Volgens Brits onderzoek zou brood met tuinbonenmeel in de toekomst een goed idee zijn om brood gezonder én lekker te maken. Hoe staat het in Vlaanderen?
Volledig scherm
PREMIUM
Volgens Brits onderzoek zou brood met tuinbonenmeel in de toekomst een goed idee zijn om brood gezonder én lekker te maken. Hoe staat het in Vlaanderen? © Shutterstock

Het einde van de ‘witbroodcultuur’ is in zicht: studie tipt tuinbonenbrood als gezond alternatief. Waarom is dit een goed idee? En smaakt het lekker?

Brood op basis van tuinbonenmeel: het klinkt als een exotisch idee, maar onderzoekers van de Universiteit van Reading in Engeland roemen het als gezond alternatief voor wit brood. In het Verenigd Koninkrijk denken ze er al over na om het te verplichten, maar hoe staat het in België? Waarom zou dit goed zijn voor de gezondheid? En staan de Belgische bakkers daarvoor open? Diëtiste Hella Van Laer en Eddy Van Damme van Bakkers Vlaanderen leggen uit.

 1. Crazy croissants zijn foodtrend dankzij sociale media, maar zijn ze ook lekker? Trendwatcher en patissier leggen uit

  Crazy croissants zijn foodtrend dankzij sociale media, maar zijn ze ook lekker? Trendwat­cher en patissier leggen uit

  Zet croissants van goede kwaliteit op de ontbijttafel en de start van de dag zit meteen goed. Maar vergeet de klassieke vorm, klinkt het op TikTok en Instagram. Van kunstig geknoopt tot vierkante vormen of eentje met sensationele vullingen en kleuren: je ziet het vandaag allemaal. Zijn ze ook lekker? En hoe zit het in eigen land? Trendwatcher Saskia Neirinckx en Gentse Patissier Joost Arijs fileren de trend.
 2. Van de pastakeuze tot de saus en de kaas: zo zet je élke dag een spaghetti op tafel die lekker én gezond is. “Ga niet ineens alleen maar courgetti eten”

  Van de pastakeuze tot de saus en de kaas: zo zet je élke dag een spaghetti op tafel die lekker én gezond is. “Ga niet ineens alleen maar courgetti eten”

  Een bord dampende spaghetti bolognese, pasta pesto of smeuïge lasagne met extra krokante kaaskorst: iedereen heeft wel een favoriet pastagerecht. Iets dat elke dag kan smaken, maar hoe kan je die pasta zo samenstellen dat je hem écht elke dag kan eten? Diëtist Michaël Sels neemt het gerecht onder de loep en gidst je in drie stappen naar een pasta die gezond, lekker én even smeuïg is als je favoriet. “Ik ben geen fan van schrappen, wél van dingen toevoegen.”
 3. EXCLUSIEF. Hoofdinspecteur van Michelin deelt blik achter de schermen. Hoe beslissen ze wie een ster krijgt? “We gaan nooit een dame blanche bestellen”
  PREMIUM

  EXCLUSIEF. Hoofdin­spec­teur van Michelin deelt blik achter de schermen. Hoe beslissen ze wie een ster krijgt? “We gaan nooit een dame blanche bestellen”

  Vandaag werd bekendgemaakt door Michelin welke Belgische restaurants nieuwe sterren kregen of verloren én wie de nieuwkomers waren dit jaar. Onze journaliste sprak met hoofdinspecteur Werner Loens voor een blik achter de schermen van de organisatie. “In crisisjaren is de creativiteit van chefs op haar best”, verklapt hij onder andere. Hoe beslissen ze welke keuken een ster waard is? Hoeveel keer gaan ze er eten om die keuze te maken? En wat als je die ster niet wil?