FOODHACK. Hoe zorg je ervoor dat vis niet aan de pan blijft plakken tijdens het bakken?
In de keuken moet het zeker niet altijd ingewikkeld zijn: gewoon een lekker stukje gebakken vis met wat aardappelen en de meeste mensen zijn al gelukkig. Toch blijft die vis soms plakken aan de pan of valt hij uit elkaar. Hoe voorkom je dat? Chef Sean Uytterhaegen van visrestaurant Marineau gidst je naar de lekkerste versie op je bord.
Bak je die vis best in olijfolie of in boter?
Een eerste tip van de chef: gebruik ze allebei. “Begin alvast met een klont goede hoeveboter in de pan en voeg een beetje olijfolie toe”, vertelt Sean. “Die olijfolie zorgt ervoor dat de boter niet verbrandt én dat je de smaak van de echte boter nog proeft. De boter moet echt ‘bruisen’ in de pan, op dezelfde manier zoals je een steak bakt. Gooi de boter op het einde van het bakproces trouwens zeker niet weg, maar gebruik ze om over de patatjes te gieten op het bord wanneer alles klaar is. Dat smaakt eens zo heerlijk.”
Welke kruiding is nodig om een vis goed te bakken?
Voor je begint met bakken, raadt de chef aan om te kruiden. “Ik strooi voor het bakken eerst wat zout op de vleeskant van de vis. Peper voeg ik meestal niet toe, omdat vis dat niet nodig heeft. Op het einde van het bakproces doe je graag een beetje citroen in de pan, want die zorgt voor extra smaak. Als je de citroen pas toevoegt wanneer de vis al op het bord ligt, zal de smaak te scherp zijn. Door de citroen vooraf mee in de boter te druppelen, is die smaak veel zachter aanwezig.”
Hoe bak je een vis perfect gaar zonder dat hij uit elkaar valt?
De pan heeft volgens chef Uyterrhaegen een ideale temperatuur rond de 160 °C en als het een anti-kleefpan kan zijn, is dat in het geval van vis het best. “Daarna doe je de vis in de pan en bak je die op de velkant. Doe dat kort en krachtig, zodat er een mooi krokantje ontstaat. De baktijd is afhankelijk van de dikte van het stuk vis: bij een dik stuk kabeljauw mag dat drie minuten zijn, bij een platvis zoals griet of tarbot volstaan twee minuten.”
Bak de vis kort en krachtig op de velkant zodat er een mooi krokante korst ontstaat, de baktijd is afhankelijk van de dikte van de vis.
Na die twee of drie minuten zet je het vuur wat zachter, het liefst op de laagste stand. “Je blijft het stukje vis dan ‘arroseren’. Dat is een garingstechniek waarbij je de vis in dit geval blijft overgieten met de gesmolten boter. Je schept heel de tijd de hete boter over het stukje vis om die gelijkmatig te laten garen. Op die manier krijg je de warmte van het vuur ook al meteen aan de bovenkant van de vis. Lijkt alles gaar genoeg? Dan draai je op het einde nog héél even de vis om, om die nog verder te laten garen in de boter.”
De meest gemaakte fout
Het is bij dat omdraaien van de vis dat de chef alvast een waarschuwing geeft. “Met dat omdraaien, loopt het meestal fout”, vervolgt hij. “Ten eerste is het belangrijk dat je de vis in deze fase niét meer bakt op de vlees- of velkant, want als je dat wel doet, valt die wel degelijk uit elkaar of zal die te droog worden. Dat is net wat je wil vermijden. Het tweede probleem is dat mensen geen geduld hebben. De vis ligt amper in de pan en ze willen die al meteen omdraaien, of ermee beginnen te bewegen in de pan. Dat is geen goed idee. Geef de vis de tijd om krokant te worden. Eerst bak je die dus kort en krachtig aan, daarna op een zacht vuur. Als je het op die manier doet, komt de vis vanzelf los uit de pan. Je kan het bakproces vergelijken met dat van een steak op de barbecue. Als je die te snel wil omdraaien, blijft die ook plakken.”
Je kan het bakproces vergelijken met dat van een steak op de barbecue: als je die te snel wil omdraaien, blijft die ook plakken.
Hoe weet je dat de vis helemaal klaar en gaar is?
“Je kunt perfect weten wanneer het visje klaar is door de duimtest te doen”, verklapt Sean. “Duw met je duim of vinger op de vis. Als je erdoor geraakt en de vis niet breekt, maar mooi terug in zijn vorm komt, dan is hij klaar. Kabeljauw is een vissoort die helemaal klaar moet zijn om gegeten te worden. Daar volg je het hele proces van kort en krachtig bakken op het vel, het de tijd geven en dan nog even laten doorgaren. Bij zalm ligt dat wat anders. Die hoeft niet volledig klaar te zijn. Van alle vissoorten is een zalm het meest vergelijkbaar met een steak: ze zijn op verschillende manieren te bereiden. De ene wil zijn steak of zalm volledig doorbakken, de andere proeft hem liefst iets minder ver.”
Zijn er alternatieven om vis mooi gaar te krijgen?
Wil je toch eens iets anders dan een moot gebakken vis uit de pan, dan is roosteren in de oven een mooi alternatief. “Doe wat olijfolie, zout, tijm, rozemarijn en citroen in de slede en roosteren maar! Zo’n visje is ook best lekker.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Mooi weer bezegelen met een barbecue? Zo kies je een exemplaar op maat
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren. -
"Het is precies sushi, maar dan goedkoper": waarom zijn pokébowls zo populair?
Rond, fris en perfect om je Instagram mee te pimpen: we hebben het natuurlijk over de pokébowl. Het aantal restaurants dat ze maakt, schoot de afgelopen vijf jaar in ons land als paddenstoelen uit de grond. Waarom doet de Hawaïaanse specialiteit het zo goed? En wat mag niet ontbreken in een bowl? We passeerden bij drie pokézaken. “Ik werd omvergeblazen door de heerlijke marinades bij de vis.” -
“Een perfecte smoutebol is krokant vanbuiten en smeuïg vanbinnen”: bekende smoutebollenfamilie Delforge verklapt hoe je de lekkernij zelf maakt
Als er één lekkernij is die doet denken aan kermis, zijn het wel smoutebollen. De zoete snack is ideaal om tussen de attracties te verorberen. Maar wat als er geen kermis bij jou in de buurt staat? Wij vroegen aan de iconische kermisfamilie Delforge, die met maar liefst 18 kramen op de Sinksenfoor staat, hoe je smoutebollen thuis zelf maakt. -
-
Spaargids.be
Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten. -
Eten
Sapphire House Antwerp is eerste hotel dat 100% plantaardig menu serveert: wat kan je verwachten? “Vleesfans komen hier niets tekort”
Van ontbijt tot lunch, diner en zelfs roomservice: in het recent geopende Sapphire House Antwerp hotel is het volledige eetaanbod 100 procent plantaardig. Een primeur voor ons land, waar chef Bart De Pooter van restaurant Pastorale (**) in Reet verantwoordelijk voor is. Wat kan je verwachten van zo’n plantaardig menu? En komen die menu’s fervente vleeseters tegemoet? “Het ontbijtmenu bevat alle klassiekers die je gewend bent, maar in een nieuw jasje.” -
Weekmenu
1 weekmenu, 5 gerechten, 23 euro: met deze recepten breng je de zomer in je bord
Nog op zoek naar inspiratie om vanaf maandag een drukke werkweek door te komen én smakelijk eten op tafel te toveren? Deze 5 gerechten zijn de favorieten van onze redactie wanneer we iets snel klaar willen stomen dat lekker en betaalbaar is. Want geef toe, voor amper 23 euro een heel weekmenu: het kan slechter, toch? Smakelijk! -
Buiten eten vanavond met het warme weer? “Let op voor extra bacteriën op voeding”. FAVV deelt 7 tips om je eten niet te laten bederven
Zomers temperaturen vragen om gezellige etentjes in de buitenlucht. Jammer genoeg komen er samen met de hitte ook sneller ongewenste gasten over de vloer, zoals bacteriën en insecten. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) deelt daarom zeven tips om je lunch of diner zo veilig mogelijk te laten verlopen. “Zelfs hoe je je boodschappen doet, maakt al verschil uit voor hoelang je eten goed blijft bij warm weer.”