Prof Bert Aertgeerts (KU Leuven) legt uit wat de gevolgen zijn van te veel alcohol drinken op korte en lange termijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Prof Bert Aertgeerts (KU Leuven) legt uit wat de gevolgen zijn van te veel alcohol drinken op korte en lange termijn. © Shutterstock / Filip De Groote

“Gevolgen van sociaal drinken worden onderschat”: prof bespreekt het effect van langdurig en veel drinken op ons lichaam

Flip Kowlier (45) deelde afgelopen week dat hij al 10 jaar geen alcohol meer drinkt. “Ik deed dat namelijk veel te graag. En ik kon het té goed!”, schrijft de West-Vlaamse zanger. Hoewel alcoholgebruik nog altijd sterk is ingeburgerd in onze samenleving, beslissen steeds meer mensen om te stoppen of minderen met drinken. Wij vroegen aan prof huisartsengeneeskunde Bert Aertgeerts (KU Leuven) naar de effecten van alcohol op je lichaam, op lange en korte termijn. En wanneer is alcoholschade onomkeerbaar?

92 reacties

 • Karel van Velzeke

  4 weken geleden
  op tijd en stond en met mate kan een glas geen kwaad,veel beter dan al die zuurpruimen dat er heel de dag zitten over te zagen en te klagen .
 • Sara Peeters

  1 maand geleden
  Alcohol en Drugs zijn een vergif voor je lichaam.
 • Marlene De Smedt

  1 maand geleden
  Mogen wij ook eens duiding omtrent cocaïne zowel over de fysieke gevolgen ervan als over de psychologische gevolgen en de gevolgen voor het gedrag?
 • Marlene De Smedt

  1 maand geleden
  Dat jongeren grote hoeveelheden alcohol drinken is niet nieuw. Dat was vroeger ook zo. Het leger, de unief/hogeschool, uitgaan... waren toen de kweekvijvers voor latere alcoholverslaving.
 • Gino Vanhantsaeme

  1 maand geleden
  9 jaar geleden de beste beslissing ooit genomen door te stoppen met alcohol, anders ging ik dit niet meer kunnen schrijven.
 1. Vlees, veggie én vis in ons HLN-weekmenu: deze 5 recepten van Piet Huysentruyt, Sandra Bekkari & Jelle Beeckman verwarmen ieders foodie-hart

  Vlees, veggie én vis in ons HLN-weekmenu: deze 5 recepten van Piet Huysen­truyt, Sandra Bekkari & Jelle Beeckman verwarmen ieders foodie-hart

  Van veggie tot vlees én vis: dit weekmenu van onze 3 HLN-chefs Piet Huysentruyt, Sandra Bekkari en Jelle Beeckman heeft voor ieder wat wils. Of waarom geen combinatie van vlees en vis? Piet combineert kip met heerlijke garnaaltjes: iets om van te smullen. Voor wie zin heeft in een gezond tussendoortje maakt Sandra Bekkari heerlijke brownies. Wedden dat je nooit meer 'normale' brownies verkiest als je deze hebt geproefd? Tot slot is er Jelle er to wrap up de week. Smakelijk!
 2. De helft van de jongeren heeft op 16-jarige leeftijd al alcohol gedronken: wat is het effect daarvan op hun lichaam?
  PREMIUM

  De helft van de jongeren heeft op 16-jarige leeftijd al alcohol gedronken: wat is het effect daarvan op hun lichaam?

  Hoe later je begint met drinken, hoe minder kans op problematisch drinken, stellen experts van de WHO in een rapport over alcoholgebruik bij jongeren. Toch heeft volgens de VAD de helft van de jongeren op zijn zestiende al alcohol gedronken. Welk effect heeft die alcohol op het minderjarige lichaam? En is die impact nog omkeerbaar op latere leeftijd? Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) licht toe. “De hoeveelheid alcohol zal sowieso harder binnenkomen dan bij volwassenen.”
 3. Spotgoedkope telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaarskortingen (en zo interessant zijn ze écht)
  Mijntelco

  Spotgoedko­pe telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaars­kor­tin­gen (en zo interes­sant zijn ze écht)

  We bevinden ons in de laatste weken van 2022 en dat betekent dat er interessante kortingen te scoren zijn bij de telecomproviders, onder meer op abonnementen en smartphones. Vanaf Black Friday tot na het einde van het jaar loont het de moeite om een kijkje te nemen. Mijntelco.be ging op zoek naar de strafste deals en vertelt je waar je best rekening mee houdt.