Gezonde versie van een klassieker: witloof in de oven
ReceptChef-kok Seppe Nobels heeft als doel om van gezonde en duurzame voeding de normaalste zaak van de wereld maken. Seppe Nobels maakt van oeroude Belgische klassiekers een duurzaam recept. Deze keer maakt hij witloof in de oven.
“Witloof met kaas en beenham is mijn all-time favourite. Niet evident om daar een variatie op te vinden, maar koolrabi is een groente waar we te weinig mee koken en die perfect past bij witloof, onze nationale trots. Koolrabi herken je aan de raap-radijsachtige smaak. Een beetje pittig en een tikkeltje zoet. Maar ook supergezond, propvol vezels en zero calorieën. Schep dus nog maar een extra lepel bechamelsaus op zou ik zeggen," vertelt Seppe.
Ingrediënten voor witloof in de oven
8 stronken witloof
50 g boter
4 takken tijm
2 tenen knoflook
peper
zout
1 dl groentebouillon
2 grote koolrabi’s
75 g bloem
75 g boter
0,5 l melk
50 g Belgische abdijkaas
nootmuskaat
½ bussel bieslook
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
1 eetlepel gedroogde rozemarijn
optioneel: enkele druppels knoflookolie
Bereiding
• Spoel het witloof en snijd onderaan een klein driehoekje eruit.
• Laat de boter smelten in een grote braadpan en kleur het witloof aan samen met de tijm en de knoflook. Kruid met peper en zout. Bevochtig met groentebouillon en dek het witloof af met een vel boterpapier. Laat zachtjes verder sudderen tot het witloof volledig gaar is.
• Schil de koolrabi’s en snijd in flinterdunne plakjes met een mandoline. Rol de witloofstronken in de plakjes koolrabi en leg in een ovenschaal.
• Laat de boter smelten en voeg al roerend de bloem toe tot je een droge roux krijgt. Schenk de koude melk erbij en blijf roeren tot de saus gebonden is. Rasp de kaas en voeg toe aan de saus en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
• Werk af met fijngesnipperde bieslook, geroosterde sesamzaadjes, gedroogde rozemarijn en knoflookolie.
Lees meer:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
De klassieke Sprite zal binnenkort niet meer hetzelfde smaken
Coca-Cola kondigt aan dat de smaak en samenstelling van de klassieke limoenfrisdrank Sprite zal veranderen. Waarom tweaken ze dit ‘succesrecept’? En wat kunnen we verwachten van de 'nieuwe’ smaak? -
-
Foodhack
Poffen: zo haal je het beste uit je groenten naar boven
Kleine detailskunnen een groot verschil maken, weet de Nederlandse kok Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft hij tips die koken makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer zal mislukken. Deze keer gaat het over groenten poffen. -
PREMIUM
Urban wineries in België: deze 3 producenten maken gewoon wijn in de stad. Hoe kan dat? En welke invloed heeft dit op de smaak en prijs?
Wie aan wijn denkt, denkt meteen aan wijngaarden op het land, maar tegenwoordig is er een nieuwe generatie wijnmakers die haar wijnen binnen de stadsmuren maakt. Hoe komt een wijn tot stand in de stad? Hoe beïnvloedt dat de smaak en de prijs? En waar kan je dit in ons land al proeven? Sommeliers Joachim Boudens (Hertog Jan at Botanic Sanctuary**) en Tom Leven (Hof van Cleve***) zijn alvast fan. “Deze wijn staat veel dichter bij de consument.” -
PREMIUM
Waar eet presentator Peter Van de Veire (51)? “Hier bedienen ze jou alsof je de koning bent. Sommigen vinden dat bullshit, maar ik geniet ervan”
Hij vertoeft graag met zijn stem op de radio, maar evengoed gebruikt ‘Goeiemorgen Morgen’-dj Peter Van de Veire (51) die stem met plezier om gezellig te babbelen op restaurant. “Niets heerlijker dan je voeten onder een vreemde tafel schuiven”, lacht hij. “Als het aan mij lag, zou ik elke dag uit eten gaan.” Wanneer hij zelf niet in de keuken staat, is de kans groot dat je hem tegenkomt in één van deze 7 favoriete eetadressen doorheen ons land. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBenny Deridder
Bernard Vandenberghe
ISABEL FRANCOIS
André Van Roy
MICHEL NOBELS