Doe je mee aan Tournée Minérale? Dit zijn de 5 meest verrassende non-alcoholische drankjes om de maand mee door te komen
De tijd dat alcoholvrij bier smaakloos was en mocktails gewoon suikersiroopjes waren, is al lang voorbij. Een mocktail ziet er even feestelijk uit als een gewone cocktail, en de smaak van alcoholvrij bier is veel verfijnder. In februari vindt voor het zesde jaar op rij Tournée Minérale plaats: een maand lang drinken duizenden deelnemers geen alcohol. Met deze 5 alcoholvrije drankjes kom je Tournée Minérale makkelijk door zonder kater, maar wel mét smaak.
Februari staat opnieuw in teken van Tournée Minérale. Het is dé maand waarin we massaal wat nuchterder door het leven gaan en alcohol vier weken lang bannen. Hulp nodig? In het dossier Tournée Minérale verzamelen we een geut goede raad, tips en lekkere recepten voor mocktails, zodat het poepsimpel is om nee te blijven zeggen tegen alcohol.
Er zijn veel gin-achtige alcoholvrije drankjes op de markt die gemaakt zijn met louter een infusie van kruiden. Botaniets daarentegen is een puur, gedestilleerd product. Het werd ontwikkeld in België en kreeg intussen al meermaals buitenlandse bekroningen. Deze maand komt het bedrijf met een compleet nieuwe variant op basis van gember en yuzu, de heerlijke Japanse citrusvrucht. Deze ‘virgin gin’ heeft daardoor een pittige en zoete toets.
Serveersuggestie
Een lekker mocktail-recept met deze gastronomische gin? Een gin-tonic, natuurlijk. Deze smakencombinatie past perfect bij Aziatisch geïnspireerde gerechten of een licht voorgerecht met vis.
Een alcoholvrije spritz? Met deze spritz op basis van bloedappelsien, sinaasappelzeste en gentiaanwortel haal je het dolce far niente-gevoel van een uitgebreid, Italiaans aperitief in huis. Sommelier of the Year Tijs Coessens beschrijft de spritz als zeer goed in balans, met een frisse smaak, droge toets en bittere afdronk. Het drankje is gelanceerd door de Gentse Charlotte Matthys, die eerder ook de alcoholvrije gin Nona June creëerde.
Serveersuggestie
• Vul een groot glas met ijs.
• Voeg 5 cl Spritz, 2 cl pompelmoessap, 1 cl limoensap en een snufje zout toe.
• Roer met een barlepel en top met 7 cl bruiswater, tonic of grapefruit soda.
• Garneer met een plakje pompelmoes en munt.
Dit is een high-end tea met een warme, houtige geur en nootachtige ondertoon die je meteen associeert met een glas whiskey bij het houtvuur. Rokerig en mysterieus. Deze thee van gerookte lapsang met een toets van hazelnoot is een uitstekend alternatief voor het digestief na een uitgebreide maaltijd of als basis voor non-alcoholische whiskey sour.
Serveersuggestie
• Vul een shaker met ijs en de high-end tea.
• Shake alles zo'n 20 seconden lang.
• Serveer on the rocks.
Sterrenchef San Hoon Degeimbre (L’Air du Temps**) werkte jarenlang aan deze drie alcoholvrije alternatieven voor wijn. Zijn creaties op basis van biologische, seizoensgebonden ingrediënten zijn verkrijgbaar in wit, rosé en rood, net zoals wijn. Osan is daardoor ideaal om bij een gastronomische maaltijd in te schenken.
Serveersuggesties
• Wit (op basis van citroengras, verbena en kurkuma): bij voorgerechten met vis.
• Rosé (op basis van rode shiso en basilicum): bij het aperitief, charcuterie, salades en gegrilde vis.
• Rood (op basis van rode biet en moerbessen): bij vlees en pasta.
Zelfs de meest kritische bierliefhebbers zijn verrukt door de rijke smaak van deze non-alcoholische, Belgische speciaalbieren. Triatleet Stijn Panis richtte Force Majeure in 2019 op nadat hij tijdens zijn trainingen ervaarde dat sport en alcohol niet goed samengaan. In zijn zoektocht naar alternatieven besloot hij zelf een smaakvol alcoholvrij bier te ontwikkelen. Twee jaar later is hij al een belangrijke speler op de non-alcoholische markt. Vrij uitzonderlijk is het uitgebreide gamma met vijf soorten bier: kriek, bruin, traditioneel blond, tripel en tripel hop.
Serveersuggesties
• Kriek: past uitstekend bij desserts.
• Bruin: kun je geven bij een stoofpotje met rund of lamsvlees.
• Traditional blond: schitterend aperitief, maar past ook mooi bij visgerechten.
• Tripel: goede begeleider van kruidige (Aziatische) gerechten.
• Tripel hop: doet het uitstekend bij een kaasschotel.
Ben je nog op zoek naar tips om tijdens Tournée Minerale alcohol af te zweren? “Sinds ik niet meer drink” van Evi Hansen is nu te koop in de HLN Shop.
Bekijk ook: Welk alcoholvrij bier is nu lekker om te drinken?
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMShowbizz
Evi Hanssen drinkt al twee jaar geen alcohol meer: “Ik dans nog steeds op tafel. Alleen val ik er nu niet meer af”
Een drankprobleem had ze niet, maar toch vond Evi Hanssen (43) dat dat glaasje wijn te veel vervlochten was geraakt met haar leven. Ze besloot daarom de drank te bannen en schreef in haar boek ‘Sinds ik niet meer drink’ neer wat de impact daarvan was, ook op haar liefdesleven. “Kurts eerste reactie was: als je stopt met drinken, maak ik het uit. Om te lachen, maar hij heeft het toch maar mooi gezegd...” -
PREMIUM
Zo koken Kathleen (38) en Georges (39) met een beperkt eetbudget: “Deze truc bespaart ons moeite, tijd én geld”
Kathleen (38) en Georges (39) hebben twee kinderen Lloyd (6) en Hope (3) en winkelen zeer bewust in de supermarkt, gericht op promoties. “Ook restaurants beperken we tot maximaal een keer maand”, verklappen ze. In het weekmenu houden ze rekening met wat de kinderen graag lusten én met de favoriete Afrikaanse gerechten van Georges. Hoe besparen zij op hun eetbudget terwijl ze ook rekening houden met ieders eetvoorkeuren? -
Lyre's
Alcoholvrij aperitieven? Met deze 2 recepten doe je dat extra feestelijk
-
-
HLN Shop
De robotstofzuiger poetst droog én nat: wat zijn de troeven en obstakels van zo'n toestel?
Sinds de robotstofzuiger onze huiskamers verovert, liggen die er consequent proper(der) bij. En het briljante is dat je er zelfs niet eens voor uit je luie zetel hoeft te komen. HLN Shop verzamelt alles wat je moet weten over dit handige huishoudgadget. -
PREMIUM
Van vogelnestjes tot heerlijke bloemkoolbeignets: met deze 5 recepten voor minder dan 21 euro scoor je deze week
Het is nog éven wachten op de lente, maar dat is tegelijkertijd het perfecte excuus om deze week nog een paar hartverwarmende maaltijden op tafel te toveren. Onze HLN-chefs Sandra Bekkari, Piet Huysentruyt en Jelle Beeckman bieden alvast inspiratie: van een Libanees stoofpotje tot verse vogelnestjes en een heerlijke zeebaars voor minder dan 21 euro. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
Spaargids.be
Waarom zijn termijnrekeningen met korte looptijd nu zo populair? Dit moet je weten om je spaargeld maximaal te laten renderen
Het zijn rare tijden voor wie zijn geld voor enkele jaren wil wegzetten. Op een termijnrekening van één jaar valt tegenwoordig een hogere intrest te krijgen dan op een rekening van tien jaar. Hoe komt dat? En wat moet je dan doen met je spaarcenten? Spaargids.be maakt je wegwijs.