel vol lekkers, om de periode van soberheid af te sluiten. Dit jaar valt het Suikerfeest op 23 april.