Döner kebab viert zijn 50ste verjaardag
De klassieke döner kebab - sappig gesneden vlees, sla, tomaten, uien en veel saus in knapperig platbrood, zoals velen hem ongetwijfeld kennen - viert zijn 50ste verjaardag. Kadir Nurman, die de populaire snack als Turkse immigrant in 1972 introduceerde in Duitsland, stierf in 2013 op 80-jarige leeftijd.
In 1972 opende Kadir Nurman een eetkraampje in West-Berlijn, waar hij döner kebab voor het eerst verkocht. De snack werd razendsnel populair in Berlijn en later ook in de rest van Europa. Het populaire snackgerecht is 50 jaar geleden ontstaan uit de interactie tussen Turkse immigranten en de meerderheidsmaatschappij van Berlijn. Auteur Eberhard Seidel bestudeert de ontwikkeling van de döner kebab al bijna 35 jaar.
In maart van dit jaar publiceerde Seidel zijn boek ‘Döner. Een Turks-Duitse cultuurgeschiedenis’. Honderden voormalige gastarbeiders van de eerste en de tweede generatie waren betrokken bij de ontwikkeling van de döner kebab, zegt hij. “Ze creëerden iets nieuws, iets hybride, dat uitgroeide tot het favoriete fastfood van de Duitsers en vandaag miljarden omzet genereert”, aldus Seidel.
Berlijn is döner-metropool
Volgens Seidel zijn er in Duitsland ongeveer 18.500 kebab-snackbars en Turkse restaurants. Met ongeveer 1.600 verkooppunten is Berlijn de döner-metropool. Volgens de Association of Turkish Döner Producers in Europe (ATDID), die in 2010 in Berlijn is opgericht, bedraagt de consumptie in Duitsland ongeveer 550 ton per dag. Volgens deze gegevens wordt ongeveer dezelfde hoeveelheid hier ook voor de export geproduceerd.
Hoewel er andere personen ook de uitvinding van de döner kebab claimden, werd Nurman in 2011 door de Vereniging van Turkse Döner-fabrikanten erkend als uitvinder van het gerecht. Nurman nam nooit een patent op zijn uitvinding. Spijt had hij daar niet van. In een tv-interview enkele jaren voor zijn overlijden liet hij weten dat hij verheugd was dat zoveel Turken wereldwijd hun boterham verdienden met de verkoop van döner kebab.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
10 vragen aan sterrenchef Tim Boury: “Het restaurant van deze jonge, Antwerpse chef staat hoog op mijn verlanglijstje”
-
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
Wat is gezonder: een sinaasappel of een glas versgeperst sinaasappelsap? Dit zegt onze voedingsexpert
Iedereen drinkt weleens graag een glaasje versgeperst sinaasappelsap, misschien heb jij er op dit moment wel een klaarstaan voor het zondags ontbijt. Vaak is fruitsap ook het eerste waar we naar grijpen als we willen afvallen, maar is dat sap wel zo gezond als we denken? Voedingswetenschapper Jana Van Stappen van KU Leuven legt uit. -
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
-
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon toen een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Maar waar bevinden de prijzen hiervan zich ten opzichte van de - stabiele - energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier? Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
PREMIUMWeek van de bij
“Voor een potje van 500 gram betaal je al snel 100 euro”: maar hoe gebruik je helende manukahoning best (niet)?
Een potje honing is meestal niet zo duur, maar manukahoning is een uitzondering: voor 250 gram betaal je al snel 30 euro. Voor 500 gram tel je soms zelfs meer dan 100 euro neer. De honingsoort uit Australië en Nieuw-Zeeland — ook wel vloeibaar goud genoemd — krijgt namelijk heel wat positieve effecten op de gezondheid toegeschreven. Maar is die ‘gezonde’ reputatie terecht? En wat heeft dat te maken met de prijs? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zocht het uit. -
PREMIUMGetest
Van McDonald’s tot KFC: waar eet je de lekkerste chicken nuggets? Dominique Persoone test 5 fastfoodketens:“Eén duidelijke winnaar”