V.l.n.r.: Joaquim Braz de Oliveira Jr / Joaquim Braz de Oliveira Sr / Loic Henon van de pastelaria Forcado leggen uit hoe je de echte pastel de nata herkent, hoe je ze thuis maakt.
Volledig scherm
PREMIUM
V.l.n.r.: Joaquim Braz de Oliveira Jr / Joaquim Braz de Oliveira Sr / Loic Henon van de pastelaria Forcado leggen uit hoe je de echte pastel de nata herkent, hoe je ze thuis maakt. © Forcado

De opmars van de pastéis de nata: in deze pastelaria in Brussel vind je er échte authentieke zoals in Belém (en zo maak je ze zelf)

Wie zin heeft in Pastéis de nata moet daar vandaag niet meer voor naar Portugal reizen. Bij de kleinste bakker, in koffiehuizen en zelfs in het tankstation: overal kan je het kleine bladerdeeggebakje gevuld met smeuïge vanillecrème kopen. Waarom zijn ze hier plots zo populair? En hoe herken je een authentieke versie?Joaquim Braz de Oliveira, wiens vader de eerste pastéis naar Brussel bracht, vertelt alles over het gebakje en deelt een exclusief recept. “Zelfs Portugezen nemen onze pastéis mee naar hun thuisland om te laten proeven hoe het moet smaken.”

  1. “Zelfs koffie kan de oorzaak van je stinkende adem zijn”: welke voedingsmiddelen verergeren een onfrisse geur in de mond?

    “Zelfs koffie kan de oorzaak van je stinkende adem zijn”: welke voedings­mid­de­len verergeren een onfrisse geur in de mond?

    Wanneer we na die scampi’s in looksaus of na een pita in de nachtelijke uurtjes last hebben van een slechte adem zijn we doorgaans niet verrast. Maar wat als je adem overdag stinkt en je helemaal geen look hebt gegeten: wat is dan de oorzaak? En waarom heeft niet iedereen er evenveel last van? Professor Frank Herrebout, voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen legt uit welke voeding een onfrisse adem in de hand werkt en welke middeltjes écht werken.
  2. Frietjes met mayonaise en pizza zijn niet alleen lekker, maar mogelijk ook pure porno voor je brein: dit is waarom

    Frietjes met mayonaise en pizza zijn niet alleen lekker, maar mogelijk ook pure porno voor je brein: dit is waarom

    Wanneer we lekker eten zien, wordt dat wel eens omschreven als ‘food porn’. En de keuze voor die term is niet toevallig. Net als jouw fascinatie om naar video’s van smeuïge pizza’s of krokante frietjes te kijken. Amerikaanse wetenschappers hebben per ongeluk een nieuw hersengebied ontdekt dat heel gevoelig blijkt voor foto’s van voedsel. Welk soort eten lokt de meest intense reactie uit? En hoe komt het dat we er zo intens op reageren?