“De geur van zwanworsten doet me kokhalzen”: zo maken twee jonge chefs de betere versie van een hotdog
Zaterdag start het nieuwe seizoen van Loïc Tussen 2 Vuren. Deze keer laat de VTM-kok de uitdaging echter over aan twee veelbelovende jonge chef-koks. De twee koks nemen het in de keuken van Loïc tegen elkaar op in de strijd om het lievelingsgerecht te maken van een Bekende Vlaming. Deze week gaan Chiara (12) en Sam (12) de uitdaging aan om de lekkerste Haute Dog te maken. Het lievelingsgerecht van Maureen Vanherberghen (34). HLN geeft een exclusieve kijk in de gerechten van de kandidaten.
Loïc Tussen 2 Vuren, zaterdag om 18u20 op VTM en VTM GO:
Maureen Vanherberghen, Qmusic- dj en Vlaanderen Vakantieland-presentatrice, is een rasechte boerendochter en foodie. De keuze voor een Haute Dog is dan ook niet ver te zoeken. “Ik ben opgegroeid op een boerderij met typische Vlaamse kost. Patatten, vlees en groenten waren (en zijn nog steeds) dagelijkse kost bij ons thuis. Ik kook graag en veel. Het liefst van al maak ik iets van product tot gerecht met zo vers mogelijke ingrediënten, volgens de seizoenen. Wanneer ik een bepaald recept maak geef ik er dan ook graag een eigen touch aan.”
“Ik heb lange tijd in de chiro gezeten, dat is een heel belangrijk onderdeel van mijn jeugd. Op kamp aten we vaak typische jeugdbewegingskost zoals spaghetti, stoemp met worst of croques. Alles ging altijd heel vlotjes binnen, behalve hotdogs (lacht). Dat aten we nochtans heel veel, maar de geur van zwanworsten deed me altijd kokhalzen. Net zoals ik graag doe met andere gerechten, maakte ik dus een eigen (en betere) versie van de ordinaire hotdog: een Haute Dog. Met een lekker, krokant broodje en lekkere kwaliteitsworst, zoals dat hoort als boerendochter. Daarom daag ik Sam en Chiara uit om originele Haute Dog te maken, die mij in een vingerknip terugkatapulteert naar mijn jeugd.”
Of de Haute Dogs van Sam en Chiara, Maureen echt terugbrengen naar haar jeugd komen we zaterdag pas te weten. We geven wel al een exclusieve kijk in de recepten die de jonge chefs gebruikten.
De Haute Dog volgens Sam en Chiara
Sam’s Haute Dog
Ingrediënten
• 1 witte pens met rozijntjes • 1 hotdogbroodje • 100 g krielaardappelen • 1 rode appel • 1 el uienkonfijt (rood) • 5 takjes rozemarijn • 1 teentje knoflook • olijfolie • 50 g boter • handvol gemengde jonge bladsla • 1 el mosterd • 1 el mayonaise • peper en zout
Zo maak je het klaar:
Aardappelfrietjes in de oven:
• Verwarm de oven voor op 180°C.
• Snij de krieltjes overlangs door en gaar ze met een bodempje water 6 minuten op vol vermogen in de microgolf.
• Meng een teentje knoflook met een scheutje olijfolie in een vijzel tot moes.
• Haal de krieltjes uit de oven en meng met de knoflookmoes
• Leg ze in een ovenschaal (of bakplaat) en kruid af met peper, zout en een paar takjes rozemarijn.
• Bak de aardappelen 15 minuten in de oven of tot ze lekker krokant zijn.
Haute dog:
• Verwarm een antikleefpan met wat boter en een scheutje olijfolie. Snijd de appel in blokjes ter grootte van dobbelstenen. Bak ze al roerend aan tot ze goudbruin zijn.
• Haal de appeltjes uit de pan en bak te witte pens in dezelfde pan met een beetje extra boter.
• Rooster het hotdogbroodje kort in de oven of in een broodrooster. Snijd vervolgens overlangs open langs de bovenzijde, zonder het broodje helemaal door te snijden.
• Besmeer de ene snijkant van het broodje rijkelijk met mosterd, de andere kant met de uienkonfijt. Leg wat bladsla in het broodje, daarbovenop de pens. Werk af met de appelblokjes.
• Serveer de haute dog met de krielaardappelen, wat extra bladsla en een potje mayonaise.
Chiara’s Haute Dog
Ingrediënten
• 1 witte pens met rozijntjes • 1 hotdogbroodje • ½ groene appel • ¼ komkommer • 1 pastinaak • 2 el mayonaise • 2 el Griekse yoghurt • 1 citroen • enkele takjes verse basilicum • 5 teentjes knoflook • olijfolie • 50 g boter • handvol rucola • peper en zout
Zo maak je het:
Pastinaak frietjes in de oven:
• Verwarm de oven voor op 200 °C.
• Schil de pastinaak en snijd in frietjes. Leg de frietjes samen met vijf hele knoflookteentjes op de bakplaat en besprenkel rijkelijk met olijfolie, peper en zout. Bak 20 minuten af in de oven. Halverwege de frietjes even omroeren.
Salsa:
• Schil de appel en snijd in kleine stukjes.
• Schil de komkommer en snijd in even grote stukjes.
• Meng de appel met de komkommer en besprenkel met het sap van een halve citroen.
• Kruid af met peper en zout.
Dressing:
• Meng 1 eetlepel mayonaise met 1 eetlepel Griekse yoghurt.
• Haal 2 knoflookteentjes uit de oven en pers ze uit bij de yoghurt-mayonaisemengeling.
• Roer goed om. Kruid af met een beetje citroensap, peper en zout.
Haute dog:
• Snijd de pens in schijfjes van ongeveer 1,5 cm dik en bak in een beetje boter en olijfolie.
• Snijd het hotdogbroodje langs de bovenkant overlangs, zonder het helemaal door te snijden.
• Verwarm het broodje even in de oven.
• Bestrijk de binnenkant van het warme broodje met de dressing, leg er wat rucola op, dan de schijfjes witte pens. • Werk af met de appel-komkommersalsa.
• Serveer met de pastinaakfrietjes en wat extra rucola met knoflookdressing.
Lees ook:
Luc Bellings proeft diepvrieskroketten en deelt een 9/10, maar ook een 3/10 uit: “Een waterige hap” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dé oplossing voor geknoei met wraps? Studenten ontwikkelen eetbare tape
Wie al eens een wrap eet als lunch of diner, herkent het zeker: het gesukkel wanneer je zorgvuldig belegde wrap helemaal uit elkaar valt, juist op het moment dat je er een hap van wil nemen. Studenten van de Johns Hopkins-universiteit ontwikkelden een eetbare tape om dat probleem de wereld uit te helpen. -
Ninashop
The backpack is back! De mooiste rugzakken voor de lente
De tijd dat je een rugzak enkel op de schouders van festivalgangers spotte, is definitief voorbij. Investeren in een luxueuze leren rugzak geeft net zoveel voldoening als eindelijk die gedroomde designertas aan de haak slaan. The backpack is back, en hij blijft ook voor een tijdje. Ninashop.be ging voor jou op zoek naar de knapste exemplaren -
132
Alle prijzen stijgen, ook bij de frituur: “Bestelling 10 à 20 procent duurder”
Het leven is fors duurder geworden afgelopen maanden, dat hoeven we je niet te vertellen. Dat hebben ook ‘s lands frietkoten opgemerkt. Ze zijn genoodzaakt de prijzen van een pak goudgeel gebakken frieten, de bijhorende snacks en sauzen te verhogen. “Als een pakje friet 2,50 euro kost, dan zal daar 25 à 50 eurocent bij kunnen komen”, vertelt Bernard Lefèvre, voorzitter van het nationaal verbond van Belgische frituristen Navefri aan onze redactie. -
-
“Sneller klaar dan een afhaalmaaltijd en Instagramproof”: Foodblogger Helen Verhelst deelt exclusief 3 budgetvriendelijke recepten
Een drukke werkdag en ‘s avonds een maaltijd op tafel toveren: het is voor veel mensen een ware struggle. Foodblogger Helen Verhelst verzamelt in haar kookboek ‘Helen Kookt (Elke Dag) toegankelijke en snelle recepten voor jonge starters. “Ik hou zelf niet van lange ingrediëntenlijsten en als ik overschotjes heb, wil ik die nog kunnen opgebruiken", klinkt het. Ze deelt tips én 3 exclusieve, budgetvriendelijke recepten. -
Welke cocktail verovert deze zomer het terras? Trendwatcher voorspelt 5 trends: “Speciale soorten rum en Dirty Shirleys à volonté”
Zonnige dagen zijn eens zo zalig met een glas vol verfrissende ijsblokjes en hét drankje van de zomer in hand. “Iets nostalgisch, met een exotische touch, simpel en snel of toch maar lekker luxueus: we zien heel wat opkomen dit jaar. TikTok doet veel (drank)trends snel overwaaien”, vertelt culinair trendwatcher Saskia Neirinckx. Wat wordt dit jaar populairste drankje van het terras? -
Weekmenu
Van pasta met champignonsaus tot salade met tuinbonen en hartige granola: 5 gerechten van het HLN Eten-weekmenu die je graag wil uittesten
Nog op zoek naar inspiratie voor je volgende weekmenu? Het HLN Eten-weekmenu snelt je iedere vrijdag ter hulp. Met deze 5 recepten wordt je week zonder twijfel een smakelijk succes. En we kunnen verklappen: deze gerechten smaken naar meer... -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na.